WindMade enerji bilinci yüksek şirketler geliştiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Morten ALBAEK / Vestas Rüzgar Sistemleri Global Pazarlama ve Müşteri İlişkileri Kıdemli Başkan Yardımcısı

WindMade'in sadece bir tüketici etiketinden çok daha fazlası olduğunu unutmamalıyız. WindMade, gerçekleştirmiş olduğu işlerde daha fazla şeffaflık sağladığını ve satın aldıkları elektrik çeşidinin şeffaflığa yönelik bu taahhütler açısından sadece bir başlangıç noktası olduğunu göstermek üzere şirketlere araçlar sağlamaktadır. Şirketlerin büyük bir kısmı işlerini hâlâ müşterilerini dikkate almayarak yürütüyor olabilir, ancak Vestas ve WindMade olarak gelecekte şirketler ve tüketicileri yani müşterileri arasında muazzam ve artış gösteren bir işbirliği olacağını öngörmekteyiz. Tüketiciler, güvendikleri ve inandıkları markaları seçmeye devam edecekler ve sadece yenilenebilir enerji satın alımlarını arttıran şirketler bu güveni sağlamlaştırabilecektir. Bu yüzden, artık zaman Türkiye'deki en güçlü markaların ileri yönde bir adım atıp, işlerini ne şekilde gerçekleştirdikleri konusundaki şeffaflık taahhütlerini öne çıkarma zamanıdır.

Uluslararası araştırma şirketi Gallup tarafından 20'nin üzerinde ülkede 25 binden fazla tüketiciyle gerçekleştirilen bir global anket yapıldı. Çalışmanın sonuçları, ankete katılanların yüzde 92'sinin yenilenebilir enerjiyi iklim değişikliğiyle mücadelede bir çözüm olarak gördüğünü ve tüketici etiketlerinin rehberlik açısından önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca tüketicilerin yaklaşık yüzde 80'i, WindMade ürünleri için daha fazla ödeyebileceklerini ifade etmişlerdir. Bu anket çalışmasına ek olarak, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi tarafından yürütülen bir yönetici anketi sonucunda, görüşme yapılan CEO'ların büyük bir kısmı kendi şirketlerinin gelecekteki başarısı açısından sürdürülebilirliği son derece önemli gördüklerini belirtmişler ve ayrıca sürdürülebilirlik sorunlarına hitap etmek açısından yenilenebilir enerji kullanma taahhütlerini ifade etmişlerdir.

Bugün, şirketler elektrik alımına yönelik doğrudan yatırımlar aracılığıyla yenilenebilir enerji konusunda somut adımlar atmaya yönelik benzer trendlere sahipler. Tüketiciler ise yenilenebilir enerjiyi tercih eden markaları seçmektedir. Bununla birlikte, şu ana kadar tüketici tercihlerini ve davranışlarını yönlendirmek üzere yeterince basit bir şekilde bir şirketin sürdürülebilir enerjiye bağlı kalacağını bildirmesine yönelik herhangi bir global standart bulunmamaktaydı.

Bu nedenle, rüzgar teknolojisinde dünya lideri Vestas olarak, rüzgar enerjisi kullanan kurumları ve ürünleri belirlemek üzere ilk global tüketici etiketi uygulamasını başlatacak girişim olan WindMade ile global bir ortaklık başlatma konusunda stratejik bir karar aldık. WindMade'nin tek bir büyük hedefi var: rüzgar enerjisi kullanımının dünya genelinde arttırılması ve böylece iklim değişikliğinin önlenmesine ve kaynak verimliliği ile enerji güvenliğinin desteklenmesine katkıda bulunma.

2010 yılının sonlarına doğru WindMade ekibi, konsepti tanıtmak ve ortaklıklar oluşturmak üzere yenilenebilir enerji endüstrisi içerisindeki global paydaşları ziyaret etmek üzere dünyayı dolaştı. Önde gelen organizasyonlar ve kurumlar fikri coşkuyla karşıladı ve Vestas da bu girişimdeki yerini aldı ve aralarında pek çok önemli kuruluşun bulunduğu kurucu ortaklar arasına girdi. Kurucu ortaklar arasında endüstri konsorsiyumu Global Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), global sürdürülebilirlik uzmanı Dünya Vahşi Yaşam Fonu (WWF), bir sürdürülebilir global tüketici markası olarak bakış açısı sunan Lego Group, resmi veri sağlayıcı olarak medya-iletişim devi Bloomberg, teknik standartların onaylanmasını sağlayacak ortak olarak PwC (PricewaterhouseCoopers) ve WindMade'nin Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan ilk güvenilir marka olmasında yardımcı olan BM Küresel İlkeler Sözleşmesi bulunmaktadır.

Kurucu ortaklar, Ocak 2011'de fikri hayata geçirmek üzere, İsviçre'nin Davos Kasabası'nda  gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısında bir araya geldiler. Girişim, siyasi makamlar ve önde gelen yöneticiler tarafından da büyük bir ilgiyle karşılandı ve ayrıca Forbes, The New York Times, Herald Tribune, BusinessWeek, CNN başta olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki basın organları tarafından da son derece olumlu bir şekilde yansıtıldı.

Bugün WindMade, tüketicileri şirketlerin rüzgar enerjisi kullanımı hakkında bilgilendirip bu temiz ve yenilenebilir enerji kaynağını kullanan ürünlere yönelik talebi arttırarak, rüzgar gücüne yönelik kurumsal yatırımların çoğalması amacıyla yoluna devam eden bir bağımsız kar amacı gütmeyen örgüt olarak yönetilmektedir. WindMade, dünya genelindeki tüketicilerin sürdürülebilirlik taahhütlerini destekleyen şirketleri seçmesini sağlamak üzere,  yenilenebilir enerjiye yönelik taahhütlerini sergilemeleri için WindMade etiketlerini kullanmasına yardımcı olacak teknik standartlar geliştirmektedir. 

Türkiye'nin yıllık yaklaşık yüzde 8-9 artış gösteren elektrik talebi ve sınırlı petrol ve doğal gaz rezervleri nedeniyle hükümetin, ülkenin enerji güvenliğini arttırmak ve ithal enerji kaynaklarına olan bağımlılığını azaltma hedefiyle 2023 yılı itibariyle 20 GW kurulu rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşmaya yönelik bir planı bulunmaktadır. Buna ek olarak, AB'ye katılma hazırlıkları ve Kyoto Protokolü'nün onaylanması kapsamında, Türkiye'deki politika yapıcılar ülkenin gelecekteki enerji karışımı açısından rüzgar enerjisinin büyük potansiyelinin daha da fazla farkına varmaktadırlar.

WindMade, tüketicilerine olan taahhütlerini etkin bir şekilde iletmelerine yardımcı olacak bir araç sağlayarak, Türkiye'de kendisini bu işe adamış olan şirketlerin ulusal ve global pazarlarda kendilerini farklılaştırmasına yardımcı olacak. WindMade etiketi, şirketlerin Türkiye ve ihracat pazarlarındaki konumunu yükseltmeye yardımcı olurken, Türkiye'deki tüketicilere de hem şirketler hem de ürünler açısından çevre taahhüdüne sahip bir seçim yapma şansı verecektir.

Ancak, WindMade'nin sadece bir tüketici etiketinden çok daha fazlası olduğunu unutmamalıyız. WindMade,  gerçekleştirmiş olduğu işlerde daha fazla şeffaflık sağladığını ve satın aldıkları elektrik çeşidinin şeffaflığa yönelik bu taahhütler açısından sadece bir başlangıç noktası olduğunu göstermek üzere şirketlere araçlar sağlamaktadır.

Şirketlerin büyük bir kısmı işlerini hala müşterilerini dikkate almayarak yürütüyor olabilir, ancak Vestas ve WindMade olarak gelecekte şirketler ve tüketicileri arasında muazzam ve artış gösteren bir işbirliği olacağını öngörmekteyiz. Tüketiciler, güvendikleri ve inandıkları markaları seçmeye devam edecekler ve sadece yenilenebilir enerji satın alımlarını arttıran şirketler bu güveni sağlamlaştırabilecektir. Bu yüzden dolayı, artık zaman Türkiye'deki en güçlü markaların ileri yönde bir adım atıp, işlerini ne şekilde gerçekleştirdikleri konusundaki şeffaflık taahhütlerini öne çıkarma zamanıdır.