Yaban hayvanları rehabilitasyona alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi öncülüğünde, Samsun'da  tedavileri yapılan yaralı yaban hayvanlarının doğal ortamlarına alışabilmeleri için gerekli olan rehabilitasyon merkezinin kurulması için çalışma başlatıldı.

OMÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Özlem Nisbet, Samsun'un yanı sıra, Amasya, Ordu, Sinop, Kastamonu, Çorum ve Tokat gibi çevre illerde de doğada çeşitli nedenlerle yaralanan yaban hayvanlarının, tedavi için kendilerine getirildiğini söyledi.

Tedavileri yapılan yaralı yaban hayvanlarının iyileşme süreçleri tamamen bitmeden, bakılacak yer olmadığı için erkenden doğaya salındıklarını anlatan Nisbet, rehabilitasyon merkezine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Yaralı yaban hayvanlarının, tedavilerinin ardından bakımlarının yapılacağı bir rehabilitasyon merkezi oluşturmak için çalışma başlattıklarını belirten Nisbet, şöyle konuştu:

"Samsun'da tedavileri yapılan yaralı yaban hayvanları için rehabilitasyon merkezi kurulacak. OMÜ Veteriner Fakültesi ile Milli Parklar Müdürlüğü çalışma yürütüyor. Ormanlık ve dağlık alanlarda yaşayan şahin, doğan, atmaca, baykuş ve puhu gibi yırtıcı kuşlarla pelikan, leylek gibi çeşitli kuşların yanı sıra karaca, tilki ve kurt gibi hayvanlar avcılar tarafından ya da çeşitli nedenlerle yaralanıyor. Yaralı yaban hayvanları tedavi için fakültemize getiriliyor. Burada tedavileri, ameliyatları yapılıyor ancak tekrar yaban hayatına uyum süreçleri için bir rehabilitasyon merkezine ihtiyaç duyuyoruz. Yaban hayvanlarının doğal ortamlarına uyum süreçlerini rehabilitasyon merkezinde, stressiz ve doğal ortamda geçirmeleri önem taşıyor."

Merkezi 2014 yılına kadar kurmayı hedeflediklerini anlatan Nisbet, yılda ortalama 45 ile 50 yaban hayvanının tedavisinin fakültelerinde yapıldığını, Samsun'un merkez konumunda bulunduğunu kaydetti.