Yargıda atama krizi

HSYK, "Kurulda görüşülmeye başlanılmış olan kararname taslaklarını Adalet Bakanlığı'nın geri çekme yetkisi yok. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Adalet Bakanlığı, Yaz Kararnamesinin karara bağlanmayan bölümlerini geri çekti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, "Adalet Bakanlığı'nın taslakları geri çekme yetkisi bulunmadığını" ileri sürdü.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 6 Temmuzda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) sunulan 2010 yılı yaz kararnamesi görüşmelerinin büyük ölçüde tamamlandığı belirtilerek, bin 271 hakim ve Cumhuriyet savcısını kapsayan kararnamenin 16 Ağustosta açıklandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, ana taslaktan kalan 67 hakim ve savcı ile unvanlılar taslağındaki 79 hakim ve savcının durumlarının görüşülmesi sürerken, HSYK üyelerince, 84 kişinin isimleri görüşülmeyi bekleyen kararnameye eklenmek üzere, 140 kişinin isimleri ise durumları değerlendirilerek gerekirse kararnameye eklenmek üzere teklif edildiği belirtildi.

"Yeni çalışma yapılacak"

Bu teklifler içerisinde başta İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır olmak üzere özel yetkili (CMK 250) mahkemeler ve savcılıkların yapısını tamamen değiştirmeye dönük önerilerin de bulunduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu önerilerin görülmekte olan davalar ile yürüyen soruşturmalara doğrudan müdahale etme sonucunu doğuracağı açıktır.

Ayrıca, söz konusu önerilerin değerlendirilmesi ve kararnameye dahil edilmeleri halinde bunların boşalttıkları yerlere de yeni atamaların yapılması gerekecek ve bu şekilde çok sayıda hakim ve savcıyı ilgilendiren yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacı doğacaktır. Bu da ancak yeni bir taslak çalışmasıyla mümkün olabilecektir.

Kanun, Yönetmelik ve Prensip Kararları çerçevesinde tüm bu önerileri değerlendirmek, yargı bağımsızlığı ve tabii hakim ilkesini ihlal etmeyecek şekilde hazırlanacak yeni çalışmayı Kurulun önüne getirmek üzere kararname taslaklarının karara bağlanmayan bölümleri geri çekilmiştir."

Özbek: Bakanlığın kararname taslağını geri çekme yetkisi yok

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), "Kurulda görüşülmeye başlanılmış olan kararname taslaklarını Adalet Bakanlığı'nın geri çekme yetkisinin bulunmadığını" öne sürdü. HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay'dan seçilen üyelerince yapılan yazılı açıklamada, "Adalet Bakanlığı kaynaklı bu kriz, kurulun tüm yapıcı çabalarına rağmen, son yıllarda sistemli bir biçimde yürütülen kurulu yıpratma ve çalışamaz hale getirme uğraşının ürünü ve sonucudur" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca "HSYK bu kararname döneminde de her türlü ön yargıdan uzak bir şekilde yetki ve sorumluluğun bilincinde olarak hareket etmiştir" görüşü savunuldu.

"Hiçbir HSYK üyesinin davalara müdahalesi olmaz"

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, kurul çalışmaları için HSYK'ya girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Adli yargı, unvanlı mahkeme başkanı ve başsavcıların atamalarına ilişkin, Adalet Bakanlığının kurula gönderdiği kararname taslağı üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirten Özbek, "Kurul çalışmalarında önemli sıkıntılarımız var aşmaya çalışıyoruz" dedi.

Özbek, Adalet Bakanlığının açıklamasının HSYK'nın seçilmiş üyelerince değerlendirildiğini söyledi.

İlerleyen saatlerde bir açıklama yapabileceklerini belirten Özbek, "Hiçbir HSYK üyesinin devam eden davalara müdahalesi söz konusu olamaz" diye konuştu.

Özbek, kurulun şu anda, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman toplantılara katılmadığı için çalışamadığını ifade etti.

Erdoğan: HSYK'da yine ideolojik yaklaşımlar devreye girdi

Öte yandan, Başbakan Erdoğan, gün içerisindeki gelişmelerle ilgili olarak yaptığı konuşmada "HSYK'da yine ideolojik yaklaşımlar devreye girdi" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir