Yakında milletvekillerine de gerek kalmayabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KAYSERİ - TBMM İnternet Araştırma Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, "Teknoloji hızla ilerliyor, yakın zamanda vatandaş tek tıkla kanun yapımına katılabilir ve milletvekillerine de gerek kalmayabilir" dedi.
 
Yerlikaya, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İletişim Fakültesi'nce Nurcan Çetinsaya Konferans Salonu'nda düzenlenen "Bilişim ve Medya" konulu seminerde yaptığı konuşmada, TBMM İnternet ve Bilişim Araştırma Komisyonu olarak çalışmalarını tamamlayıp, hazırladıkları raporu TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sunduklarını söyledi.
 
Yoğun bir çalışma yaptıklarını anlatan Yerlikaya, çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcisi ile görüştüklerini, hazırlanan raporla bilişim ve internet konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi.
 
Meclise internetle ilgili çok sayıda şikayet geldiğini ifade eden Yerlikaya, şikayetlerin büyük bölümünün çocuk istismarı, porno ve ahlaki değerlerle ilgili olduğunu belirtti.
Raporda, Avrupa'da olduğu gibi bilişimle ilgili bir bakanlığın kurulmasının elzem olduğuna da yer verdiklerini ifade eden Yerlikaya, şöyle konuştu:
 
"Bilişim ajansı kurulması, siber suçlarla ilgili hakim ve savcıların yetiştirilmesi, önerilerden bazıları. Bir siber saldırının faturası çok ağır olabiliyor. Saldırılar hem ticari hem de özel hayatın gizliliğine dair pek çok zarara yol açıyor. Rapor aşamasında görüştüğümüz kurumlardan öğrendik ki bir e-mail ile sizin bilgisayarınızdaki kamera aktif hale getirilebiliyor. Sizin haberiniz yokken görüntüleriniz kayıt altına alınıyor. Bu konuda uzmanlar da yetiştirmemiz gerekiyor. Maalesef bu işler el yordamıyla yapılıyor."
Yerlikaya, raporda yer alan önerilerin hayata geçmesinin önem taşıdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
 
"Bilişim çöplüğüne dönüşmemek için bu öneriler dikkate alınmalı. Yerli arama motorları geliştirilerek yerli içeriklerin işlenmesi, raporda yer alan önemli bir konu. Yabancı arama motorları, Türkiye'den de reklam almasına ve milyon dolar para kazanmasına rağmen bize tek kuruş vergi vermiyor. Teknoloji çok hızla ilerliyor, yakın zamanda vatandaş tek tıkla kanun yapımına katılabilir ve milletvekillerine de gerek kalmayabilir. Ayrıca, teknoloji sayesinde üniversitelerimizdeki eğitimler de uzaktan eğitime dönüşebilir."