YAŞ'ta kriz çözüldü

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay Başkanlığı görevine, Org. Erdal Ceylanoğlu da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı atama kararnamesine göre Genelkurmay Başkanlığına Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Erdal Ceylanoğlu getirildi.

Yüksek Askeri Şura'daki atamaların yarattığı kriz, gece yarısı Dışişleri Konutu'ndaki kabulün ardından çözüldü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, saat 00.30 sularında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'u kabul etti. Kabulde, Gönül ve Orgeneral Başbuğ, orgeneral atamalarını Cumhurbaşkanı'na sundu. Gönül ve Orgeneral Başbuğ, Dışişleri Konutu'ndan, gelişlerinden 12 dakika sonra ayrıldı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Müşaviri Ahmet Sever, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Dışişleri Konutu'ndan ayrıldıktan sonra, atamalara ilişkin açıklama yaptı.

Sever, Genelkurmay Başkanlığına Orgeneral Işık Koşaner'in, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun atandığını açıkladı. Sever, "1. Ordu Komutanlığına Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Ege Ordu Komutanlığına Orgeneral Nusret Taşdelen, Harp Akademileri Komutanlığına Orgeneral Bilgin Balanlı atanmıştır" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı Orgeneral atamaları ile oluşan Türk Silahlı Kuvvetlerindeki görevlendirmeleri internet sitesinden duyurdu.

Duyuruda, "9 Ağustos 2010 günü yüksek onaydan geçen orgeneral atamaları ile oluşan Türk Silahlı Kuvvetlerindeki görevlendirmelerin" şu şekilde olduğu belirtildi:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel

1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu

2'nci Ordu Komutanı Korgeneral Servet Yörük

3'üncü Ordu Komutanı Korgeneral Yalçın Ataman

Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler

K.K. Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Saldıray Berk

Genelkurmay II nci Başkanı Orgeneral Aslan Güner

Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu

Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı

Orgeneral Işık Koşaner'in özgeçmişi

30 Ağustostan itibaren Genelkurmay Başkanlığını yürütecek olan Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner'in özgeçmişi şöyle:

Orgeneral Işık Koşaner, 1945 yılında İzmir'de doğdu. 1965 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1966 yılında Piyade Okulu'ndan mezun olan Orgeneral Koşaner, 1976 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında öğretmenlik ve Harekat Eğitim Subaylığı yaptı.    

Kara Harp Akademisi'nden 1978 yılında mezun olan Orgeneral Koşaner, kurmay subay olarak Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığı emrinde çalıştı.    

İtalya'nın Napoli kentinde Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığı (AFSOUTH) İstihbarat Dairesinde karargah subaylığı yapan Orgeneral Koşaner, 3. Ordu Komutanlığı Lojistik Başkanlığı Plan Koordinasyon Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Strateji Kuvvet Plan Dairesinde Kuvvet Plan ve Program Şube ile Strateji Şube Müdürlüğü, 8. Piyade Tümen 131. Piyade Alay Komutanlığı, Genelkurmay Özel Harp Dairesi Kurmay Başkanlığı ve Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu.    

Orgeneral Koşaner, 1992 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek bu rütbe ile Kara Kuvvetleri Lojistik Plan Daire Başkanlığı ve 1. Komando Tugay Komutanlığı görevi yaptı.    

1996 yılında tümgeneralliğe terfi eden Orgeneral Koşaner, bu rütbe ile Kara Harp Okulu Komutanlığı görevini yürüttü. Orgeneral Koşaner, 2000 yılında korgeneralliğe terfi ederek, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu. Orgeneralliğe terfi ederek Ege Ordu Komutanlığına atanan Orgeneral Koşaner, 2005 yılı itibariyle de Genelkurmay 2. Başkanlığı görevine getirildi.    

30 Ağustos 2006'da Jandarma Genel Komutanı olan Orgeneral Koşaner, 30 Ağustos 2008 itibariyle de Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı. Nurdan Koşaner ile evli olan Orgeneral Koşaner, iki çocuk babası. Orgeneral Koşaner, İngilizce biliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir