Yeni adli yılda yüksek yargının yükü ağır

Adli tatilin sona ermesinin ardından 2 Eylül'de çalışmalarına başlayacak yüksek yargının gündemini önemli davalar oluşturuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yeni adli yıl, 2 Eylül'de Yargıtay'da düzenlenecek törenle başlayacak. Yeni dönemde yüksek yargının gündemini önemli davalar oluşturuyor. Bireysel başvurulara bakan Anayasa Mahkemesi de önemli isimlerin bireysel başvurularını sonuçlandıracak. 

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı Balyoz Planı Davası, Yargıtayın gündemindeki önemli davalardan. Davanın temyiz incelemesine bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 1 ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinledi. Daire, 9 Ekim'de kararını açıklayacak. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Haziran'da davayla ilgili tebliğnameyi tamamlayarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesine göndermişti. Tebliğnamede, Balyoz Planı Davası'nda, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının onanması istenmişti. Sanıklardan 67'si hakkındaki mahkumiyet kararının bozulması istenen tebliğnamede, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının düzeltilerek onanması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması ve 1 sanık hakkındaki beraat kararının bozulması talep edilmişti. 

Şike Davası 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesini tamamladığı Şike Davası'nın temyiz incelemesi de yeni dönemde Yargıtay 5. Ceza Dairesince yapılacak.  

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, şike davasında aralarında Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in de bulunduğu bazı sanıklar hakkındaki İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi kararının onanmasını istemişti.  

Tebliğnamede, Aziz Yıldırım hakkında, spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek amacıyla suç örgütü kurup yönetmek suçundan kurulan mahkumiyet hükmünün onanması talep edilmişti. 

Ergenekon Davası 

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın temyiz süreci de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararını taraflara tebliğ etmesiyle başlayacak. 

6 Ağustos'ta açıklanan kararın, sanık avukatlarınca temyiz edilmesinin ardından dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecek. Başsavcılık hazırlayacağı tebliğnameyi, davaya bakacak Yargıtay 9. Ceza Dairesine iletecek. Tarihinde ilk kez "darbe" suçunu Balyoz Planı Davası'nın temyiziyle inceleyen Yargıtay, bu davada da duruşmalı temyiz isteyen sanıklar yönünden duruşma yaparak, son sözünü söyleyecek. 

Bireysel başvurular 

Vatandaşların bireysel başvurularını kabul etmeye başlayan Anayasa Mahkemesi de CHP ve yerel mahkemelerden gelen iptal davalarının yanı sıra önemli isimlerin yaptığı bireysel başvuruları yeni dönemde karara bağlayacak.  

Ergenekon Davası'ndan hüküm giyen CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın uzun tutukluluk nedeniyle haklarının ihlal edildiği iddiasıyla yaptıları şikayetlerin, yeni adli yılın açılmasıyla karara bağlanması bekleniyor. 

Anayasa Mahkemesi, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın, "Kürdistan Devrim Manifestosu, Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü" isimli çalışmasına, basım aşamasındayken el konulması nedeniyle haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yapılan bireysel başvuruyu da esestan karara bağlayacak.  

12 Eylül döneminin Genelkurmay Başkanı Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın, 12 Eylül Davası nedeniyle haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı bireysel başvuru da Anayasa Mahkemesi önündeki önemli gündem maddelerinden.  

AK Parti Kapatma Davası da yenilenebilir 

Bu arada, 2006'da karara bağlanan AK Parti Kapatma Davası ile ilgili yargılamanın yenilenmesi başvurusunda bulunulması halinde Yüksek Mahkeme bu başvuruyu da inceleyecek.  

Anayasa Mahkemesi daha önce haklarında kapatma davası görülen siyasi partilerin yeniden yargılama talebinde bulunacaklarına ve yeniden yargılama yolunun açık olduğuna karar vermişti. 

AK Parti tarafından yeniden yargılanma başvurusu yapılırsa Anayasa Mahkemesi heyeti, yeniden yargılama yapılıp yapılmayacağını delil değerlendirmesi sonucunda karara bağlayacak.