Vur derken öldürmenin bedelini yine ödemeyelim

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, iç talebi 'vur derken öldürmenin' bedelininin yüzde 2.2'lik büyümeyle ödendiğini belirterek, "Bundan ders çıkarmaz ve iç talebin canlanmasını frenlersek 2013’te de 2012’de olduğu gibi kötü bir sürprizle karşılaşabiliriz" uyar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "İç talebi 'vur derken öldürmenin' bedelini yüzde 2.2'lik büyümeyle ödedik. Bundan ders çıkarmaz ve iç talebin canlanmasını frenlersek 2013’te de 2012’de olduğu gibi kötü bir sürprizle karşılaşabiliriz" dedi. 
 
2012 yılı büyüme rakamlarını değerlendiren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, "Herkes yüzde 2.5’e yakın bir büyüme beklerken bizim beklentimiz yüzde 2 civarında bir büyüme idi. Bu nedenle açıklanan büyüme, beklentilerimiz doğrultusunda çıktı. Şimdi artık 2013 üzerinde yoğunlaşmalıyız. Ekonomik veriler, yılın ilk çeyreğinde ekonomideki durgun seyrin devam ettiğini göstermektedir. Ocak ayında sanayi üretimindeki artış çok sınırlı olmuş, Sanayi Ciro Endeksindeki artış ise yüzde 6.5’de kalmıştır. Ocak ayında yıllık enflasyonun yüzde 7.3 olduğu dikkate alınırsa cirolarda reel bir gerileme olduğu görülecektir. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı da yılın ilk çeyreğinde geçen yılın altında kalmıştır. Reel kesim güven endeksi, Mart ayında Şubat ayına göre artmakla birlikte geçen yılın Mart’ındaki seviyenin altındadır. Tüm bu göstergeler, bu yılın ilk çeyreğindeki büyümenin geçen yılın yüzde 3,3 olan büyümesinin altında kalacağını göstermektedir" diye konuştu. 
 
Geçen yıl iç talebin büyümeye katkısının negatif olduğuna dikkat çeken Özdebir şunları kaydetti: 
"Türkiye 2012’de dış taleple büyümüştür. 2012 yılında Türkiye, dünyada ihracatını ençok artıran ikinci ülke olmuş, net ihracat büyümeye 4 puanın üzerinde bir katkı yapmıştır. Eğer dış ticaretin bu pozitif katkısı olmasaydı 2012’yi küçülerek kapatırdık. İhracattaki artış devam etmektedir. Ancak, dış ticaret verileri, geçen yıl büyümeye pozitif katkı yapan net ihracatın bu yıl bunu başaramayabileceğini göstermektedir. Eğer bu yılı yüzde 4 gibi bir büyümeyle kapatmak istiyorsak iç piyasanın mutlaka canlanması gerekir. İç talebi; 'vur derken öldürmenin' bedelini yüzde 2.2’lik büyümeyle ödedik. Bundan ders çıkarmaz ve iç talebin canlanmasını frenlersek 2013’te de 2012’de olduğu gibi kötü bir sürprizle karşılaşabiliriz."