'Vergi cennetleri' için araştırma önergesi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Vatandaş 94 çeşit vergi ödüyor. Ama Ankara'daki beyler Türkiye'de vergi ödememek için vergi cennetlerinde şirket kuruyor. Vergi cennetlerinde kimin ne kadar parası olduğunu görmek için araştırma önergesi vereceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın oğullarının off-shore şirketleri olduğu yönündeki iddialara ilişkin, "Asgari ücretliye, memura yaptıkları maaş zammı enflasyonun altında kaldı. Vatandaşa vergi ödüyorsun, ama sen Malta'da şirket kuruyorsun. Ekonomi iyi yönetilmediği zamanlarda 'yastık altındaki altınları çıkarın' denir. Çünkü başka kaynak kalmamıştır. Vatandaş 94 çeşit vergi ödüyor. Ama Ankara'daki beyler Türkiye'de vergi ödememek için vergi cennetlerinde şirket kuruyor. Vergi cennetlerinde kimin ne kadar parası olduğunu görmek için araştırma önergesi vereceğiz" dedi.

Yıldırım, konuya ilişkin bugün, "Siyasete başlarken, oğullarıma devletle iş yapmayın, devlet bankalarından kaynak kullanmayın dedim. Denizcilik küresel bir iş, dünyanın her yerinde iş yaparlar. Gizli bir iş yok. Bu yeni bir iddia değil" şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Başbakan Yıldırım: Hukuk devletinde güvence olmazOff-shore iddiasına yanıt: Gizli bir iş yok

"Erken seçim teklifimi yumuşatıyorum"

Erken yerel seçim çağrısını "yumuşattığını" söyleyen Kılıçdaroğlu, "Halkın oyuyla seçilmiş Balıkesir Belediye Başkanı, kameralar önünde ağlayarak can güvenliğim yok diyor. Aileme kadar tehditler geldi diyor. Bir savcı soruşturma açtı mı? Erken seçim teklifimi yumuşatıyorum. Sadece istifa eden ve görevden alınan belediye başkanları için seçim yapalım. Yasal düzenleme yapalım, destek vereceğiz. Milli iradeden kaçmayın. Nüfusun yüzde 50'si seçmediği kişiler tarafından yönetiliyor" dedi.

Konuşmasında hükümetin tarım politikalarını da eleştiren CHP lideri, şunları ifade etti: "Meclis, çiftçiler için gereğini yaptı. Milli gelirin en az yüzde 1'i oranında çiftçiye teşvik verilir dedi. Parayı vermeyen kim? Yarın sandık gelince hesabını sorun. 7 yıldır et ithal ediyorlar, 7 yıldır bu ülkede et pahalı. Şimdi 2 markete et satıyorlar, kasaplar isyan ediyor. Neden isyan ediyorsun? Yarın sandık gelecek önüne, ona göre oy ver. Meclis'in yaptığı kanuna göre, 2006-2017 yılları arasında çiftçilere 196 milyar lira destek ödenmesi lazımdı. Bugüne kadar 93 milyar verildi. Çiftçi hükümetten alacaklı"