Vodafone, LTE testi yaptı

Uzun Vadeli Evrim teknolojisi kullanılarak yüksek hızlı data bağlantısı kuruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Vodafone Türkiye, gelişmiş yazılım ve mobil cihazlarını kullanarak, Uzun Vadeli Evrim (Long Term Evolution – LTE) mobil iletişim teknolojisinin testini gerçekleştirdi.

Vodafone Plaza'da Vodafone Türkiye Şebeke Planlama ve Strateji Bölümü tarafından gerçekleştirilen test sırasında, LTE teknolojisi kullanılarak test şebekesi üzerinden yüksek hızlı data bağlantısı kuruldu.

LTE bağlantısı aracılığıyla, yüksek veri yükleme ve düşük paket gecikmesi özellikleriyle birlikte, yüksek veri indirme hızları sergilenirken, test sonuçları internete video yüklenmesi ve büyük dosya eklenerek e-postaların gönderilmesinin 10 kata kadar daha hızlı olduğunu gösterdi.

 LTE teknolojisi, mevcut teknolojilerden farklı olarak, yüksek veri indirme hızında değil, ayrıca yüksek veri yükleme (upload) ve düşük paket gecikme süresi ile öne çıkarken, yapılan test ayrıca paket gecikmesinin azalması ile online bilgisayar/konsol oyunları gibi paket gecikmesine duyarlı uygulamalarda performansın arttığını da ortaya koydu.

LTE testi sırasında, 3D ekranlarda oynanmak üzere "Need for Speed" oyunu için internete yüksek hızda bağlantı sağlanırken oyun, Nvidia's 3D Vision Surround Technology kullanılarak oynandı.

Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kenneth Tunnicliffe, şöyle konuştu: "Daha önce Türkiye'de 3G ağında ilk kez 30 Nisan 2009 tarihinde 21,1 Mbps ve 1 Temmuz 2009 tarihinde ise 28,8 Mbps hızlarına ulaşarak teknolojideki son gelişmeleri paylaşmıştık. Son olarak 18 Mart 2010'da 43,1 Mbps testini laboratuvar ortamında değil, canlı şebeke üzerinde, yine İstanbul Vodafone Plaza'da test etmiştik.

 Vodafone'un global birikimini yansıtarak 3G sonrası teknolojilerin şekillenmesinde de kilit bir rol üstleniyoruz. Türkiye'de yapılan bu test, Vodafone'un LTE teknolojilerini geliştirmek üzere tüm dünyada yürüttüğü pilot programın bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de bu testi başarı ile tamamlamış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Geleceğe yönelik bu bakış açısı, bugün abonelerimize en iyi hizmetleri sağlama vaadimizi tamamlamaktadır."

Vodafone Türkiye'nin son 18 ayda 1,8 milyar lira yatırım yaptığını hatırlatan Tunnicliffe, LTE teknolojisi alanında gidilmesi gereken henüz çok yol olduğunu Vodafone'un bu anlamda yatırımlarına devam edeceğini, en büyük avantajlarının teknoloji ile inşaa edilmiş bir donanım platformuna sahip olmaları olduğunu anlattı.

LTE teknolojisinin Türkiye'deki uygulamalarına ne zaman başlanacağına Vodafone ile birlikte karar vereceklerini belirten Tunnicliffe, bunu belirleyecek olanın kapasite talebi olacağını, bunun da müşterilerle ilgili olduğunu söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir