Windows 8'in yeni özellikleri

2012 yılında piyasada olması beklenen Windows 8'in en çarpıcı özelliklerini sizler için derledik.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat YILDIZ

İSTANBUL - Geçtiğimiz günlerde Microsoft, bir grup donanım üreticisine yeni nesil işletim sistemi olan Windows 8'in ön betasını dağıttı. Bu güne kadar yeni işletim sisteminin neye benzeyeceğine dair birçok resim internete sızmıştı. Ancak Microsoft ilk defa geçtiğimiz haftalardaki ön sürümünde yeni nesil özellikleri tam olarak göstermiş oldu.

Windows Phone 7 teması ve arabirimi Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamayla netleşti ki Windows 8'in aynen yeni nesil Windows telefonlarında olduğu gibi karo şeklindeki ikonlardan oluşan bir arabirimi olacak. Immersive ismindeki bu arabirim tam ekran modda çalışacak ve muhtemelen ağırlıklı olarak tablet PC'ler hedeflenmiş olacak.

Office şeritleri her yerde

İlk defa Microsoft Office 2007 uygulaması ile tanıştığımız şeritler artık tüm menülerde yerini almış olacak. Windows 8 ve Windows Live Essentials 2011 uygulamalarının tüm menü yapısının artık şeritlere uygun olacağı biliniyor. Bu durumda klasörler arasında geçiş sağlayan Explorer arabiriminde de yenilikçi bir şerit menüsü olacak.

Bulut entegrasyonu

Windows 8'in kendisi doğrudan Microsoft'un SkyDrive ve Windows Live Mesh servislerine entegre olarak gelecek. Herhangi bir klasörde iken bu servislere kolayca erişebileceksiniz. Yalnızca o anki bilgisayarınızdan değil, farklı bilgisayardaki veya mobil cihazdaki dosyalarınıza da rahatlıkla bu servisler üzerinden ulaşabileceksiniz. Aslında bu özellikleri şu anda Windows 7 ve Vista işletim sistemlerine Windows Live Essentials 2010'u kurarak da etkinleştirebiliyorsunuz.

Windows Live entegrasyonu

Yeni Windows 8 internet servisleri ile daha sıkı bir şekilde çalışacak. Microsoft'un bulut servislerinin yanı sıra uzun yıllardır faaliyet gösteren Hotmail gibi servisleri artık işletim sisteminin bir parçası haline getiriliyor. Bundan sonra işletim sistemi tepsisinin en sağında Windows Live oturum hesabınız görünecek. Bu alandan rahatlıkla Windows Live servisi ile bağlantılı olan tüm hizmetlerin anlık bildirimlerini alabilecek veya hızlıca erişebileceksiniz.

Dahili PDF desteği

Eğer Microsoft tablet PC'ler için hazır bir işletim sistemi geliştirmek istiyorsa, e-kitaplar konusunda ciddi bir adım atmak zorunda. Öyle görünüyor ki Microsoft'un kendi uygulaması olan Modern Reader dahili olarak PDF'leri okuyabilecek. Bundan sonra işletim sisteminizde PDF dosyalarını görüntülemek için Adobe Reader veya alternatiflerini kurmak zorunda kalmayacaksınız. Şu anda Windows Phone 7'de kullanılmakta olan Modern Reader, kullanıcılardan oldukça iyi tepkiler alan başarılı bir uygulama.

Sanal sürücü desteği

Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu CD veya DVD imajlarını .iso formatında saklıyorlar. Daha sonra bunları bilgisayarlarında okumak için ise üçüncü parti uygulamalar kuruyorlar. Sanal optik sürücü kullanımındaki bu artışa önem veren Microsoft, iso dosya desteğini Windows 8'e ekliyor. Bundan sonra herhangi bir uygulama kurmadan iso dosyaları kolayca Windows 8 işletim sisteminde okuyabilecek ve sanal sürücü olarak yükleyebileceksiniz.

Akıllı dosya indirme

İlk önce Internet Explorer uygulaması içine görülen SmarScreen filtre arabirimi bundan sonra tüm işletim sistemi içerisinde bütünleştirilmiş olacak. Bundan sonra bir dosya indirmek istediğinizde ilk önce SmartScreen arabirimi sizi karşılayacak ve dosyanın gönderildiği URL'in güvenli olup olmadığını size gösterecek.

Aero otomatik renklendirme

İşletim sisteminin tema rengi ile sık sık oynayanları sevindirecek bir yenilik de Aero otomatik renklendirici. Bundan sonra işletim sisteminizin arka plan resmini değiştirdiğiniz, pencerelerin ve diğer öğelerin renkleri de buna uyum sağlayacak. Bu özelliği günümüz Windows 7 işletim sistemine kazandıran değişik programlar var ancak Windows 8 bunu standart olarak sunacak.

Olası diğer özellikler

Windows 8'in birçok özelliği her geçen gün ortaya çıkıyor. Öte yandan geliştiricilerin, donanım üreticilerinin ve dahası kullanıcıların büyük beklenti içerisinde olduğu başka özellikler de var. İşte olması beklenen özelliklerden bazıları.

Uygulama Dükkanı: Aynen mobil cihazlar ve akıllı cep telefonlarında olduğu gibi bir uygulama dükkanının Windows 8 işletim sistemi içerisinde olmasını bekleyebiliriz. Buna ait bir ekran görüntüsü internette dolaşıyor ancak gerçekliği kuşkulu.

ARM İşlemci Desteği: Eğer Tablet PC pazarında yer almayı düşünüyorsa Windows 8'in muhakkak ARM işlemcilere destek vermesi gerekiyor. Bu durum Intel'i kara kara düşündürecektir.

Fabrika Ayarları: Yine eğer Tablet PC'lerde yerini almak istiyorsa, Windows 8'in bir "Fabrika Ayarlarına Dön" seçeneği olması gerekiyor. Mobil kullanıcılar işletim sistemini yeniden kurmak ile uğraşmazlar.

Anında Açılış: Uyku modu ve hibernation gibi seçenekler mobil cihaz kullanıcıları için geri kaldı.Windows 8'in artık anında açılıp hazır hale gelmesi gerekiyor. Bu şekilde tablet dostu bir işletim sistemi olabilir.

Internet Explorer 10: Hemen hemen her yeni işletim sistemi yeni bir web tarayıcı ile geliyor. Bu durumda Windows 8 ile beraber Internet Explorer 10 sürümünün gelmesini bekleyebiliriz.

Bu konularda ilginizi çekebilir