Yardım paketi müzakere ediliyor

Portekiz için şartları belirlemek üzere Avrupa Komisyonu, ECB ve IMF temsilcileri müzakerelere başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Euro bölgesinde Yunanistan ve İrlanda'dan sonra finansal dış yardım almaya hazırlanan Portekiz, şartları belirlemek üzere Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcileriyle müzakerelere bugün başladı.

Geçtiğimiz hafta Portekiz'in kamu hesaplarını inceleyen ECB, IMF ve Avrupa Komisyonu yetkilileri, 80 milyar Euro olacağı iddia edilen finansal yardım paketinin şartlarını belirlemek üzere Portekiz hükümetiyle siyasi görüşmelere başladı. Portekiz basınında yer alan bilgilerde, finansal yardım için özelleştirme dahil iş piyasalarında bir seri radikal ekonomik reformlar istendiği belirtildi.

Portekiz Başbakanı Jose Socrates, dış finansal yardım için yapılan görüşmeler öncesinde ülkedeki tüm siyasi parti liderlerinden sorumlulukla hareket etmelerini istedi. "Bu zorunlu müzakereler sırasında Portekiz'in savunulması için tüm siyasi parti liderlerin desteğine ihtiyaç var" diyen Socrates, müzakerelerin seçim kampanyalarına alet edilememesini vurguladı.

Portekizli olan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso da, "müzakerelerde en iyi şartları elde edebilmek için farklı ideolojileri bir kenara bırakın" çağrısında bulundu.

Öte yandan Finlandiya'da yapılan genel seçimlerde, AB karşıtı ve aşırı milliyetçi "Gerçek Finlandiyalılar" partisinin oylarını artırarak bir koalisyon hükümetine girme olasılığı, Portekiz'deki müzakereleri tehdit eden bir unsur olarak belirtildi.

Zira, "Gerçek Finlandiyalılar"ın seçim vaadlerini yerine getirmeleri halinde, Portekiz'e finans yardımını bloke edebilecekleri öne sürüldü.

İşsizliğin yüzde 12 düzeyinde olduğu Portekiz, IMF'in tahminlerine göre Euro bölgesi içinde bu yıl ekonomik küçülmenin yaşanacağı tek ülke olarak gösteriliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir