WB , Çin'in büyüme beklentisini yükseltti

Çin ekonomisinin 2011'de 9,3 oranında 2012'de ise 8,7 oranında büyüyemesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Dünya Bankası (World Bank) Çin'in büyüme beklentisini yukarı doğru revize etti. Buna göre, Çin'in bu yıl yüzde 9,3 ve gelecek yıl yüzde 8,7 büyümesi bekleniyor.

Dünya Bankasının Çin için çeyrek yıl raporunda, ülkenin büyüme beklentisi yukarı revize edildi, enflasyon risklerinden ve gayrimenkul piyasasındaki fiyat artışlarından kaçınmak için hükümete para politikasını sıkılaştırma uyarısında bulunuldu.

Bankanın revize ettiği tahminlere göre, Çin'in bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 8,5'den yüzde 9,3'e çıkarıldı. Gelecek yıl ise büyümenin yüzde 8,7 seviyesinde olacağı bekleniyor.  

Banka, bu yıl Çin'de enflasyonun, hükümetin yüzde 4 tahminin üzerinde, yüzde 5 olacağını öngörüyor.

Dünya Bankası açıklamasında, ülkenin görünümünün genel olarak olumlu olduğu, ancak enflasyon ve gayrimenkul piyasasındaki risklerden kaçınılması gerektiği belirtilerek, sadece küçük risk alanları bulunduğu, makro sıkılaşmanın durdurulması için çok erken olduğu kaydedildi.

Pekin, mart ayında yüzde 5,4 olarak açıklanan fiyat artışlarını dizginleyebilmek için geçen yıl ekim ayından bu yana faiz oranlarını dört  kez artırdı. Mart ayında yıllık bazda yüzde 11,7 artan gıda fiyatları Çin için özellikle hassas bir konu. Ülkede yoksul aileler gelirlerinin yarısını gıdaya harcıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir