Vize krizi için kim, ne dedi?

Washington ve Ankara'nın karşılıklı aldığı 'Vize başvurularını askıya alma' kararının yankıları sürüyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD ve Türkiye'nin vize vermeyi karşılıklı askıya almasının yankıları devam ediyor...

Vize restleşmesi sonrası yapılan ilk değerlendirmeler şöyle:

15:34 - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:
NATO'nun güçlü üyeleri Türkiye ve ABD'nin ilişkileri sağlam iktisadi, sosyal ve siyasi temellere dayanmaktadır. Biz sorunun diplomatik süreçlerle kısa sürede aşılacağına inanıyoruz.

13:34 - MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan:
Ülkemiz, uluslararası arenada eşit bir şekilde varlığını sürdürüyor. Dolayısıyla kendisine yönelik yapılan yaptırımlara elbette tepkisiz kalmayacaktır. Yaklaşık 18,5 trilyon dolarlık büyüklüğüyle ABD ekonomisi, Türkiye gibi ihracatını sürekli geliştiren ve hedeflerini yüksek tutan bir ülke için çok değerli bir pazar konumunda yer alıyor. Nitekim 2016'da en çok ihracat yaptığımız 5. ülke olan ABD ile ikili ticaret hacmimiz 17,5 milyar dolara kadar yükselmişti. Bu nedenle iş dünyasının temsilcileri olarak bizlerin temennisi, bu gerilimin iki ülke arasındaki ekonomik ilişki ve işbirliğine asgari düzeyde etki etmesidir.

ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur:
ABD içi boş bir söylemle adeta bir pire için yorgan yakmaktadır. ABD açıkçası Türk halkının güven duygusunu tamamen yıkmaktadır. Her daim dilinden müttefik ve dost ülke Türkiye açıklaması çıkan ABD yetkililerinin, iş uygulamalara gelince Türkiye düşmanı olan terör gruplarına nasıl silah dağıtıp onları güçlendirdiğini, Türkiye'de sivil insanların canlarına kıyarak darbe kalkışmasında bulunan, insanlığın utanç vesikaları pirelere nasıl sahiplendiğini çok rahatlıkla gözlemlemekteyiz.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu:
ABD ve Türkiye hükümetleri arasında tırmanan gerilimin geldiği son noktayı endişeyle izliyoruz. Türkiye ile ABD aralarındaki 70 yılı aşan bir ekonomik ve politik iş birliği sürecinde sorunları diplomatik alanda çözmenin gayreti içinde oldu. Alınan kararlar Türkiye ve ABD için herhangi bir yarar sağlamayacağı gibi, mevcut ve potansiyel iş ilişkilerinde yaratacağı engeller nedeniyle iki ülke arasındaki stratejik, siyasi ve ekonomik ilişkilere ciddi bir zarar verme niteliği taşımaktadır. Diplomasiye şans tanımalıyız. İletişim kanallarını açık bırakmak da büyük yarar görüyoruz.

12:45Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek:
Ülkemiz son 10 yılda birçok badireyi atlattı. Ekonomimiz de şoklara karşı dirençli olduğunu kanıtladı. Makroekonomik istikrarı koruyacağız.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:
Ekonomimiz spekülatif operasyonlardan etkilenmeyecek büyüklük ve sağlamlıkta olduğunu defalarca ispat etti. Türkiye,güvenenleri kazandırır.

12:30 - Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu:
İki müttefik ülke arasında böyle bir şeyin yaşanmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. ABD tarafında art niyetler olduğunu düşünüyorz. Sen bir taraftan terör örgütlerine destek ver, diğer taraftan Türk vatandaşlarını kendi ülkende tutukla; burada bir kişi tutuklandığında da böyle bir girişim yap. Bütün Türkiye'nin anlamakta zorluk çektiği bu durumu yine de diplomatik yollarla çözmek yararlı olacaktır.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın:
Siyasi olarak bir şey söyleyemem ama ekonomik olarak çok da olumlu etkisi olmayacağını öngörüyorum. Piyasalarda olayın ilk gününde böyle hareketlerin olması normal. Sonra oturur.

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar:
Bu tip olayların birtakım yeni teşebbüsleri daha sıkıntılı duruma götürdüğünü aktaran Kibar, bu durumun bir an evvel suhuletle çözülmesini beklediklerini ifade etti. Kibar, "Piyasalar panikle anlık reaksiyon veriyor ama yaşama anlık reaksiyonla gitmiyor. Biraz zaman geçtikçe, konunun detayları anlaşıldıkça daha sakinleşme sürecine girecektir" dedi.

11:10 - TÜSİAD:
ABD'nin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik seyahat vizesi işlemlerini durdurması kararı, son derece talihsiz bir gelişmedir. Türkiye ile ABD, siyasal, ekonomik ve tarihi açıdan güçlü ve köklü bağlara sahiptir. NATO müttefikliği çerçevesinde bölgesel ve küresel istikrar açısından iki ülke ilişkileri belirleyicidir. Dün gece başlayan vize krizini itidal içinde çözecek diplomatik süreçler bir an evvel başlatılmalıdır. Uluslararası ilişkilerde müttefik ülkeler arasında, belirli konular üzerinde anlaşmazlık ya da öncelik farklılıklarının bulunması doğaldır. Ancak bu anlaşmazlık ve farklılıklar, sağduyulu diplomasi ile çözüme kavuşturulmalıdır. ABD Büyükelçiliği tarafından alınan bu karar ve mütekabiliyet ilkesinin doğurduğu sonuçlar çerçevesinde, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların esas sorumlusu olmayan vatandaşlar ve de ülkeler arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ve akademik ilişkiler zarar görecektir.
Bu krizin ikili ilişkilerin temellerini sarsmadan, karşılıklı güven ve yapıcı diyalog eşliğinde hafifletilmesi, akabinde de yaşanan anlaşmazlıkların hızlı bir şekilde çözülmesi öncelikli beklentimizdir.

11:00 - Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal:
Swap piyasasında TL pozisyon alan bazı yatırımcıların bir miktar pozisyon ayarlama eğiliminde oldukları görülüyor, jeopolitik endişelerden kaynaklı geçici bir etki olabilir, yakından takip ediyoruz. Sistemde döviz likiditesi ile ilgili herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Bankalardaki döviz tevdiat hesapları son dönemdeki en yüksek seviyelerinde.

10:45 - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli:
Piyasalarda şu anda yaşanan dalgalanmalar tamamen PSİKOLOJİK ve SUNİ! Türkiye Gezi'de ve 15 Temmuz'da benzer operasyonları görmüştü. Türkiye Cumhuriyeti devleti'nin orta ve uzun vadede tüm gelişmeleri lehine çözümleyeceğine olan inancı kırmaya yönelik her türlü açıklama ve habere karşı vatandaşlarımızın farkında olması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Kriz tellalarına prim vermeyiniz!

10:40 - AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal:
Dışişleri Bakanlığımız gerekli açıklamaları yapacak. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız da açıklama yapacak. Amerikan Büyükelçiliği'nin muhattabı bizim Washington Büyükelçiliğimizdir. Süreci takip ediyoruz. Biz son derece rasyonel yaklaşıyoruz.

10:20 - TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte:
Sormamız gereken soru BIST’in takasının üçte birine yakını tutan ABD fonlarının nasıl bir politika izleyeceğidir. Hanehalkının Dolar/TL'de 3,64-3,67 arasında bu sene uzun dolar pozisyonlanması var. Yabancılar pozisyon kapayıp, dolar ve euroya dönerken hanehalkının dolarda kritik direnç bandı olarak gördüğüm 3,75-3,78’de satıcı olmasını beklerim.

09:22 - TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan:
"ABD ile gerilim endişe verici, ilişkiler normalleşmeli. Uzun süredir biriken sorunlar artık bir 'sorunlar yumağına' dönüştü. 50 yıldır ABD ile ilişkileri izleyen biri olarak söyleyebilirim ki iki ülke çok az böyle sorun yaşadı. Batı'da son dönemde Türkiye'nin Rusya, İran ve Venezuala temasları sonrasında 'Türkiye eksen mi değiştiriyor?' sorusu var. ABD ve Batı'ya da Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek için görev düşüyor. Türkiye birkaç terör örgütüyle mücadele ederken müttefiklerini yanında görmek istiyor."

08:55 - Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan:
ABD ile vize konusunda yaşanan gelişmeler TL'de sert değer kaybına neden oldu. Japonya ve ABD'deki tatil nedeniyle hacimlerin düşük kalması da hareketin sert olmasında etkiliydi. Öte yandan bu durum TL'de sadece jeopolitik ve Fed kaynaklı risklerin baskısının olmadığını ortaya koyuyor. ABD ile ilişkilerin nasıl ilerleyeceği piyasa üzerinde belirleyici olacaktır ancak kurda yön yukarı görünüyor.

Piyasalar, vize krizi sonrası sert dalgalanma yaşadıPİYASALARIN TEPKİSİ