"Vize ve Gümrük Birliği için bazı ülkeleri ikna etmeye çalışıyoruz"

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Hahn, "Vize ve Gümrük Birliği için bazı ülkeleri ikna etmeye çalışıyoruz. Ancak vize serbestisi için belli kriterler var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin dış politikadan sorumlu en üst düzey temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn ile Ankara'da bir araya geldi.

Görüşmede, mevcut durumda AB tarafından dondurulmuş olan üyelik müzakere süreci ele alındı. Toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Çavuşoğlu, vize serbestisi ve Gümrük Birliğinin güncellenmesinin konuşulduğunu söyledi.

"Ekonomi, enerji, ulaştırma, terör, dış politika başta olmak üzere AB ile aramızdaki diyalog toplantılarını sürdürmeliyiz. Gümrük birliğinin güncellenmesi hem Türkiye'nin hem AB ülkelerinin yararınadır; bu konuda komisyon daha kararlı olmalı" diyen Çavuşoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Ortaya çıkarılan siyasi engeller sadece Türkiye'nin değil AB'nin büyümesine refahına ve istikrarına bir engel getiriyor. 18 Mart mutabakatını tam anlamıyla uygulanması iki tarafın da yararına, burada 5 faslın açılması var, ama bazı engellemelerle bunlar henüz açılmadı"

Hahn ise, "Yapıcı bir görüşme oldu, gelecekteki işbirliği için önemli. Vize ve Gümrük Birliği için bazı ülkeleri ikna etmeye çalışıyoruz. Ancak vize serbestisi için belli kriterler var" dedi ve tutuklu gazetecilere yönelik kaygılarını dile getirdi.

"Türkiye Avrupa Birliği'nin aday ülkesidir ve stratejik ortağıdır" diyen Mogherini ise, cezaevinde olan Selahattin Demirtaş'ın yakında serbest bırakılmasını umduklarını kaydetti. Mogherini, "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmemizde yakın dönemde gözaltına alınan akademisyenlerle ilgili kaygılarımızı dile getirdik. HDP eski başkanı Demirtaş'ın yakında serbest bırakılacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.