”Vizelerden önce ön yargıların kalkması lazım”

Bakan Bağış, "AB'li dostlarımıza, Türkiye'nin yük olmaya değil, yük almaya geldiğinin anlatılması gerekir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'ye uygulanan vizenin hukuka ve hakkaniyete sığmadığını ifade ederek, "Vizeler eninde sonunda kalkacaktır, ama önce önyargıların kalkması lazım" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Avrupa Forumu Derneği tarafından düzenlenen "Türkiye ve AB Ülkeleri Arasında Kişilerin Serbest Dolaşımı ve Vize Sorunları" konulu uluslararası konferansta konuşan Bağış, Türkiye'nin AB'ye üye olduğunda sadece devlet kurumlarıyla değil, 72 milyon insanı, sivil toplum kuruluşları, tüm kurum ve kuruluşlarıyla AB'nin içinde olacağını söyledi.

Türkiye'nin AB sürecindeki engelleri tek tek aşacağını belirten Bağış, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin AB sürecindeki en önemli engeli önyargılardır. Bunun sonucunda bir vize sorunuyla karşı karşıyayız, ama biz sabırla bu sorunları ortadan kaldırmak için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Vize konusunda yapılan atılımlar Avrupa toplumunun Türkiye'ye bakışını değiştirmiştir ve değiştirecektir. Vize konusu haksız bir konudur. Türkiye'ye uygulanan vize hukuka ve hakkaniyete de sığmamaktadır. Kendisiyle 52 yıldır yakın ilişkileri bulunan ve gelecekte de üyesi olacağı bir ülke için vize sorunu yaşanması doğrusu kabul edilemez. Vizeler eninde sonunda kalkacaktır. Vize olması hukuki ve vicdani açıdan mümkün değil, ama önce önyargıların kalkması lazım. AB'li dostlarımıza, Türkiye'nin yük olmaya değil, yük almaya geldiğinin anlatılması gerekir."

Cumhuriyet tarihinde hiçbir siyasinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kadar AB sürecine katkıda bulunmadığını anlatan Bağış, buna rağmen AB'ye direnç gösterenlerin tepkisiyle karşı karşıya kaldıklarını, ama mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Bağış, biyometrik pasaport uygulamasına 1 Haziranda geçileceğini anımsatarak, Türkiye'nin sivil sınır güvenlik teşkilatına da ihtiyacı bulunduğunu, bunun için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

AB sürecinde Türkiye'nin çözmesi gereken bir diğer teknik sorunun da geri kabul anlaşmasının yapılanması olduğunu ifade eden Bağış, bu konuda gerek bakanlığının, gerek Dışişleri Bakanlığının yoğun bir çalışma temposu içinde olduğunu anlattı.

Bağış, "Bu sorunlar tamamlandıktan sonra AB, tarihinin en kritik samimiyet sınavıyla baş başa kalacaktır. AB'nin o zaman ne kadar etik olduğunu hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Flautre

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre de bariyerlerin kaldırılması gerektiğini ifade ederek, gelişme, kalkınma ve insan hakları için serbest dolaşımın önemli olduğunu belirtti.

Flautre, "Hepimizin, Avrupa'nın geleceği için vizelerin kaldırılması konusunda yapılan çalışmalara destek olması gerekmektedir. Biz şu an Avrupa'daki siyasetçiler olarak bir ikilem yaşıyoruz. Avrupa'daki siyasiler genel siyaset içinde hareket ediyorlar ve göçmenlik konularında çok fazla sınırlar getiriyorlar. Böylece insanların serbest dolaşımına engel oluyorlar" diye konuştu.

Türkiye'nin önümüzdeki süreçte AB'ye üye olmayı beklediğini belirten Flautre, Türkiye'nin de yapması gereken ödevleri bulunduğunu kaydetti.

Türkiye ile AB bünyesinde önyargıların kaldırılıp işbirliğinin sağlanabileceğine inandığını vurgulayan Flautre, bu tür toplantıların da bunu sağladığını söyledi.

Vizenin Türkiye vatandaşlarına zorla kabul ettirilemeyeceğini anlatan Flautre, Türkiye'nin AB'ye girmesi için çalışması gerektiği gibi, AB'nin de Türkiye'yi içine almadan önce uyum süreciyle ilgili bir çalışma planı çıkarması gerektiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir