Yapı Kredi'nin karı 1.17 milyar

Yapı Kredi Bankası yılın ilk yarısını 1 milyar 172 milyon TL karla tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Yapı Kredi Bankası, 2010 yılının ilk yarısında 1 milyar 172 milyon lira net kar açıkladı.

Yapı Kredi'den 30 Haziran 2010 tarihli konsolide finansal sonuçlara ilişkin yapılan açıklamaya göre, bankanın ilk yarıdaki net karı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 1 milyar 172 milyon lira olarak gerçekleşti.

Özsermaye karlılığını yüzde 28'e yükselten bankanın faaliyet giderleri 1 milyar 312 milyon lira, toplam gelirleri 3 milyar 139 milyon lira, toplam aktifleri 82 milyar 349 milyon lira, net faiz dışı gelirleri 1 milyar 321 milyon lira, toplam mevduatı 48 milyar 958 milyon lira seviyesinde gerçekleşti, sermaye yeterlilik rasyosu banka bazında yüzde 16,1, grup bazında yüzde 15,1 oldu.

Yapı Kredi'nin toplam kredileri yılbaşından bu yana yüzde 21 artışla 47 milyar 180 milyon liraya ulaşırken, toplam mevduatı yüzde 13 yükselişle 48 milyar 958 milyon lira olarak gerçekleşti. Bankanın TL mevduatı ise yüzde 21 artışla 28 milyar 27 milyon liraya yükseldi.

Yapı Kredi Murahhas Aza ve Genel Müdürü Faik Açıkalın, yarıyıl bilançosuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, Yapı Kredi'nin 2010 yılında hem kredi hem de mevduat alanında bankacılık sektörünün üzerinde bir büyüme gerçekleştirmeye devam ettiğini, özellikle bireysel ve KOBİ kredilerinde müşterilere rekabetçi ürün ve hizmetler sunduklarını, bunun sonucunda pazar paylarının yükselmeye devam ettiğini kaydetti.

Haziran sonu itibarıyla Yapı Kredi'nin toplam kredilerdeki pazar payının yüzde 10,6, toplam mevduattaki pazar payının yüzde 8,5 olarak gerçekleştiğini belirten Açıkalın, bankanın aktif kalitesindeki iyileşmenin hızlandığını, 2009 yıl sonunda yüzde 6,3 olarak gerçekleşen tahsili gecikmiş alacaklar oranının sektör ortalaması olan yüzde 4,4'ün de altına inerek yüzde 4,1 seviyesine düştüğünü bildirdi.

Açıkalın, şunları kaydetti:

"Yapı Kredi olarak, bankacılık sektörünün üzerinde büyümeyi hedeflediğimiz 2010 yılının ilk yarı sonuçları, bu stratejimizin başarısını teyit ediyor. Müşterilerimize verdiğimiz sürekli destek sayesinde, TL cinsi kredilerde yıl başından bu yana yüzde 24 oranında artış elde ettik. KOBİ ve konut kredilerimiz yüzde 22 oranında büyüdü. Ayrıca Yapı Kredi olarak yeni yatırımların destekçisi olmaya da devam ediyoruz. Yılın ilk yarısında döviz cinsi kredilerde proje finansmanına odaklılığımızı devam ettirerek Türkiye'de yeni yatırımlara destek olmak adına 460 milyon dolarlık finansman sağladık. Önümüzdeki dönemde ekonomiye katkı sağlayacak yeni projeler için planlanan finansman için öngörülen kredi kullandırımının ise 2,1 milyar dolar seviyesini aşacağını tahmin ediyoruz."

"Türkiye'nin ilk kredi kartı markası" olan World'ün yüzde 20,1 pazar payı bulunduğunu kaydeden Açıkalın, Yapı Kredi'nin Avrupa'daki tüm bankalar arasında yapılan değerlendirmede yaklaşık 25 milyar dolarlık kredi kartları işlem hacmiyle 8. sırada yer aldığını vurguladı.

Perakende bankacılık alanında müşteri odaklı bir stratejiyle başlattıkları yeni paket sisteminin büyük ilgi gördüğünü belirten Açıkalın, yılın ilk yarısında toplam satışların 150 bini geçtiğini kaydetti.

Faik Açıkalın, 2010 yılında 60 yeni şube açmayı planladıklarını, ilk 6 ayda 12 tanesinin açılışını gerçekleştirdiklerini, bankanın haziran sonu itibarıyla 847 şubesi ve yüzde 9,3'lük şube adedi pazar payıyla Türkiye'nin 4. en büyük şube ağına sahip bankası konumunda olduğunu bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir