YARSAV'dan Adalet Bakanlığı'na çağrı

YARSAV, "Yasa değişikliği taslaklarının HSYK seçim sonuçları, hatta adaylık süreci bile beklenmeden açıklanması lazım" açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Adalet Bakanlığı'nca çalışmaları tamamlandığı ifade edilen "yasa değişikliği taslaklarının" HSYK seçim sonuçları ve hatta HSYK adaylık süreci bile beklenmeden açıklanmasının ve ilgili çevrelerin görüşüne sunulmasının mutlak bir zorunluluk olduğunu bildirdi.

YARSAV Yönetim Kurulu tarafından "Adalet Bakanlığına Açık Çağrı" başlığıyla yapılan yazılı açıklamada, 5982 sayılı Anayasa Değişikliği Hakkındaki Yasa ile 1982 Anayasası'nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na ilişkin 159. maddesinin değiştirilerek yeniden düzenlendiği anımsatıldı.

Yapılan Anayasa değişikliği karşısında, Adalet Bakanlığı'nca çalışmaları tamamlandığı kamuoyuna ifade edilen "ilgili yasa değişikliği taslaklarının", HSYK seçim sonuçları ve hatta HSYK adaylık süreci bile beklenmeden, bir an önce açıklanmasının ve ilgili çevrelerin görüşüne sunulmasının, mutlak bir zorunluluk olduğu belirtilen açıklamada, "Demokratik hukuk devleti kuralları ve bu bağlamda şeffaf devlet ilkesi bu davranışı zorunlu kılmakta ise de, çalışmaları tamamlandığı ifade edilen söz konusu yasa değişikliği taslak içerikleri, bugüne kadar Adalet Bakanlığı tarafından kamuoyuna ve ilgili çevrelere açıklanmamış, gizli tutulmuştur. Bu durum son derece dikkat çekicidir. Bu davranış modelinin sürdürülmesi, söz konusu yasa değişiklikleri ile yargı ve HSYK üzerinde operasyonel bir amacın güdüldüğü anlamına gelecektir" denildi.

Açıklamada, Adalet Bakanlığı tarafından, Yüksek Seçim Kurulunca halk oylaması sonuçlarının ilanı beklenmeden, yasa değişikliği taslaklarının mevcut halinin kamuoyuna ve ilgili çevrelere sunulmasının, yapılan açıklamaların aksine söz konusu çalışmalara son şekli verilmemiş ise mevcut olan taslakların ilgili çevrelerin görüş ve düşüncelerine açılmasının, mutlak bir zorunluluk olduğu ifade edildi.

YARSAV'ın açıklamasında, "Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesini gözeterek, Adalet Bakanlığı'na ilgili yasa değişikliği taslaklarını ivedilikle açıklaması için yargıç ve savcıların sivil meslek örgütü olarak, açık çağrı yapıyoruz" görüşü dile getirildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir