”Yanan alanları işgal ettirmemiz mümkün değil”

Bakan Eroğlu, basın mensuplarının Antalya'da çıkan orman yangınıyla ilgili sorularını cevaplandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BOLU - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, çıkan orman yangınlarıyla ilgili olarak, "Yanan orman alanının bir santimetrekaresini dahi işgal ettirmemiz mümkün değil" dedi. 

Bakan Eroğlu, İl Koordinasyon toplantısına katılmak üzere geldiği Bolu'da, Vali Halil İbrahim Akpınar'ı makamında ziyaret etti. Eroğlu, kentin sorunlarını bildiklerini, bakanlık olarak gerekenin yapılacağını söyledi. 

Basın mensuplarının Antalya'da çıkan orman yangınıyla ilgili sorularını cevaplandıran Eroğlu, Türkiye'nin diğer ülkelere göre yangın söndürmede ve mücadelede başarılı olduğunu belirtti. 

Antalya'da çok büyük bir yangın çıktığını bildiren Eroğlu, şunları kaydetti: 

"Orman Genel Müdürlüğümüz ve teşkilatımızın mensupları, civardaki belediyeler, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Antalya Valiliğinin bütün birimleri, sivil savunma ekipleri ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin iki uçağı yangına müdahale etti. Çünkü orası çok önemliydi. Yangın, güneye doğru yayıldığı zaman çeşitli turizm alanlarını tehdit edebilirdi. Büyük bir can ve mal kaybına neden olabilirdi. Bu bakımdan arkadaşlarımız adeta etten bir siper oluşturmak suretiyle yangını tuttular."  

 

"Haberler turizmi baltalıyor"

Bazı gazetelerin attığı "Antalya cayır cayır yanıyor", "Turizm alanları perişan oldu" gibi başlıkların doğru olmadığını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti: 

"Çünkü bu tür başlıklar turizmi baltalıyor. Halbuki yangın turizm alanına 12 kilometre uzaklıktaydı, merkezle hiç alakası yoktu. Bu konulara medyamızın dikkat etmesi lazım. Şu anda yangını söndürdük. Yunanistan'da her yıl bizim on katımız, İtalya'da beş altı katımız alan yanıyor. 

Biz de hem alan olarak, hem de oran olarak yanan alan çok az. Ormanlar hiç yanmasın istiyoruz ama bu mümkün olmuyor. Bu bakımdan minimumda tutmak, asgari seviyede yanan alanları kısa zamanda söndürmek, kontrol altına almak istiyoruz." 

Antalya'da yanan alanın önümüzdeki dönem ağaçlandırılacağını bildiren Eroğlu, "Yanan alanlar kesinlikle ağaçlandırılarak muhafaza edilecek. Yanan orman alanının bir santimetrekaresini dahi işgal ettirmemiz mümkün değil. Zaten hükümetimiz bu konuda son derece dikkatli ve hassas. Başbakanımızın ve benim talimatım var" diye konuştu. 

 

Orman yangınlarıyla mücadele

Akdeniz ve Ege gibi yangına hassas bölgelerde yangın gözetleme kuleleri ve dumanı görünce otomatik olarak ikaz eden sistemler kurduklarını anlatan Bakan Eroğlu, geçen yıl çok sayıda arazöz aldıklarını söyledi. 

Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Arazöz ve modern yangın söndürme cihazlarının sayısını artırdık. Ama en önemlisi elemanlarımızı eğittik. Her türlü önleme rağmen yangınlar çıkıyor. Bu sene çok sıcak ve kurak geçti. Yapılacak işler yok mu? Tabi ki var. Mükemmelin mükemmeli de var biz de bunun farkındayız ve her yangından sonra bir değerlendirme yapıyoruz. Acaba bir daha ki yangında önlem için başka neler yapabiliriz diye." 

Bakan Eroğlu, orman yangınlarını önlemek amacıyla halkın, özellikle de orman köylülerinin eğitilmesi gerektiğini belirtti. 

 

Kenelerle ilgili sözler

Basın mensuplarının Antalya'daki orman yangının ardından Orman Genel Müdür Yardımcısının kenelerle ilgili sözlerini hatırlatması üzerine Bakan Eroğlu, şöyle konuştu: 

"Ben bu yetkiliye sordum, böyle bir beyanatı olmadığı cevabını verdi. Yangın sırasında, arkadaşlar kendi aralarında konuşurken 'bari keneler öldü' şeklinde konuşma geçmiş. Olay bundan ibaret. Yani bir beyanat verilmiş değil. Zaten belli kişiler dışında medyaya beyanat verilmesi mümkün değil. 

Bu arkadaşlarla konuşuldu, Orman Genel Müdürlüğünde görüşüldü sadece ikili konuşmalarda böyle beyanatların geçtiği ifade edildi. Bu konu bazı kişilerin muhabbet sırasında konuşulan konu arasından bir cümlenin cımbızla çekilmesinden ibarettir." 

 

Orman köylülerinin zararları

Orman köylülerinin zararlarıyla ilgili soru üzerine Bakan Eroğlu, yangın devam ederken Bayındırlık İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ekiplerinin bölgeye gittiğini, Antalya Valiliği ve ilgili kaymakamlıklarla hasar tespit çalışmaları yapıldığını kaydetti. 

Bakan Eroğlu, şunları söyledi: 

"Bakanlar Kurulu'nda Sayın Başbakanımıza bilgi arz ettim. Akabinde, vatandaşlarımıza cep harçlığı bakımından evi yananlara 2 bin YTL, samanlığı yananlara bin YTL gönderildi. Başbakanımız zaten evleri yananların evlerinin yapılması ve vatandaşların zararlarının giderilmesi için talimat vermişti. Hayvanları telef olan vatandaşların da valilik tarafından hayvanları alındı ve teslim edilmeye başlandı. Hatta zeytinlik ve diğer ağaçları yananlara da birer sertifika verildi. Bu sertifikalarla ihtiyaçlarının ve fidanlarının karşılanacağı belirtildi." 

Bakan Eroğlu, AK Parti Bolu milletvekilleri Yüksel Coşkunyürek ve Metin Yılmaz, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, çok sayıda daire müdür ve amirinin hazır bulunduğu ziyaretin ardından basına kapalı olan Bolu İl Koordinasyon Toplantısına katıldı.