”Yargı reformları aktif katılımıyla hayata geçirilmeli”

Cumhurbaşkanı Gül,Başbakan Erdoğan ve Meclis Başkanı Şahin, 2009-2010 Adli Yılının başlaması dolayısıyla mesaj yayımladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği sürecinde, demokratik standartları yükseltecek, yargı bağımsızlığını güçlendirecek, yargı hizmetinin kaliteli ve etkin şekilde sunulmasını sağlayacak reformların kararlılıkla ve ilgili tüm tarafların aktif katılımıyla hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Gül, 2009-2010 Adli Yılının başlaması dolayısıyla mesaj yayımladı.

Gül, mesajında, Anayasa'nın 2. maddesinde Cumhuriyet'in nitelikleri arasında sayılan hukuk devleti ilkesinin, çağdaş devlet olmanın en önemli şartları arasında yer aldığını ifade etti.

"Demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olan hukuk devletinde, hukukun üstünlüğünün sağlanmasının ve adaletli bir düzenin gerçekleşmesinin asıl olduğunu" belirten Gül, şunları kaydetti:

"Kuvvetler ayrılığı ilkesinin benimsendiği, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, geçmişten günümüze, hukukun üstünlüğünü bütün alanlara yayma ve derinleştirme konusunda memnuniyet verici bir performans göstermiştir. Bu bağlamda hukuk sistemimizin evrensel düzeyi giderek yükselmektedir.

Bununla birlikte çağdaş dünyadaki konumumuzu sağlamlaştırmak amacıyla hukuk alanında sürdürülecek reformlarla ülkemizde hukukun üstünlüğünün daha da güçlendirilerek hakim kılınmasının önemi büyüktür.

Avrupa Birliği sürecinde, demokratik standartları yükseltecek, yargı bağımsızlığını güçlendirecek, yargı hizmetinin kaliteli ve etkin şekilde sunulmasını sağlayacak reformların kararlılıkla ve ilgili tüm tarafların aktif katılımıyla hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Evrensel normlar ve değerler ışığında çağdaş bir hukuk sistemine sahip olması, Türkiye'nin gücüne güç katacak, uluslararası platformdaki saygınlığını artıracaktır.

Hukuk sistemimizin geliştirilmesi ile demokrasi ve insan hakları alanlarındaki standartlarımızın daha ileriye taşınmasını amaçlayan çalışmalarda Türk yargısının yol gösterici katkılarını her seviyede sürdüreceğine inanıyorum.

2009-2010 Adli Yılında, adaletin tevzi için ülkenin her köşesinde fedakarca görev yapan yargı çalışanlarına başarılar diliyor, selam ve sevgilerimi iletiyorum."

Erdoğan: Cumhuriyetin yaşatılmasında tarafsız bir yargı sistemi şart

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin, bütün kurumlarıyla var olmasında ve yaşatılmasında adil ve tarafsız bir yargı sisteminin rolünün çok büyük olduğunu bildirdi.

Başbakan Erdoğan, 2009-2010 Adli Yılının açılışı dolayısıyla Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'e bir kutlama mesajı gönderdi.

Erdoğan mesajında, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin, bütün kurumlarıyla var olmasında ve yaşatılmasında adil ve tarafsız bir yargı sisteminin rolünün çok büyük olduğunu vurguladı. "Adalet, mülkün temelidir" sözüyle Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bunu çok veciz bir şekilde ifade ettiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Unutmamalıyız ki adalet; hak ve özgürlüklerin, toplumsal barışın en güçlü teminatıdır. Yargı mekanizmaları, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlık ilkesine bağlı olarak hızlı ve uyum içinde çalıştıkça, toplumda yargı kurumlarına, dolayısıyla adalete olan güven de güçlenecektir.

Hakimleri, savcıları, avukatları ve diğer çalışanlarıyla bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için çaba gösteren yargı organı, devletimizin yasama ve yürütme gibi temel kurumlarından biridir.

Hükümet olarak, adalet sistemimizdeki sorunların bir bütün halinde ele alınarak kalıcı çözümler üretilmesine büyük önem veriyoruz. Bütün hukukçularımızın en iyi şartlarda en iyi imkanlarla çalışması, yargı kurumlarımızın, çağın ve hizmetin gereklerine uygun olarak donatılması için gerekli düzenlemeleri yapmaya devam ediyoruz.

Bu düşüncelerle, 2009-2010 adli yılı açılışını kutluyor, adaletin yerine getirilmesinde yüce bir görev üstlenen başta yüksek mahkemelerimizin başkan ve üyeleri olmak üzere hakim, savcı ve avukatlar ile tüm yargı çalışanlarına başarılar diliyorum."

Şahin: Yargı alanında yapılan reformlar yaterli değil

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin, yargı alanında önemli reformlar yapıldığını, ancak bunların yeterli olmadığını belirterek, TBMM'nin, bu konuda üzerine düşen görevi yapmaya devam edeceğini belirtti.

Şahin, Yeni Adli Yıl'ın başlaması dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Şahin, çağdaş demokrasilerin belirleyici niteliği olduğunu belirttiği hukuk devleti ilkesinin demokrasinin yanı sıra evrensel kuralların üstünlüğünün de güvencesi, demokrasi ve hukuk devletinin ise birbirlerini tamamlayan iki temel kavram olduğunu ifade etti.

Cumhuriyetin en önemli güvencelerinden olan hukuk devleti ilkesinin, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerleri esas aldığını kaydeden Şahin, hukuk devleti olmanın başta gelen özelliklerinin, adalet hizmetinin etkin, verimli, hızlı ve tarafsız bir şekilde yerine getirilmesi, vatandaşların hak arama yollarının açık olması, idarenin hukukun üstünlüğüne dayanması ve tüm eylem ve işlemlerine karşı yargı yoluna başvurulabilmesi olduğunu dile getirdi.

Devletin temelini teşkil eden adalet duygusunun tesisinin ise toplumun barış, huzur ve refahının ön şartı olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

"Yargı organlarımızın ve mensuplarımızın, geçmişten beri yaşadıkları sorunlara rağmen, hukuk devleti prensibinden ödün vermeden çalışmalarını sürdürmeleri hepimiz için övünç kaynağıdır.