Vize işlemleri karşılıklı olarak başladı

ABD temsilcilikleri Türkiye'de vize hizmetlerine sınırlı olarak yeniden başladı. Bu gelişme üzerine Türkiye de ABD vatandaşları için vize işlemlerine yine "sınırlı" olarak başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD, Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerinde vize başvurularını sınırlı olarak yeniden kabul etmeye başladı. Buna göre, ABD temsilcilikleri ilk etapta kısıtlı sayıda randevu kabul edecek.

ABD vize bilgi servisi, vize başvurusu yapan bazı Türk vatandaşlarına konuya ilişkin elektronik posta gönderdi. Mesajda, "Türkiye’deki ABD misyonu, sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başlamıştır. ABD'ye seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri artık yeniden randevu alabilirler. Ancak, sınırlı sayıda randevu verilebileceğinden normalden daha uzun bir bekleme süresi olabilir. Bazı durumlarda acil randevu alınabilir" ifadelerine yer verildi.

"Türk hükümetinden güvence aldık"

Kararın duyurulmasından sonra ABD Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Türk hükümetinin ABD tarafına bazı güvenceler verdiği kaydedildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Türkiye'deki misyonumuzda yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığına ilişkin Türk hükümetinden üst düzeyde güvence almış bulunuyoruz. Türk hükümeti bizim yerel çalışanımızı gözaltına alma ya da tutuklama niyetine ilişkin önceden Amerikan hükümetine bilgi vermeyi taahhüt etmiştir"

Washington Büyükelçiliği: ABD'ye güvence verilmediWashington Büyükelçiliği: ABD'ye güvence verilmedi

Türkiye vize başvurularını kabul etmeye başladı

Bu gelişme üzerine Türkiye de sınırlı olarak ABD'den vize başvurularını kabul etmeye başladı. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, "Türkiye, ABD'deki diplomatik ve konsüler misyonlarından ABD vatandaşlarının vize başvurularını sınırlı ölçüde almaya başlamaktadır" bilgisine yer verildi.

Büyükelçilik ayrıca, Türkiye'nin devam eden yargı süreci ile ilgili ABD'ye herhangi bir güvence vermediğini açıkladı.

ABD İstanbul temsilciliği çalışanı Metin Topuz'un FETÖ gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından ABD, Türkiye'den göçmen olmayan vize başvurularını 8 Ekim'de askıya almıştı. Bu gelişme üzerine Türkiye de ABD'den vize başvurularını durdurmuştu.

Bu arada Başbakan Binali Yıldırım yarın ABD'ye gidecek. Yıldırım'ın, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yapacağı görüşmede vizelere ilişkin gelişmelerin de ele alınması bekleniyor.