Yalçın Sabancı 'denizci' yetiştirecek

LUMBUZ'a konuk olan Sabancı, tam donanımlı denizcilik eğitim merkezi kuracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - YASA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sabancı güverte ve makine zabitleri yetiştirmek için eğitim yatırımına başladı. Sabancı'nını hedefi, eğitim merkezini ileride teknik üniversiteye dönüştürmek. 

DÜNYA Gazetesi bünyesinde yayımlanan LUMBUZ dergisinin Armatör Kamarası'na konuk olan Sabancı, denizdeki başarı hikayesini ve eğitim projelerini  LUMBUZ'a anlattı.

10 yılda Türkiye'nin en büyük armatörlerinden biri olmayı başaran Sabancı'nın inşası devam eden 7 gemi haricinde filosunda taşıma kapasitesi 2 milyon dwt'yi aşan 27 gemi bulunuyor. "Denizcilik sektörüne girince Türkiye'nin dünya denizciliğindeki payının çok küçük olduğunu gördüm" diyen Yalçın Sabancı, denizcilik sektöründe eğitimli gemiadamı alanında da büyük boşluklar olduğunu düşünüyor. Sabancı, "Türkiye'de büyük bir genç nüfus ve işsizlik var. Dünya denizcilik sektöründe ise eleman ihtiyacı var. Eğer yeterli sayıda eğitimli gemiadamı zabiti yetiştirebilirsek dünya denizciliğine de eleman gönderebiliriz" diyor. Aslında sadece söylemiyor Sabancı. Taşın altına elini çoktan koymuş ve bir eğitim merkezinin inşaatına başlamış. Önce kendi filosu için denizci yetiştirmeye yönelik eğitime soyunan Sabancı, şimdi de Türk ve dünya denizciliğine güverte ve makine zabitleri yetiştirmek için eğitim yatırımına başladı. Tam donanımlı bir denizcilik eğitim merkezinin inşasına başlayan Yalçın Sabancı'nın eğitim merkezini bir teknik üniversiteye dönüştürme planı da var.

Sabancı ayrıca, 5 yıl önce kurduğu Yalçın Sabancı Eğitim Vakfı'nda başarılı ancak maddi imkanlardan yoksun olan çocukların ve gençlerin eğitimlerini de destekliyor. 5 yılda 5 milyon TL burs veren Vakıf, burs miktarını bu yıl 1,35 milyon TL'ye çıkaracak.

Kriz, yük sahiplerini armatör yaptı

Küresel kriz öncesinde çok yüksek navlunlara gemi kiralamak zorunda kalan şirketler, krizin sunduğu fırsatları kaçırmıyor. Yük sahipleri ucuza gemi satın alarak kendi filolarını kuruyor. Kendi yüklerini taşımak için 2001 krizinde bir gemi satın alan kömür ithalatçısı Çalışkan Grup, bu krizi de boş geçmedi ve geçen yıl 10 gemi satın alarak grubun Horizon Denizcilik'in filosundaki gemi sayısını 15'e çıkardı. Uzakdoğu tersanelerine 4 supramax gemi siparişi vermeyi planlayan Horizon, büyük tonajlı gemi işletmeciliğinde uzmanlaşarak uluslararası büyük oyuncular arasına girmek istiyor. Ekonomik krizi fırsata çeviren bir başka sanayicilik şirketi ise İzmir Demir Çelik (İDÇ) AŞ oldu. İDÇ, 2009 yılında toplam 71.2 milyon dolar bedelle 8, 7 ve 3 yaşlarında toplam 154.000 dwt'lik üç adet gemi aldı.

Kriz döneminde denizciliğe giren bir başka büyük şirket ise Ciner Grup oldu. Grup bünyesinde madencilik şirketi de bulunan Ciner Grup, dördü 32.000 dwt, ikisi 82.000 dwt'lik Uzakdoğu'da iki tersaneye toplam 6 gemi siparişi verdi. Ciner son olarak da ikisi opsiyonlu 6 suezmax tipi tankerin inşası için Çin'de kurulu Bohai Tersanesi ile anlaşmaya vardı.

Türk armatörü kolay bayrağı sevdi

21. yüzyıl ile birlikte kolay bayrağa ilgisini artıran Türk armatörleri, satın aldığı ve yeni inşa ettiği gemileri kolay bayrakta çalıştırmayı tercih etmesiyle Türk armatörüne ait deniz ticaret filosu üç yılda iki katına çıktı. Filonun yüzde 40'ı sadece iki şirkete ait. 1 Ocak 2010 itibariyle Türk deniz ticaret filo kapasitesi bir önceki yıla göre yüzde 13 büyüyerek 17 milyon dwt'I aştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir