Yaş çay alım fiyatı yarın açıklanıyor

Fiyat yarın Bakar Eker tarafınfan ÇAYKUR Genel Müdürlüğü salonunda açıklanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - Doğu Karadeniz'de 200 binin üzerinde üreticiyi ilgilendiren yaş çayda 2010 yılı fiyatı yarın açıklanacak.

Yörede resmi rakamlarla 767 bin, gayri resmi rakamlarla 850 bin dekar alanda yaklaşık 204 bin üretici çay tarımı yapıyor. Son yıllarda yaş çay üretimi yılda 1 milyon ile 1 milyon 200 bin ton arasında değişiyor. Bundan da 200-220 bin ton civarında kuru çay elde ediliyor.

Rize Ziraat Odası, geçen yıl yaş çay için destekleme primi dahil 1,20 lira fiyat isteğinde bulunmuş, ancak alım fiyatı 79 kuruş taban fiyat, 11,5 kuruş da destekleme primi olmak üzere toplam 90,5 kuruş olarak açıklanmıştı.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, bu yıl bölgedeki bütün sivil toplum örgütleri ile yaptıkları değerlendirme sonucunda 1,25 lira fiyat talep etmeyi uygun bulduklarını, 1 lira taban fiyat, 25 kuruş da destekleme primi verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Geçen yıl özellikle destekleme primi çok düşük tutulduğunu kaydeden Paliç, "Uzun yıllardır çaya çok az zam yapılıyor. En azından bu yıl biraz yüksek zam yapılsın. Talep ettiğimiz fiyatın verilmesi ile yılların açığı biraz olsun kapatılabilir" diye konuştu.

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneğinde düzenlediği basın toplantısında, kurum olarak 2010 yılı yaş çay sezonu için hazırlıklarını 01 Mayıs itibarı tamamladıklarını belirtti.

Bu sezon iklim şartları nedeniyle çay hasadının biraz geç başladığını ifade eden Yüce, "2010 yılı yaş çay alım kampanyasına 13 mayıs itibarı ile başladık, ilk üç günde 765 ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. Artvin, Hopa, Kemalpaşa bölgesinde alımlar devam ediyor. İklim şartlarına göre tüm bölgede alımlara başlayacağız" dedi.

ÇAYKUR olarak 2009 yılında 600 bin ton yaş yaprak almayı hedeflediklerini dile getiren Yüce, "2009 yılında 594 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. 111 bin ton kuru çay üretip, 110 bin satış gerçekleştirdik. 2010 yılında aynı hedef doğrultusunda devam edeceğiz. Şartların uygun olması durumunda bu rakamların üzerine de çıkabiliriz. İklim şartlarında olumsuzluk yaşanmaması halinde çok bereketli bir sezon geçireceğimizi tahmin ediyoruz. Kota oranlarımız ise dönüm başına geçen yılla aynı oranda olacak" diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker yarın saat 14.00'te ÇAYKUR Genel Müdürlüğü salonunda 2010 yılı yaş çay kilogram bedelini açıklayacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir