Yatırımcı seçiyoruz, çünkü…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA'DAN / Seda TUZLU

seda.tuzlu@dunya.com

Geçen hafta Antalya Serbest Bölge'nin ilk medikal yatırımcısı ve bugün gelinen noktada bölgenin en fazla istihdam yaratan firması Novamed'in 10. yaş kutlaması için Serbest Bölge'deydik.

Kutlamaya Novamed ve Fresenius'un yurt dışından yetkilileri de gelmişti. Türkiye'de yatırımcı olmak meselesine gelince verdikleri cevap, Antalya adına sevindiriciydi. Avrupa'da bulunan 5 Fresenius fabrikasından birinin Antalya Serbest Bölge'de üretim yaptığını, 400 kişiye istihdam sağladığını ve 2011'de yapılacak ek yatırımla istihdamı ikiye katlayacaklarını söylüyorlardı.  Yabancı bir yatırımcı olarak ülkemizdeki serbest bölgelerin vergisel teşviklerinden ve istihdamdaki maliyet avantajından oldukça memnun görünüyorlardı. Bu memnuniyetin dünyada yankılanması başka medikal firmalarını da bölgeye çekmek adına bir fırsattı.

Kutlamanın ardından sohbet ettiğimiz Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ Genel Müdürü Zeki Gürses'ten, bu fırsatı bölgenin hedefleri doğrultusunda yatırımcı çekmek için kullanacaklarını öğrendik. Bölgede üretim yapan 4 medikal firmasının toplam istihdamın yüzde 25'ini karşılıyor olması, bu sektörden yatırımcı sayısını artırmak için yeteri kadar geçerli bir sebep olsa gerek. Sektörün yabancı sermaye yatırımlarını bölgeye çekmek için elverişli olması ikinci bir sebep. Bölgenin benimsediği kümelenme modeli de en geçerli sebep...

Bir yıl boyunca Antalya Serbest Bölge'deki yat yatırımlarından, üretilen lüks yatlardan ve bölgenin yat üretiminde bir merkez haline geldiğinden bahsettik. Tartışmasız, Antalya Serbest Bölge ciddi bir yat üretim merkezi olmakla birlikte mega yatlara yönelen üreticisiyle, kendini aşmış bir bölge artık. Sektörel kümelenme anlayışıyla aynı başarıyı sağlamak için belirlenen iki sektör daha var; medikal ve elektrik elektronik….

Antalya Serbest Bölge yetkilileri bu modele inanıyor ve aslında diğer bölgelerin de yapması gerekenin bu olduğuna dikkat çekiyor. Sektörel kümelenme modelinin benimsenmesiyle daha hızlı ve daha büyük mesafelerle yol kat edeceklerini biliyorlar. Sektörler, yan sanayilerini de beraberinde geliştirecek, bölge dışında ilde de irili ufaklı yan sanayi firmaları açılacak, seçilen katma değer getirisi yüksek sektörlerle bölgenin ekonomiye olan katkı payı artırılacak.

Bölgedeki tek sıkıntı yeni yatırımcılar için yer tahsisinde… Yeni bina yapılacak yer yok ama hazineye intikal etmiş 45 bin metrekare civarında boş kapalı alan var. Genelge çalışması tamamlandığında küçük tadilatlarla bu alanlar yeni yatırımcılarına davetiye çıkaracak ve gelen yatırımcılar önümüzdeki yıl Serbest Bölge'nin iş hacmine ve istihdamına katkı sağlayacak. Maksimum 10 yeni yatırım için imkan yaratılacak bir alanı var Serbest Bölge'nin elinde, bir de sektörel kümelenme hedefi. Bu durumda, haliyle gelecek yatırımcıların sektörlerini seçme lüksüne sahipler.

Yatırımcı seçiyoruz, çünkü sektörel kümelenmeye odaklandık. Yatırımcı seçiyoruz, çünkü Serbest Bölgemiz yat sektöründe olduğu gibi, medikalde de elektrik elektronikte de üs haline gelsin istiyoruz.