Yargıtay: Yıpratıcı haberler için hukuka başvuracağız

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, CHP hakkındaki soruşturmayla ilgili basında haberler yer aldığı anımsatılarak, açıklama yapmak zorunluluğu doğduğu belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP'nin, Alman Friedrich Ebert Vakfından maddi yardım aldığı iddialarına ilişkin başlatılan soruşturmayla ilgili basında yer alan "Başsavcılığı yıpratmaya yönelik, basın özgürlüğünün sınırlarını ve basın meslek ilkelerini yok sayan, gerçek dışı haberlerin" izlendiğini ve gerektiğinde yasal yollara başvurulmakta olduğunu bildirdi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamada, CHP hakkındaki soruşturmayla ilgili basında haberler yer aldığı anımsatılarak, açıklama yapmak zorunluluğu doğduğu belirtildi.
CHP'nin, Friedrich Ebert Vakfından maddi yardım aldığı konusunda yapılan ihbarlar sonucunda soruşturma başlatıldığı ve Berlin Eyaleti Adalet Bakanlığından uluslararası anlaşmalar çerçevesinde adli yardım talebinde bulunulduğu ifade edilen açıklamada, "Başsavcılığımıza bu taleple ilgili olarak verilen cevapta, talebin siyasi partiyi yasaklama davası ile ilgili incelemeye konu teşkil etmesi ve kamu hukukuna ilişkin içeriğe sahip olması nedeni ile adli yardım talebinin ikili ve çok taraflı sözleşmeler neticesinde yerine getirilmesinin mümkün olmadığı bildirilmiştir" denildi.
Bu aşamadan sonra Alman Dışişleri Bakanlığının, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Başkonsolosluğuna konuyla ilgili verdiği notanın, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından resen Başsavcılığa gönderildiği hatırlatılan açıklamada, notanın Başsavcılık tarafından da Dışişleri Bakanlığından istendiği belirtildi.
Başsavcılığa intikal eden Almanca metnin yeminli bilirkişi vasıtasıyla tercüme çalışmalarının sürdüğü bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Söz konusu haberin yer aldığı yayın organlarına, yukarıdaki bilgilere sahip olmadan Başsavcılığımızı zan altında bırakacak biçimde açıklamalarda bulunan meslek mensuplarının bu tutum ve davranışları üzüntüyle karşılanmıştır.
Hukuk devleti ve demokrasinin vazgeçilmez ilkelerinden biri de yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve güvenilirliğidir. Bu ilkeyi kasıtlı olarak yıpratmaya ve tartışmaya açmaya çalışanlar, demokratik rejime, Cumhuriyet'e, dolayısıyla Türk milletine zarar vermektedirler.
Kamusal bir görev yapan basının, halkın gerçekleri öğrenme hakkı ve demokrasinin temel ilkesi olan düşünce ve ifade özgürlüğü adına haberleri değişik başlıklarla çarpıtarak vermesi, varsayımlara dayalı haber ve yorum üretmesi ile içeriği ve sonucu tamamen yanlış şekilde topluma gerçek dışı bilgi vermesi, basın özgürlüğü ile izah edilemeyeceği gibi, bu gibi davranışlar Anayasa ve yasalar karşısında da koruma görmezler.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığını yıpratmaya yönelik, basın özgürlüğünün sınırlarını ve basın meslek ilkelerini yok sayan gerçek dışı haberler izlenmekte olup, gerektiğinde yasal yollara başvurulmaktadır."