Yayınlar Türksat 4A'ya aktarılacak

İki yıl sonra ömrü tamamlanacak Türksat 2A haberleşme uydusunun üzerindeki yayınların Türksat 4A haberleşme uydusuna aktarılması nedeniyle yarın gece frekans aktarımına gidilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE - Televizyon ve radyo yayınlarında frekans değişikliği yapılacak. 

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ'den aldığı bilgiye göre, şubat ayı ortalarında uzaya gönderilen ve yörünge testleri başarıyla tamamlanan Türksat 4A haberleşme uydusunun, Türksat 2A ve Türksat 3A haberleşme uydularıyla hizmet vermeye başlaması nedeniyle yarın gece uydulardaki televizyon ve radyo yayınlarında frekans değişikliği gerçekleştirilecek.

Ayarlar nasıl yapılacak?

Türksat 4A haberleşme uydusu, 42° Doğu yörüngesinde (Türksat 2A ve Türksat 3A uyduları ile birlikte) hizmet vereceğinden, uydu üzerindeki yayınları izlemek için ek bir antene ihtiyaç olmadığı gibi mevcut anten ayarlarında da herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek olmuyor.

Frekans aktarımının ardından Türksat Kanal Güncelleme Sistemi (TKGS) ile uyumlu uydu alıcıları yeni frekansları otomatik olarak güncelleyecek. Ancak, sinyal alamadığında siyah beyaz parazitler şeklinde ekrana gelen ve halk arasında "karıncalı" şeklinde tabir edilen görüntüyü alanların uydu alıcıları için şebeke taraması yapması gerekecek.

Yayınları izleyemeyenler, 11844 MHz frekansı, dikey v-polarizasyon, 2222 sembol oranı, fec 3/4 veya 11747 MHz frekansı, yatay h-polarizasyon, 27500 sembol oranı ve fec 5/6 değerleri girerek ayarlama yapacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir