”Yasal altyapı müsade ederse Kırgızistan ile iş yapmak istiyoruz”
İTO Başkanı Yalçıntaş, Kırgızistan'a gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde başkent Bişkek'te Başbakan İgor Çudinov tarafından kabul edildi
BİŞKEK - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Türk ve Kırgız iş adamlarının birlikte iş yapmalarını istediklerini ancak her şeyden önce ülkelerin yasal altyapılarının buna müsaade etmesi gerektiğini söyledi.
Yalçıntaş ve beraberindeki İTO heyeti, Kırgızistan'a gerçekleştirdikleri ziyaret çerçevesinde başkent Bişkek'te Başbakan İgor Çudinov tarafından kabul edildi.
Yalçıntaş, görüşmede yaptığı konuşmada, Kırgızistan'a gelen 50 kişilik heyette turizm, inşaat, enerji, tarım, madencilik alanlarında faaliyet gösteren iş adamlarının bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin Kırgızistan'a ciddi yatırım yapmak istediğini vurgulayan Yalçıntaş, Kırgızistan hükümetini, ekonomi alanında gerçekleştirmeyi sürdürdüğü reformlardan dolayı tebrik etti.
Yalçıntaş, Kırgızistan'da yaşanan gelişmelerin gözle görülür olduğunu ve özellikle ekonomideki gelişmelerin yabancı yatırımcının işini kolaylaştırdığını söyledi.
Başbakan İgor Çudinov da, Yalçıntaş ile tanışmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu, Kırgızistan Türkiye ilişkilerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Mayıs ayındaki resmi ziyaretiyle daha da pekiştiğini belirtti.
İki ülke ilişkilerinin Kırgızistan hükümeti için büyük önem taşındığını ifade eden Başbakan Çudinov, İTO heyetinin ziyaretleri ile Kırgız-Türk İş Forumunun sonuçlarının her iki ülke halkları ve ekonomisi için yararlı olacağına dair inancını dile getirdi.
Çudinov, ülke ekonomisi alanında yapılan reformları hatırlatarak, Türk yatırımının Kırgızistan'da tüm sektörlerde geniş bir şekilde yer aldığını hatırlattı.
Türk yatırımlarını, enerji, dağ madenciliği ve turizm alanında görmek istediklerini ifade eden Çudinov, işleme ve tarım sektörünü vergiden muaf tutuklarını ve ciddi reformlar gerçekleştirdiklerini kaydederek, işleme sanayisi ile tarım sektöründe işbirliğinin artırılması gerektiğini belirtti.
Görüşmeye, Türk heyetinden Nevzat Yalçıntaş, TBMM Türkiye Kırgızistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Hasgür de katıldı.
Parlamento paketi
Murat Yalçıntaş'ın başkanlığındaki heyet, Kırgızistan Başbakanı Çudinov ile yaptıkları görüşmenin ardından Kırgızistan Parlamentosunu ziyaret etti.
Konuk heyete, Kırgızistan Parlamentosu ile ilgili bilgi veren Milletvekili Cholpon T. Baekova, iki ülke arasında kurulan dostane ilişkilerin, artık somut adımlara dönüşmesini istedi.
Murat Yalçıntaş da heyetlerini, Kırgızistan Parlamentosu adına bir kadın milletvekilinin karşılamasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
''İTO olarak 50 iş adamından oluşan bir heyetle buradayız. 127 yaşında olan odamız, 350 bin üyesiyle dünyanın en büyük 5. odasıdır.
Bu tecrübemizle Türk ve Kırgız iş adamlarının birlikte iş yapmasını istiyoruz. Ancak, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliklerinin karlı olabilmesi için her şeyden önce yasal altyapıların buna müsaade etmesi lazım. Bu anlamda çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Bu da mutluluğumuzu artırıyor'' şeklinde konuştu.
Kırgızistan Başbakan Birinci Yardımcısı Ömürbek Babanov
Kırgızistan - Türkiye Ticaret ve Yatırım Forumunda iki ülke ilişkilerinin binlerce yıl öncesine dayandığını, son yıllarda işbirliklerinin, iki ülkenin ekonomisinde de önemli projeleri geliştirmeyi sağladığını kaydetti.
Babanov, ''Türk iş adamlarının bundan sonra da ciddi yatırımlara iştirak edeceğine eminiz. Bu alanlardan enerji alanı en önemli olanıdır'' dedi.
Geçen günlerde Kırgızistan'da yatırım toplantısı gerçekleştirildiğini, toplantıda ele alınan yasal gelişmeler içinde yüksek teknoloji konulu yatırımların 15 yıl vergilerden muaf tutulmasının karara bağlandığını belirten Babanov, Kırgızistan'ın konumu itibariyle Türkiye, İran ve Çin arasında Asya ile Avrupa kıtalarını birleştirebilecek noktada olduğunu söyledi.
Kırgızistan'ın, ham madde ve madencilik konusunda önemli bir ülke olduğunu dile getiren Babanov, şunları kaydetti:
''Son yıllarda devletimizin yürüttüğü çalışmalar sonucunda yatırımları çekebilmek için önemli çalışmalar yapılmış ve yatırımcıya kolaylıklar sağlanması konusunda lisans alma, izin alma gibi prosedürler minimuma indirilmiştir.
Eski Sovyet Cumhuriyetleri içerisinde yatırım yapma olanakları konusunda Kırgızistan, en liberal ülkedir. Dış yatırımcının haklarını ve yatırımlarını korumak için de bir çok kanun yürürlüktedir. Hükümetimizin en yüksek önceliği, yatırımcıların önündeki yasal ve diğer engellerin kaldırılmasıdır.''
Ulaştırma konusunda da yeni anlaşmalar imzaladıklarını dile getiren Babanov, Pegasus'la yaptıkları anlaşmayla İstanbul-Bişkek hattında yeni uçakların faaliyete gireceğini söyledi.
Enerji, Turizm ve madencilik
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş da herhangi bir ülkeye değil ''ata yurdunu'' ziyarete geldiklerini belirtti.
Türkiye ile Kırgızistan'ın binlerce yıllık ortak tarihi paylaştığını dile getiren Yalçıntaş, şöyle konuştu:
''Bizler kahraman bir milletiz. Bu yüzden zaten dünyanın en büyük destanı, bu halkın destanıdır. İki ülke arasında canlı ve kalıcı ilişkiler var ama bu ilişkileri daha da ileri götürmemiz lazım. Siyasi, diplomatik ve eğitim alanındaki iyi ilişkilerimizi ekonomik alanda da geliştirmek için buraya geldik.
Türkiye ile Kırgızistan arasında 18 yıldan bu yana 100'den fazla ikili anlaşma imzalandı. Bir çok alanda ortak çalışıyoruz. İki ülke arasındaki ortak eğitim kurumları, her iki ülkenin de ortak bir gelecek kurmasının en önemli teminatıdır.''
Yalçıntaş, İTO olarak her yıl Türk Cumhuriyetleri'nden gelen bir çok öğrenciye burs verdiklerini belirterek, bu bursun yüzde 10'unun, her zaman Kırgız öğrencilerine ait olduğunu söyledi.
İki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların iyi bir noktaya ulaştığını anlatan Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bugün Kırgızistan'daki üçüncü büyük yatırımcı Türkiye'dir ama bulunduğumuz bu nokta bizim potansiyelimiz değildir. Bu rakamları çok daha ileri seviyelere götürebiliriz.
Bunları sadece dilek ve temennide bırakmamak, somut projelerle daha ileri taşımak lazım.Enerji, turizm ve madencilik bizim en çok üzerinde durduğumuz ve Türkiye'den yatırımları kanalize etmeye çalıştığımız sektörler. 2 hafta sonra Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün buraya gelecek. Ergün ve Babanov, 'Türkiye - Kırgızistan Karma Ekonomik Toplantısı'nı yapacaklar. Bu toplantı da bizim özel sektör olarak yaptığımız toplantıların devamı niteliğinde olacak.''