Yabancı araçlar Edirne'de tamir edilebilecek

Edirne'de, yurt dışından gelen araçların kentte tamiri için protokol imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE - Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile ETSO arasında, yurt dışından getirilen araçların Edirne'de tamir edilebilmesi için protokol imzalandı.
 

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, müdürlükleri ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) arasında, müdürlükte gerçekleştirilen tören öncesinde, protokolün hem Türkiye hem de bölge açısından 'devrim' niteliğinde olduğunu söyledi.

Edirne'deki esnafın bir takım mevzuat engelleri açısından birikimlerini kullanamadığını belirten Yalçın, protokolle engellerin ortadan kalktığını ve Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge teşkilatı açısından da Türkiye'de bir ilk yaşandığını ifade etti.

Protokolün Edirne'deki kapıları kapsadığını aktaran Yalçın, şöyle konuştu:

'Örnek vermek gerekirse, diyelim ki Yunanistan'daki bir Yunanlının aracı bozuldu, tamir edilmesi gerekiyor. O araç Pazarkule Sınır Kapısı'na gelecek. Bizim esnafımız da Pazarkule'ye kimlik kartıyla gelerek aracı teslim alacak ve o araç onun zimmetine geçmiş olacak. Normalde Yunanlının aracını Yunanlının pasaportuna kaydedip alıyorduk. Bundan sonra biz o aracı tamirci esnafımızın zimmetine vereceğiz. Tamirci esnafımıza 15 gün süre vereceğiz, bu süre zarfında aracın tamiratı yapılarak çıkışı sağlanacak. Bu süre zarfında tamirat gerçekleşmezse vergisini, cezasını biz teminatından alacağız.'

Yalçın, tamirat süresini mazeret olmadığı takdirde uzatmayacaklarını, tamir için 15 günün makul bir süre olduğunu vurguladı.

Konuya ilişkin sık sık denetimler yapacaklarını belirten Yalçın, 'Bu konuyla ilgili denetim ekibi de kurduk. Bu bölgeye mahsus bir durum. Buradaki potansiyeli kullanmak için açıkçası mevzuatı biz biraz esnettik' diye konuştu.

Pazarkule, Kapıkule ve İpsala sınır kapılarında bu işlemlerin yapılabilmesinin bir ayrıcalık olduğunu aktaran Yalçın, ETSO'nun kendi üyeleri ve güvendikleri tamircilere bu işi vereceğini ifade etti.

'Ekonomiye ciddi bir ivme kazandıracak'

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt da Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Edirne Valisi Hasan Duruer'e protokolün imzalanmasına katkılarından dolayı teşekkür etti.

Protokolün ekonomiye ciddi bir ivme kazandıracağını anlatan Zıpkınkurt, şunları söyledi:

'İlk planda Edirne ekonomisine katkısının ayda yaklaşık 200 bin avro civarında olmasını bekliyoruz. Bu konuda talep var. Bugün bu protokolü Bulgaristan ve Yunanistan'da yaşayan vatandaşlar duymuşlar. Hatta Pazarkule'ye bugün bir müracaat olmuş. Müracaatla ilgili bilgimiz oldu. Protokol bugün imzalandığı için araçların önümüzdeki hafta getirilmesini söyledik. Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya da olabilir ama daha çok yakın bölgedeki tarım aletleri, sulama motorları, otomobiller tamir edilecek, bu kapsamda.'

Zıpkınkurt, kentte tamirle ilgili ciddi yetişmiş eleman ve kapasiteli iş yerleri ve tüm markaların servislerinin bulunduğunu belirtti.

Otomobil markalarının Edirne'den hem parça hem de işçilik hizmeti alma şansları olduğunu dile getiren Zıpkınkurt, 'Komşu ülkelerde maliyetler daha yüksek. Edirne sanayisinde bir araba şanzımanı 250-300 liraya iniyor. Aynı şanzımanı Yunanistan'da 250 avroya indiriyorsunuz. Aracını yurt dışından tamire getirenler bu işlemi daha ucuza yaptırmış olacak' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Yalçın ve Zıpkınkurt protokolü imzaladı.

Otomobil tamircisi Mehmet Can ise yurt dışından gelen araçları normalde günübirlik olarak tamir ettiklerini ancak protokolle işlerinin daha da artacağını düşündüklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir