Yatırımcının risk iştahı endeksle ölçülecek

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve Özyeğin Üniversitesi işbirliği ile oluşturulacak "Yatırımcı Risk İştahı Endeksi" için imzalar atıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'de ilk kez yatırımcıların risk algılamasının ölçülebildiği "Yatırımcı Risk İştahı Endeksi", Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve Özyeğin Üniversitesi işbirliği ile oluşturulacak. Üç yıl sürecek işbirliğiyle MKK'nın sahip olduğu yatırımcı dataları üzerinden MKK ve Özyeğin Üniversitesi'nin geliştireceği metotlarla, Türkiye sermaye piyasalarındaki yatırımcı riskleri hesaplanarak yatırımcıların risk algıları ölçülecek.

İş birliğinin duyurulduğu basın toplantısı ve imza töreninde konuşan Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin,  Türkiye'de enerji üretimi, enerji dağıtımı yapan şirketlerin yanı sıra, özelleştirilmiş olan limanların da borsaya kote olması durumunda Türk borsalarının yüzde 20-25 büyüyeceği tahmininde bulundu.

Türkiye'de piyasaların derinleşmesi için ürün çeşitliliğinin olması gerektiğinin altını çizen Özyeğin, şunları söyledi:

"Bizim borsamız, Brezilya borsasının yarısı kadar olmasını rağmen yeterince büyük değil. Türkiye'de enerji üretimi, enerji dağıtımı yapan şirketlerin yanı sıra, özelleştirilmiş olan limanlar borsaya kote olursa, Türk borsaları tahminen yüzde 20-25 büyür. Böylece Brezilya ile aramızdaki farkın önemli bölümünü kapatmış oluruz. Yeni özelleştirmeler yapılması içindeki orada fonlar oluşur. İMKB, Türkiye'de ekonomik gelişime büyük katkıda bulunuyor."

Ergincan: 2010'da 1 milyon haciz bildirimi yaptık

MKK Genel Müdürü Yakup Ergincan ise, yatırımcı risk iştahı endeksinin, piyasaya yön vermek gibi bir durumu olmadığını açıkladı. Bunun bir tespit endeksi olduğunu, kriz öncesi öncü gösterge olmadığını belirten Ergincan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Burayı büyüttükçe daha anlamlı endeksler oluşturacağız. Mesela haciz endeksi. MKK'nın,2010 yılında 1 milyon haciz bildirimini alıp, zarfı açıp tarayıcıdan taranabilir hale getirip orada TC kimlik numarasını teknoloji ile yakalayıp o kişilerin hesaplarına haciz koymuş bir kurum. Kanun değişikliği ile artık bu bizim değil, bankalar tarafından yapılıyor. MKK’nın koyduğu hacizler belirgin bir krizin öncü göstergesi olabilir mi? Daha ciddi öncü göstergeler düşünüyoruz ancak, bugünkü planda belki 2012 sonunda böyle bir şey yapacağız."

Ergincan, haciz endeksini bir öncü gösterge olarak düşündüklerini açıklayarak, "Haciz endeksi oluşturmayı düşünüyoruz. Bu 2012'nin son çeyreğinde olur. Bunu da Özyeğin Üniversitesi ile birlikte düşünüyoruz" dedi.

Aynı konuda Özyeğin, protestolu senetlerin de öncü bir gösterge olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

"100 milyar dolar büyüklüğünde enerji firmaları Türkiye'ye gelir"

Özyeğin Üniversitesi Finans Yardımcı Doç. Dr. Emrah Şener, Türkiye'de enerji ve elektrik piyasaları açıldığında İMKB'nin dörtte biri büyüklüğünde bir marketin yarın Türkiye'ye geleceğini belirterek, "Buradaki büyüklüğü yaklaşık 350-400 milyar dolar kabul edersek, 70-100 milyar dolar büyüklüğünde bir enerji firmaları Türkiye'ye gelecek. Bunları kim satın alacak? Dışarıdaki risk iştahı buna uygun değil. Bu 100 milyar dolar, yerli yatırımcının parasını koyması demek. Fakat yerli yatırımcı da 30 gün tutuyor. Bu da sıkıntı oluşturuyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir