Vergi barışından 13.4 milyar gelir sağlanacak

Şimşek, vergi barışından yararlanmak için yaklaşık 2 milyon 100 bin kişinin başvuru yaptığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi barışından yararlanmak için yaklaşık 2 milyon 100 bin kişinin başvurduğunu belirterek, 13,4 milyar liralık gelirin söz konusu olacağını bildirdi.

Maliye Bakanı Şimşek, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, vergi barışı uygulamasından çok iyi sonuçlar elde edildiğini söyledi. Şimşek, uygulamadan 13,4 milyar liralık gelir elde edileceğini belirtirken, bu tutarın taksitlendirileceğine de işaret etti.

Şimşek, cari açıkla ilgili alınan tedbirler konusunda da,"Orta ve uzun vadede yapılacaklar var. Kısa vadede para politikasını sıkı tutuyoruz. Geçen yılın Kasımından itibaren ek tedbirler alındı. Mayıstan itibaren bu tedbirlerin çalışmadığı ortaya çıkarsa çok daha da fazla tedbir alırız. Kasımdan itibaren mesela 15 Nisan itibariyle 41 milyar lira kaynak kullanılamayıp, Merkez Bankasında park edilmiş olacak" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu ifade eden Şimşek, petrol fiyatlarının geçen hafta içerisinde 127 doları bulduğunu, iktidara geldikleri dönemde ise 27 dolar düzeyinde olduğunu kaydetti. 2002'de Türkiye'nin bütün enerji faturasının 9-9,5 milyar dolar olduğunu, şimdi 50 milyar dolarlık faturadan bahsedildiğini dile getiren Şimşek,"Türkiye'nin son rakamlara göre, 55 milyar dolar cari açığı var. Enerji açığını çıkarın, 14 milyar dolara iniyor" dedi.

Şimşek, Türkiye'nin dünyanın en pahalı petrolünü kullanması konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biz Maliye Bakanı olarak halkımıza dürüst davrandık; 'Akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü fazladır' dedik. Ama vergi yükü son 9 yılda artmamıştır, azalmıştır. 2002 yılının Kasım ayında siz şu yan taraftaki benzin istasyonuna gidip 100 liralık akaryakıt isteseydiniz bunun 70 lira 20 kuruşu Maliyenin kasasına giderdi. Dün itibariyle 62 liraya düştü. Seçimden sonra vergi yükü artmayacak. Çünkü vergi yükü sabit. Enflasyon oranında aşağı doğru gidiyor. Ancak petrol fiyatları artmaya başladı. Benzin ve mazot üzerindeki vergileri indirirsek, vatandaşı kandırmış oluruz. İndirdiğimiz kadar parayı başka yerden bulmamız gerekir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir