YASED: 2012 daha zorlu geçecek

Doğrudan yatırımların geçen yıl yüzde 74 arttığını belirten YASED Başkanı Karaca, 2012'in zorlu geçeceğini, ancak birleşme, satınalma ve sıfırdan yatırımların artacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel ekonomik görünümün halen kırılganlığını koruduğuna dikkat çeken Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, 2012 yılında piyasaları daha zorlu bir dönem beklediğini vurguladı. Karaca, buna karşın, Türkiye'ye uluslararası yatırımcıların ve özel sermaye fonlarının ilgisinin sürmesini ve birleşme satınalma ve sıfırdan yatırımların artarak devam etmesini öngördüklerini söyledi.

YASED 31. Olağan Genel Kurulunda konuşan Karaca, 2012 yılı başı itibariyle küresel ekonomik görünümün halen kırılganlığını koruduğuna işaret ederek, Türkiye ekonomisine bakıldığında büyümenin çok büyük ölçüde yurt içi talebin gücü ile belirleneceği ve dış talebin 2012'ye'de zayıf kalacağının tahmin edildiğini söyledi.

Karaca, Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 8,9 büyüdüğünü, buna karşın Türkiye'nin giderek artan global rekabet ortamında ekonomik kalkınmasını sürdürülebilir kılması ve hızla artan genç nüfusuna istihdam yaratmasının öncelikle hale geldiğine değinerek, "Bununla birlikte yurt dışı talepte beklenen zayıflığa rağmen, 2012'de ithalattaki artışın ihracatın gerisinde kalabileceği, bununda cari işlemler açığının gerilemesine önemli katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Buna göre 2012 sonunda cari işlemler açığının milli gelire oranının yüzde 7,5-8,0 civarında olabileceğini tahmin etmekteyiz" dedi.

"Doğrudan yatırım, kriz öncesi seviyeleri 2013'te aşar"

Uluslararası yatırımlar açısından ise bu makroekonomik konjonktürde global uluslararası doğrudan yatırım akışının kriz öncesi seviyelerini 2013 yılında aşmasının öngörüldüğünü, bu belirsizlik sebebiyle temkinle yaklaşıldığını dile getiren Karaca, 2010 yılından bugüne kadar Türkiye ile birlikte Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi ülkelerin içinde konumlandırıldığı gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkeleri geçerek global yatırımların yüzde 50'sinden fazlasını çeker hale geldiğini söyledi.

"2011'de doğrudan yatırımlar yüzde 74 arttı"

Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişleri 2011 yılında, 2010 yılına göre yüzde 74 oranında artış göstererek 15,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Karaca, 2012 yılında piyasaları daha zorlu bir dönem beklemekle birlikte Türkiye'ye uluslararası yatırımcıların ve özel sermaye fonlarının ilgisinin sürmesini ve birleşme satın alma ve sıfırdan yatırımların artarak devam etmesini öngörmekteyiz"  dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir