'Yedek milletvekilliği' tekliften çıkarıldı

Meclis komisyonu, anayasa değişikliği teklifindeki yedek vekilliği içeren 5. maddeyi düzenlemeden çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, AK Parti'nin Anayasa değişiklik teklifinden "yedek milletvekilliğine" ilişkin düzenleme çıkarıldı

Yedek vekilliği öngören 5. madde muhalefet partilerinde sert eleştiriler almıştı.

3. ve 4. maddeler geçti

Komisyonda gün içinde seçilme yaşının 18'e indirilmesini içeren 3. madde ve seçimlerin 5 yılda yapılmasını öngören 4. madde teklifleri onay aldı.

Ayrıca, AK Parti ve MHP Cumhurbaşkanlığı sistemini esas alan teklifin bazı maddelerinin değişmesi için anlaştı. Pazartesi akşamı, Başbakan Binali Yıldırım'ın, MHP lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmede, teklifte yer alan 3 maddede revizyona gidilmesi kararı verildi.

Dün de kavga çıktı

Toplantı başlangıcında söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek'in önceki gün gece komisyon bittikten sonra rahatsızlandığını, ancak Meclis'te doktor olmadığını söyleyerek bu durumu eleştirdi.

Söz alan CHP'li komisyon üyesi Muharrem Erkek, komisyon başkanı Mustafa Şentop'a, maddeler üzerinde görüşmeler sürerken yeterlilik önergesi verilerek maddelerin oylandığını bunun içtüzüğe uygun olmadığını söyledi. Erkek, maddeler üzerinde görüş bildirmek isteyen milletvekillerine süre kısıtlaması getirilemeyeceğini herkesin istediği kadar konuşabileceğini bildirdi. Bunun üzerine Başkan Mustafa Şentop da yeterlilik önergesi verilerek maddelerin oylanmasının teamüle (geleneğe) uygun olduğunu söyleyince CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi.

Bu sırada CHP'li Akif Ekici, AK Parti sıralarından bir milletvekili ile tartıştı. Masanın üzerine çıkmaya çalışan Akif Ekici'yi, CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Levent Gök, kollarından tutarak engellemeye çalıştı.

Tansiyonun zaman zaman yükseldiği komisyonda anayasa değişikliği teklifinin üçüncü maddesi olan milletvekili seçilme yaşının 18 olarak değiştirilmesi üzerine görüşmeler başladı.

HDP, durdurulmasını talep etti

HDP'dan yapılan açıklamada, şu anda Anayasa Komisyonu gündeminde bulunan teklifin görüşmelerine HDP eşbaşkanları dahil 12 milletvekilinin tutuklu oldukları için katılamadığı hatırlatıldı.

Bu durumun anayasanın yasama yetkisini düzenleyen maddeleri ve İçtüzük'ün 29. maddesinde yer alan "Komisyonda istem sırasına göre söz verilir" ve 31. maddesinde yer alan "Komisyonlarda TBMM üyeleri ve Bakanlar Kurulu üyeleri söz alabilirler" hükümlerine aykırı olduğunu savunan HDP, tutuklu milletvekillerinin görüşmelere katılma talepleri bulunduğuna dikkat çekti.

Yargıya, 'tarafsız' ilkesi eklenecek

Öte yandan teklifin önceki gün kabul edilen ilk maddesine göre yargıya 'bağımsız' ilkesinin yanında 'tarafsız' ibaresi eklenecek. Kabul edilen ikinci maddeye göre milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak.