WSJ: Fransa Türkiye'yi AB'ye hala istemiyor

Gazetenin internet sayfasında, "Türkiye AB Sürecine Destek Arıyor, Ancak Fransa Çok Az Destek Veriyor" denidi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili tutumunu değiştirmediği yorumunu yaptı.

Gazetenin internet sayfasında, "Türkiye AB Sürecine Destek Arıyor, Ancak Fransa Çok Az Destek Veriyor" başlığıyla yayımlanan haberde, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in Ankara ziyareti sırasında, Türkiye'ye, "AB üyelik sürecini kurtarmak istiyorsa topun kendi sahasında olduğunu" söylediği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Fransız meslektaşından müzakere fasıllarının açılmasında aktif destek istediğini, Kouchner'in de üç faslın açılması için yardımcı olmaya hazır olduklarını belirttiğini hatırlatan gazete, ancak Kouchner'in Ankara'nın gerekli koşulları yerine getirmesi yönündeki sorumluluğunu vurguladığını kaydetti. Gazete, Fransa'nın Türkiye'nin üyeliğine karşı olan tutumunu değiştirmediğini belirttiği yorumunu yaptı.

Türkiye-AB müzakerelerinin, daha çok Fransa'nın muhalefetinden ve Kıbrıs Rum kesiminin, Türk limanlarının Rum gemilerine açık olmaması dolayısıyla getirdiği itirazlardan sekteye uğradığını yazan gazete, Avrupalıların arasında "görece fakir" ve büyük ölçüde Müslüman olan Türk nüfusunun Avrupa'ya ucuz işgücüyle göçmesinin yarattığı endişenin de AB'yi Türkiye'yi üyeliğe alıp almama konusunda ikiye böldüğünü kaydetti.

Gazete, konuyu yakından takip eden gözlemcilerin, "Ankara'nın yakın zamanda AB müzakerelerinin buzunu çözmesinin küçük çaplı bir mucize" olabileceğini düşündüklerini de belirtti.

Bazı AB ülkelerinin ve ABD'nin ise Türkiye'nin AB üyeliğinin Türkiye'yi Batı'ya kalıcı şekilde "demirleyeceğine" ve İslam dünyasıyla da sağlam bir köprü kuracağına inandıklarını yazan gazete, bu kapsamda Türkiye'nin İngiltere'deki hükümetten güçlü destek aldığını, aynı zamanda Almanya'daki koalisyon hükümetinin bir kısmından da Türkiye'nin AB üyeliğine açık olduklarına dair sinyaller aldığını vurguladı.

Egemen Bağış

Gazete, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın görüşlerine de yer verdi. Bağış'ın gazetenin sorularına e-posta ile verdiği yanıtta, "British Airways ya da Lufthansa'nın Kuzey Kıbrıs'ta Ercan havaalanına uçuşlara başlaması halinde, o zaman Türkiye'nin de Rum uçaklarına ve gemilerine limanlarını açabileceğini" ve çabucak bloke edilmiş fasılların çoğunu başlatabileceklerini ifade ettiği belirtildi.

Bağış'ın "Türkiye'nin geri kalan fasılları açmaya istekli olduğunu ve müzakereleri 2013 yılında bitirmeyi hedeflediğini" vurguladığını da yazan gazete, ayrıca Bağış'ın Türkiye'nin AB tarafından reddedilmesi halinde bunun AB'nin küresel bir dış politika aktörü olma hedefinin sonu anlamına geleceğini, AB'nin yakın çevresinin giderek istikrarsız hale geleceğini ve bazı AB ülkelerinin entegrasyon politikalarının başarısız olacağını belirttiğini kaydetti.