Yeni adli yılda yargının gündemi yoğun
Adli tatil yarın sona erecek. Yeni adli dönemde yargının gündemi oldukça yoğun geçecek.
ANKARA – Adli tatil yarın sona erecek. Yeni adli dönemde yargının gündemi oldukça yoğun geçecek. Yargıtay'da Balyoz Planı Davası'nda gözler karara çevrilmişken, Ergenekon Davası'nın temyiz sürecinin başlaması için gerekçeli kararın tamamlanması bekleniyor. Futbol dünyası ise Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin Şike Davası'na ilişkin kararına kilitlenmiş durumda. 12 Eylül davasında savcının mütalaa vermesi beklenirken, yeni adli yılın ilk gününe 28 Şubat Davası ile başlanacak.
Adli tatil yarın sona erecek. Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın konuşması ile başlayacak yeni adli yılda yargıyı, yoğun ve sıcak bir gündem bekliyor. Yeni adli yılda Türk yargı tarihine damga vuran ve asrın davası olarak nitelendirilen Balyoz Planı Davası Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından karara bağlanacak. Balyoz Planı Davası'nda Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde 17 gün süren temyiz duruşmasında, 96 avukat 120 saat süresince savunma yaptı. Aralarında dönemin Kuvvet Komutanlarının da bulunduğu dosya için karar tarihi 9 Ekim 2013 olarak belirlendi. Dairenin vereceği karar dijital verilerle yöneltilen suçlamalar açısından oldukça önem taşıyor. Dairenin vereceği kararla, dijital verilerin delil niteliği olup olmadığı kesinlik kazanacak.
Şike davasında Yargıtay'ın kararı bekleniyor
Yargıtay'da karara bağlanmayı bekleyen bir diğer dava ise futbol dünyasını yakından ilgilendiriyor. CAS, UEFA'nın Fenerbahçe'ye verdiği 2 yıl Avrupa kupalarından men cezasını onarken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in de bulunduğu bazı sanıklar hakkında verilen mahkumiyet kararlarının onanmasını istemişti. Başsavcılığın tebliğnamesi davaya bakacak Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderdi. Yeni adli yılda dairenin, davayla ilgili kararını vermesi bekleniyor.
Ergenekon Davası
Ergenekon Davasının tartışılan kararlarının açıklanmasının ardından gözler temyiz incelemesine çevrildi. Yerel mahkemenin gerekçeli kararını tamamlamasının ardından aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Sinan Aygün'ün de bulunduğu davanın temyiz süreci başlayacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile Yargıtay 9. Ceza Dairesi de temyiz incelemesine özel bir önem veriyor. Yargıtay Başsavcılığı, Ergenekon davasının ilk incelemesini yapacak ve tebliğname hazırlayacak. Başsavcılık, savcıların görev yaptığı kat dışında oluşturulan özel odayı bu dosya için de kullanacak. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de Balyoz davasının dosyaları için özel önlemler almıştı. Bu önlemler Ergenekon davasında da sürdürülecek. Temyiz incelemesi sırasında dosyalar, Yargıtay ceza dairelerinin taşındığı akıllı binada hazırlanan özel odada saklanacak. Hem savcılık, hem dairedeki incelemeleri, oluşturulan özel savcı ve tetkik hakim ekipleri yapacak. Tebliğnamenin hazırlanmasının ardından dosya üzerinde duruşmalı olarak temyiz davası görülecek.
12 Eylül'de mütalaa
12 Eylül Davasında ise gözler davanın Cumhuriyet Savcısı Şükrü Cüneyt Hamdovalı'ya çevrilmiş durumda. 4 Nisan 2012 tarihinde Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan davada, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya için Savcı Hamdovalı'ya mütalaasını hazırlaması için süre verilmişti. Eylül ayında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya telekonferansla katılacakları duruşmada kendileri hakkında istenen cezayı dinleyecek.
28 Şubat davasında yeni adli yılın ilk günü ilk duruşma
"Postmodern darbe" olarak da adlandırılan 28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılanacağı 28 Şubat davası yeni adli yılın ilk gününde başlayacak. 5 gün boyunca devam edecek dava mahkemeye kurulan görüntü ve ses sistemiyle kayda alınacak. Davaya bakan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 2-6 Eylül'deki duruşmalar için hazırlıklarını tamamladı. Ankara Adliyesi'nde yan yana bulunan 10. ve 11. Ağır Ceza Mahkemeleri'nin arasındaki duvar yıkılarak oluşturulan geniş salonda yapılacak olan yargılamada, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca salona kurulan görüntü ve ses sistemi ile kayda alınacak. İddianamenin okunması için TRT tarafından görevlendirilen iki spikerin hazır bulunacağı duruşmada, iki mübaşir görev yapacak. Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasıyla başlayacak ve 5 gün sürecek duruşmalarda, ilk önce tutuklu sanıkların ifadesinin alınması bekleniyor. Toplam 103 sanığın, ağırlaştırılmış müebbet hapsinin istendiği iddinameyi kabul eden mahkeme, Albay Mehmet Haşimoğlu'nun vefatıyla kalan 75 tutuklu sanıktan 38'ini tahliye etti. Halen 37 sanığın tutukluluk hali devam ediyor.