Yasayla komisyon kurulsun

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, çözüm sürecinde yasayla Meclis'te komisyon kurulmasını istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, çözüm sürecinde yasayla Meclis'te komisyon kurulmasını istediklerini belirterek, "Herkese sorumluluk düşüyor, sorumluluk düşmeyen tek makam parlamento. Böyle bir yaklaşım olabilir mi?" dedi.
 
Kışanak, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, çözüm sürecinden beklentilerini dile getirdi. 
 
Kışanak, kamuoyunun en çok merak ettiği konunun "akil adamlar heyeti" olduğuna dikkati çekerek, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, süreci tek başına yönetiyormuş ve kendi istekleri doğrultusunda her şeyi belirliyor havasındaki konuşmalarının kamuoyunda yarattığı kaygıları anlamaya çalışıyoruz" dedi. Gültan Kışanak, sürece tüm kesimlerin katılımının zaruri olduğunu vurgulayarak, asıl muratlarının toplumsal uzlaşı olduğunu kaydetti. 
 
"Yasal dayanak gerekli"
 
Kışanak, parlamentonun sürece ilişkin yasa çıkarıp çıkarmayacağının tartışıldığını anımsatarak, böyle bir çalışmanın yasal dayanağını oluşturmak gerektiğini ifade etti.  Süreçten herkesin heyecan duyduğunu, herkese katılım çağrısı yaptıklarını anlatan Kışanak, şöyle devam etti: 
 
"Herkese sorumluluk düşüyor, sorumluluk düşmeyen tek makam parlamento. Böyle bir yaklaşım olabilir mi? 'Hepimiz tarihsel sorumlulukla karşı karşıyayız, hepimiz çaba sarf etmeliyiz, hepimiz katkı koymalıyız' diyoruz, sıra parlamentoya gelince, 'parlamento böyle bir şey yapamaz' diye görüş ortaya atılıyor. Bu görüş, her şeyden önce parlamentoya karşı saygısızlıktır."
 
Kışanak, başka ülkelerdeki çözüm süreçlerinden örnekler vererek, bu ülkelerde parlamentoların gerekli yasaları çıkardığını anlattı. 
 
Meclis'in komisyon kurmasının önünde anayasa ya da İçtüzük açısından engel olmadığını savunan Kışanak, "Yasayla komisyon kurulmasını öneriyoruz. İsmi önemli değil. Partiler bu konuda konuşabilirler, herkesin makul bulabileceği bir isimle, aslında görevi toplumsal uzlaşı ve barışı tesis etme sürecinde kolaylaştırıcılık, sorun çıkınca ön açıcılık, toplumsal desteği sağlayıcılık gibi misyonu olan yasayla bir komisyon kurabiliriz" önerisinde bulundu. 
 
Bahçeli'nin üslubuna eleştiri
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Bursa mitinginde atılan "Öl de ölelim, vur de vuralım' sloganına verdiği "Onun da zamanı gelecek" cevabını unutmadıklarını dile getiren Kışanak, "Bu, çok sorumsuz, kışkırtıcı beyandır. Bu beyanın derhal düzeltilmesi, gençlerin sükunete, barışa davet edilmesi gerekiyor" diye konuştu.