Yabancı portföyü bir yıl içinde net 60 milyar dolar büyüdü

Türkiye'de büyük bölümü Borsa ve DİBS'e, bir bölümü de Eurobond ve mevduat gibi araçlara park etmiş kısa vadeli yabancı sermaye yatırımlarının toplam hacmi 2012 yılının tamamında yüzde 63 oranında net 60.1 milyar dolar büyüyerek 155.1 milyar dolara ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Naki BAKIR
 
ANKARA - Türkiye'de parayla para kazanan spekülatif kısa vadeli yabancı sermayenin (sıcak para) hisse senedi, tahvil, bono, eurobond, mevduat gibi araçlara park etmiş yatırımlarının hacmi, 2012 yılında rekor bir büyümeyle 155 milyar doları aştı. Kısa vadeli yabancı sermaye yatırımlarının toplamı 2012'nin tamamında 60.1 milyar dolar büyüdü.
 
DÜNYA'nın Kalkınma Bakanlığı, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve Merkez Bankası verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, bölümü Borsa ve DİBS'e, bir bölümü de Eurobond ve mevduat gibi araçlara park etmiş kısa vadeli yabancı sermaye (sıcak para) yatırımlarının toplam hacmi geçen yılıntamamında yüzde 63 oranında net 60.1 milyar dolar büyüyerek 155.1 milyar dolara ulaştı.
 
Sıcak paranın yatırım portföyünde bir yılda yaşanan 60.1 milyar dolarlık büyümenin yaklaşık 33 milyar doları Borsa, 21.5 milyar doları DİBS, 5.6 miyar doları da mevduatta yaşandı. Türkiye ekonomisinde yavaşlama eğilimi devam ederken, sıcak para akımları ve bu nitelikteki yabancı fonların Borsa, DİBS gibi araçlardaki yatırım portföyünde yaşanan büyüme özellikle yılın ikinci yarısından itibaren hızlandı. Yabancı portföyünde yaşanan hızlı büyümede, hem hazirandan itibaren net fiili sıcak para girişlerinde yaşanan hızlanma ve mevcut portföyün değerlenmesi etkili oldu. Sıcak paranın Türkiye portföyü 2002-2012 döneminde yaklaşık 16 katlık bir büyüme gösterdi.2012'de tüketim iştahındaki düşüşün etkisiyle belirgin biçimde yavaşlayan Türkiye ekonomisine dış kaynak girişi, toplamda önceki yılın altında kaldı.
 
Rekor sıcak para girişi
 
Bu durum ise doğrudan yatırımlardaki azalmadan kaynaklandı. Portföy yatırımlarında ise özellikle ikinci yarıdan itibaren hızlı bir artış yaşandı, daha doğru ifadeyle Türkiye ekonomisi adeta bir sıcak para saldırısı ile karşı karşıya kaldı. Finansal krizdeki gelişmiş ülkelerin bunu aşmak için uyguladıkları parasal genişleme politikaları sonucu oluşan küresel likidite fazlası, başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelere yönelik sıcak para akımlarını canlandırdı. Bu süreçte ilk adres olarak öne çıkan Türkiye'ye sıcak para girişleri özellikle Haziran'dan itibaren ivme kazandı. Merkez Bankası'nın en son kasım sonu itibariyle açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre on bir aylık dönemde Borsa ve DİBS'e yatırım için gelen taze sıcak para miktarı yaklaşık 33 milyar dolar oldu. Bunun da 27.5 milyar dolarının DİBS'e, 5.4 milyar dolar dolayındaki bir bölümünün de Borsa'ya girdiği belirlendi. İlk on bir aydaki sıcak para akımı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 107 büyüdü.