Yemek çeki komisyonunda indirim isteği 'bakanlık' yolunda

Restoranların bir kârlılıklarını olumsuz etkileyen yemek çeki komisyonları sorununda çözüm için sona gelindi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERVE YİĞİTCAN / İSTANBUL

Kârları gitgide eriyen yüzbinlerce lokantayı sevindirecek haber İstanbul Ticaret Odası (İTO) Restoran ve Yiyecek-İçecek Sektörü Meslek Komitesi Başkanı Ali Tatlıdil’den geldi. DÜNYA’ya konuşan Ali Tatlıdil, yeme içme sektörü temsilcileriyle yemek çeki firmalarının uzun süren görüşmelerin ardından, yüzde 9’ları bulan komisyon oranlarının yüzde 3.5’e indirilmesi yönünde anlaştığını söyledi. Konuyla ilgili Maliye Bakanlığı’na gönderilmek üzere bir yazı hazırladıklarını söyleyen Tatlıdil, henüz taslak halinde olan metinde şirketlerin hizmet aldıkları yemek çeki firmalarından istedikleri iskontolara yönelik de düzenlemelerin olduğu bilgisini verdi. Tatlidil, bazı Avrupa ülkelerinde bu konuyla ilgili yemek çeki firmalarını koruyan “İskonto düzenlenemez” kuralının olduğunu, Türkiye’de de aynı şartın geçerli olması talebine taslak yazıda yer verdiklerini dile getirdi. Tatlıdil’e göre, şirketlere iskonto düzenlenmemesi halinde yemek çeki firmalarının da üzerinden yük kalkacak. Bu da yemek çekinden restorana kesilen komisyonun düşmesine destek olacak. 

‘Restoran dışında kullanılmasın’ 

Ali Tatlıdil, ayrıca yemek çekinin çalışanlar tarafından farklı amaçlarla kullanılmasının da önüne geçilmesi için çalıştıklarını ifade etti. Çalışanlara verilen yemek çekinin kişiye hem yediği mekanı seçme, hem de sosyalleşme fırsatı sunduğunu hatırlatan Tatlıdil, ancak lokantalar dışında farklı sektörlerdeki işletmelerde de bu çeklerin geçerli olduğunu, dolayısıyla çekin veriliş amacı dışında kullanılmasının da sektörü zora soktuğunu kaydetti. Edinilen bilgiye göre, kartların lokanta dışında kullanılma oranı yüzde 50’nin üzerine çıkmış durumda. Tatlıdil, Maliye Bakanlığı’na gönderilmesi planlanan taslak yazıda, bunun önüne geçmek için birtakım düzenlemeler yapılmasına yer verildiğini de sözlerine ekledi. 

‘Heyecanla bekleniyor’ 

Ali Tatlıdil’in verdiği bilgiye göre, taslak metinde ayrıca yemek çekleri için de ortak bir POS cihazı kullanılması yönünde talebe yer veriliyor. Yemek çeki sorununun lokantacılar için yıllardır ilk gündem konusu olduğuna dikkat çeken Tatlıdil, “İTO’nun yapmış olduğu bu çalışmayı Türkiye genelindeki diğer oda temsilcileri de büyük bir heyecanla beklemektedir” diye konuştu. Hazırlanan taslak metin üzerinde uzlaşıların devam ettiği öğrenilirken, bazı firmaların yüzde 3,5 komisyon konusunda henüz mutabık olmadığı da edinilen bilgilerin arasında. Lokantaların yıllardır yüksek komisyon oranlarından dolayı şikayetçi olduğu biliniyor. Yemek çekleri ile ilgili mevcut düzenleme 2008 yılında yürürlüğe girmişti. Söz konusu düzenleme Maliye Bakanlığı’nın 382 no’lu Vergi Usul Kanunu Tebliğ’inde yer alıyor.

İki sektör temsilcileri 2 ay önce bir araya gelmişti 

Lokantacılık sektöründe yaşanan yemek çekleri sorunu İTO’da mart ayında gerçekleştirilen bir toplantıda masaya yatırılmıştı. Ali Tatlıdil’in de yer aldığı toplantıda, Edenred Kurumsal Çözümler Türkiye Genel Müdürü Eric De Ladoucette, Multinet Kurumsal Hizmetler CEO’su Yusuf Ziya Gündüz, Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri CEO’su Burçin Ressamoğlu ve Set Kurumsal Hizmetler Genel Müdürü Öner Piyade de yer almıştı. İstanbul Ticaret Gazetesi’nde yer alan habere göre, yemek çeki firmalarının da sorunlarını anlattığı toplantıda, iki tarafı ortak bir noktada buluşturmak için yemek çeki firmalarına, “Müşterilerinize uyguladığınız iskontoyu sıfırlayın” önerisinde bulunuldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir