Yağlı tohumcular, küspe ithalatının durdurulmasını istiyor

Yağ sanayicileri, Amerika'dan ithal edilen DDGS'nin sektörü olumsuz etkilediğine ve GDO'lu olduğuna dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE - Yağ sanayicileri, yem sanayisinde küspe, kepek gibi ürünlere alternatif olarak kullanılan ve Amerika'dan ithal edilen DDGS'nin (bioetanol atığı olan damıtma küspesi ve mısır nişastasının atığı) sektörü olumsuz etkilediğini ve GDO'lu olduğunu gerekçe göstererek, ithalatının durdurulmasını istedi.

Trakya Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Suat Öztürk, düzenlediği basın toplantısında, ABD'den ithal edilen DDGS'nin, küspe üreten sanayiciyi olumsuz etkilediğini söyledi.

DDGS'nin ithali sonrası, iç piyasada üretilen küspenin fiyatının düştüğünü ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Türkiye, GDO yönetmeliği çıkmadan 1 milyon ton DDGS ithal etti. Bunların proteini ve enerjisi yüksek olduğundan, iç piyasada üretilen küspe, mısır, arpa ürününün kullanılmasını yem sanayisi dışlıyor. Bu ürünlerin yoğun biçimde ülkemize girmesi, küspe fiyatlarının düşmesine neden oldu, zaman zaman da bizler, ürettiğimiz küspeleri kazanlarda yakmak durumunda kaldık."

DDGS ithalinin sanayiciyi de, üreticiyi de mağdur ettiğini savunan Öztürk, "Sektör olarak beklentimiz, DDGS ve mısır kepeği ithalatının derhal durdurulmasını istiyoruz. Bu bizim tarımımıza da, diğer ürünlere de (ayçiçeği tohumu, mısır, arpa) zarar vermektedir. Özellikle Amerika'dan gelen (bir milyon ton/ yıllık) DDGS ve mısır kepeği, bizim üretimlerimizi devre dışı bırakıyor. Sürekli olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığımıza durumu iletiyoruz, çözmeye çalıştıklarını belirtiyorlar" dedi.

"AB, GDO'lu DDGS'yi bölgelerine sokmuyor"

Avrupa Birliği'nin (AB), çoklu genlerle üretildiğini gerekçe göstererek, DDGS'nin AB bölgesine sokulmasına izin vermediğini vurgulayan Öztürk, "Amerika'dan ithal edilen GDO'lu DDGS'nin bölgelerine girmesine Avrupa Birliği izin vermiyor. Çoklu genler kullanıldığını belirtiyorlar. Biz bazı çoklu genleri tespit edebiliyoruz fakat bazılarını tespit edemiyoruz. Çünkü yeterli cihaz yok. Aldığımız bilgiye göre, cihazların siparişlerinin verildiği söyleniyor. Tamamını tahlil edemiyoruz, belirli yönde analiz ediyoruz" diye konuştu.

"DDGS'nin esas etkilediği konu üretici"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı da, Amerika'dan ithal edilen DDGS'nin en başta üreticiyi etkilediğini belirterek, şöyle konuştu:

"DDGS'nin esas etkilediği konu üretici. Türkiye'de 600 bin ton civarında küspe üretiliyor, 1 milyon ton DDGS Türkiye'ye giriyor. DDGS dediğimiz küspe Türkiye'ye girdiği sürece, bizim yerli küspenin fiyatı düşer. Ayçiçeği alımını düşürür. Ham yağ girdi fiyatını da artırarak tüketiciyi etkiler. Eğer DDGS bu kadar kıymetliyse, o zaman biz de üretmeyelim. Üretmemek iyi bir şey değil ama tepki koymak da gerekiyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir