Visa Europe'un mobil ödemesi hayata geçiyor

Visa Europe'un cep telefonu yakın alan iletişimi teknolojisi ile ödeme hizmeti, bu yıl hayata geçiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Visa Europe Mobil Teknolojilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Guido Mangiagalli, mobil ödeme teknolojilerine ilişkin çalışmaları kapsamında, cep telefonu ile yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisi ile ödemenin bu yıl hayata geçeceğini duyurdu.

Mangiagalli, kişiden kişiye para transferinin 2011'de, online alışveriş ve katma değerli servisler ile birlikte bütün sistemin ise 2012'de hayata geçeceğini vurguladı.

Mangiagalli, Visa'nın mobil ödeme teknolojilerine ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, bugün dünyada 4 milyardan fazla cep telefonu bulunduğunu belirterek, son bin yılın teknolojisi olarak tanımladığı mobil teknolojilerin önemine dikkat çekti.

Mangiagalli, cep telefonlarının mobil ödeme aracı haline gelmesi için gerekli üç unsuru, tüketicilerin talebi, gerekli teknolojik altyapının oluşturulması ve iyi bir iş modeli geliştirilmesi olarak sıralayarak, "Mobil ödeme konusunda birçok yeni oyuncu var. Operatörler, telefon üreticileri, bankalar vs. Çok fazla sayıda tarafın müdahil olduğu bu süreçte ortaya çıkan değerin nasıl doğru paylaşılması gerektiği konusunda ideal yöntem henüz geliştirilmiş değil" diye konuştu.

Visa'nın bu konudaki bakış açısını ise Mangialli şöyle açıkladı:

"Tüketicinin burada seçim özgürlüğü olmalı. Eğer bir tüketici A bankası ve B operatörü ile çalışmak istiyorsa, buna imkan veren bir sistem olmalı. Daha sonra A bankasından vazgeçip B bankasına geçerse de sistem çalışmaya devam etmeli. Burada asıl prensip, iki taraflı anlaşmalarla kısıtlanmayan, farklı banka ve operatörlerle çalışmaya açık bir iletişim platformu olması. Aynı zamanda tek bir cins ödemeyle de sınırlı kalınmamalı. Sadece yakın alan iletişiminin mümkün kıldığı ödemeler olmamalı. Tüketiciler isterse içtiği kahvenin ücretini ödemeli, arkadaşına para gönderebilmeli ve güvenlik endişesi olmadan internet üzerinden alışveriş yapabilmeli"

Mobil Visa payWave ile temassız olarak 35 liranın altında ödemeler yapılabilirken, 35 lira üzerindeki işlemlerin cep telefonundan şifre girilerek gerçekleştirilebildiğini söyleyen Mangialli, mobil ödeme konusunda bu aşamada tüketicide güven oluşturduktan sonra para transferi ve online alışveriş aşamasına geçilebileceğini söyledi.

Mangialli, Visa mobil teknolojileri ile mobil kampanya ve kuponlar gibi katma değerli servislerin de sunulabileceğini ifade ederek, böylece cep telefonlarına uygunsuz zamanlarda gelerek tüketicileri rahatsız edebilen kısa mesajların yerine, tüketicilerin kampanya duyurularını uygulamaya girerek istedikleri zaman kontrol edebilme şansına sahip olacağını anlattı.

Diğer bir mobil uygulamanın da harcamalarını kontrol altına almak isteyenlere yönelik limit ve bütçe belirlemeye yönelik olduğunu söyleyen Mangialli, ''Örneğin bir cumartesi akşamı dışarı çıkacaksınız ve 50 eurodan fazla para harcamak istemiyorsunuz. O zaman bu fonksiyonu kullanıyorsunuz ve 50 eurodan fazla ödeme yapamıyorsunuz'' dedi.

"Türkiye yeni şeyleri denemekten çekinmiyor"

Mangialli, "Amacımız 2012 yılında ticari olarak piyasada uygulanabilir bir sistem kurmak. Bu yılki odak noktamız ise NFC adını verdiğimiz yakın alan iletişimi ve temassız ödeme. Burada aşamalı bir yaklaşım var. NFC bu yıl, kişiden kişiye ödeme gelecek yıl, online alışveriş, katma değerli servisler ile birlikte bütün sistem ise 2012'de gerçekleşecek" dedi.

Türkiye pazarına ilişkin olarak ise Mangialli, ''Türkiye özellikle tüketici tipi açısından bizim için çok önemli. Ben inovasyon bölümünde çalışıyorum. Türkiye'ye bu açıdan bayılıyoruz. Genç bir nüfus var, yeni şeyleri denemekten çekinmiyor'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir