VOB, opsiyonla hacmi ikiye katlamayı hedefliyor

Dönmez, VOB'daki işlem hacminin yeni vadeli işlem kontratları ve opsiyon kontratlarının hizmete girmesiyle temposunu artıracağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, opsiyon sözleşmelerinin Şubat ayından itibaren işlem görmeye başlayacağını belirterek, bu işlemlerle 2011 yılında işlem hacmini ikiye katlamayı hedeflediklerini söyledi.

Dönmez, borsanın kurulduğu 2005 yılından bu yana işlem hacmini yüksek oranlarda artıran yapısını bu yıl da sürdüreceğini ifade etti.

VOB'daki işlem hacminin yeni vadeli işlem kontratları ve opsiyon kontratlarının hizmete girmesiyle temposunu artıracağını kaydeden Dönmez, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İlk 6 ayın işlem hacmi TL olarak geçen yılın aynı döneminin yüzde 50 üzerinde, endeks bağlamında bakarsanız yüzde 60 üzerinde. Artış süreci devam ediyor. Toplam işlem hacminde 2010 yılı için yüzde 45-50 civarı artış olacağını bekliyorum.

BSMV ve stopaj düzenlemesi ile euro-dolar vadeli kontratı da açarsak belki bu işlem hacmini daha da yukarıya çıkartabiliriz. Şubat ayında opsiyon sözleşmelerinin de devreye girmesiyle 2011'de bu yılı ikiye katlayabiliriz. Çünkü opsiyonlar ciddi hacim artışı getirecek. Yeni enstrümanların gelmesiyle birlikte artış devam edecek. Şu anki beklentim, 1 miyar dolarlık mevcut günlük işlem hacminin 3-4 yıllık süreçte üç katına çıkacağı, günlük hacmin 2,5-3 milyar dolar arasında oluşacağı yönündedir."

Dönmez, "Yeni enstrümanlarla VOB'un sermaye piyasası içindeki ağırlığını artırmasının borsanın İstanbul'a taşınması yönündeki beklentileri güçlendirir mi?" sorusu üzerine ise VOB için lokasyonun öneminin bulunmadığını, yatırımcıya hizmet veren ana makinelerin İstanbul'da bulunduğunu söyledi.

Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul finans merkezi projesinin hedefi hantal Ankara bürokrasisini canlandırmaktı. Benim algılamam bu yönde. VOB'un fiziki olarak İstanbul'a taşınması gibi bir talep gelmedi. İstanbul'da bir finans kompleksi olacaksa onun bir yerinde VOB'un olmasının büyük faydası olur. VOB'un merkezi yine İzmir'de olur, buradaki binamızdan çıkarak daha büyük bir yere geçeriz ama İstanbul'da donanım ve telekom altyapısını kullanabileceğimiz, eğitim, tanıtım gibi aktiviteleri yapabileceğimiz bir yer muhakkak lazım. VOB'un İstanbul'a ihtiyacı var. Türkiye'de yaratılan katma değerin çok önemli bir kısmı İstanbul kaynaklı. Merkezi İzmir'de kalmak koşuluyla İstanbul finans merkezi projesine hayır diyecek bir durumumuz yok."

Bu konularda ilginizi çekebilir