Yakın vadede not artışı gelir mi?
S&P kredi notu üzerinde yukarı yönlü etkisi olacak faktörleri; gelecek iki yıldaki seçimlerden bağımsız yürütülecek maliye politikası ve barış süreci olarak gösterdi.
İSTANBUL - Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye ekonomisinin güçlü mali performansı bozmadan yeniden dengelendiğini ve ekonominin sermaye girişlerindeki değişiklikler karşısında daha güçlü olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilirin bir kademe altına yükseltti.
S&P, bir kuruluş tarafından yatırım yapılabilir düzeyde derecelendirilen Türkiye'nin kredi notunu BB'den BB+'ya yükseltirken, not görünümünü de "durağan" olarak belirledi.
Kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yayımlanan değerlendirmede, Türkiye'nin ihracat performansının iyileştiği belirtilirken hala belirgin düzeyde dış finansman gereksinimi olan Türkiye'nin bu gereksinimi istikrarlı ve sürdürülebilir şekilde azalttığı da ifade edildi.
Ekonomik büyümenin 2012'de güçlü mali performansı zedelemeden hız kaybettiği belirtilen açıklamada, "Yabancı para cinsi borçlanmayı sınırlayan politikalar, nominal kredi büyümesini sınırlayan önlemler ve dalgalı kur rejiminin faydaları Türkiye'nin dış dengelenmesine yardımcı oluyor. Bu faktörler, 2013-2014 döneminde dış likidite ortamının bozulması halinde ekonominin uyum sağlamasına katkıda bulunacak" görüşüne yer verildi.
Açıklamada Türkiye'nin Kürt sorununu çözümü için attığı adımlar ve barış sürecinin de not artırımına yansıdığı ifade edilerek, "Atılan adımların öncekilerden daha uzun ömürlü olacağını düşünüyoruz. Böyle olursa, güvenlik ile ilgili maliyetler azalır ve yerel ekonomi ve sınır ötesi ticaret güçlenir" denildi.
Söz konusu olumlu gelişmelere karşılık Türkiye'nin gelecek yıl yapacağı mahalli seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ile2015'teki genel seçimlerin uygulanan makroekonomi politikası bileşimi için risk yarattığına dikkat çeken S&P, alışıla gelen ekonomi politikalarının bu dönemlerde büyümeye yönelik olduğunu ve bütçe kompozisyonuna daha az özen gösterildiğini belirtti.
[PAGE]
Seçimlerden bağımsız politika not artışı getirebilir
S&P kredi notu üzerinde yukarı yönlü etkisi olacak faktörleri ise gelecek iki yıldaki seçimlerden bağımsız yürütülecek maliye politikası ve barış süreci olarak gösterdi.
S&P açıklamasında, "Maliye ve para politikası seçimlerden bağımsız yürütülmeye devam edilebilir ise kredi notu daha da artırılabilir. Kürt sorunu barışçıl şekilde çözülebilir ve mali durum ile dış ticarete olumlu yansırsa uzun vadede kredi notu pozitif etkilenebilir" denildi.
Kredi notunu aşağı yönlü etkileyen faktörleri ise kredi büyümesi ve dış borçlar olarak niteleyen S&P, ayrıca "Buna karşılık hızlı kredi büyümesi geri döner, cari açık önemli ölçüde artar ya da Türkiye ekonomisinin dış kaldıracı artışa geçerse kredi notu düşürülebilir. Ayrıca Türkiye borçlanma ve hisse senedi piyasalarına girişleri tersine döndüren ya da daha maliyetli hale getiren ani bir değişiklik ile karşılaşırsa not indirimini düşünebiliriz. Buna ek olarak yaklaşan seçimlere bağlı olarak mali politikada önemli bir gevşeme olur ise not indirimi düşünülebilir" dedi.
[PAGE]
Büyümenin güçlenmesi bekleniyor
Türkiye'nin gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme hızının önümüzdeki yıllarda artacağını öngören S&P, Türkiye'nin azalan altın ihracatı nedeniyle cari açığın GSYH'ye oranının ise gelecek iki yılda tekrar yüzde 7 civarı düzeye yükseleceğini öngörüyor.
Cari açığın GSYH'ye oranının 2012 sonunda yüzde 6 civarına gerilediği tahmin ediliyor.
Diğer derecelendirme kuruluşlarından Fitch Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviye olan BBB- kredi notu ve "durağan" görünümle; Moody's ise yatırım yapılabilirin bir kademe altında olan Ba1'de "pozitif" görünümle derecelendiriyor.
Kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch ve Moody's ile sözleşmesi olan Türkiye'nin kredi notu S&P tarafından sözleşme olmaksızın (unsolicited) değerlendiriliyor.
[PAGE]
Piyasa tepkisi
S&P'nin, üç rating kuruluşu içerisinde Türkiye'yi yabancı para cinsinden en düşük notu veren kurum olduğunu hatırlatan HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Görünümün durağan olması,yakın gelecekte not artırımı gelmeyeceğini de gösteriyor. Başka bir ifadeyle, S&P de tıpkı Moody's gibi yakın gelecekte Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülkeler sınıfında görmüyor" dedi.
S&P’nin not artırımına ilk tepki olarak Dolar/TL 1.8200'den 1.8120'ye geriledi. Bugün kur 1.8150 seviyesinde yer alıyor.
Tahvil-bonoda ise yüzde 6.33 bileşik seviyesine kadar inen gösterge faiz hafif yükselerek yüzde 6.36 bileşik seviyesine çıktı.
Yüzde 1 primle açılarak 85.000’in üzerini test eden İMKB, küçük çaplı kar satışları sonrası 84.500 seviyelerinde dengelenmiş durumda.