Yeni Anayasa için iki farklı görüş ortaya çıktı

Çiçek, "Yeni Anayasa" yapımında yöntem konusunda akademisyenlerin görüşünü aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Yeni Anayasa" yapımında yöntem konusunda akademisyenlerin görüşünü aldı.

TBMM Anayasa Komisyonunda yapılan toplantıya, Prof.Dr. Merih Öden, Prof.Dr. Levent Köker, Prof.Dr. Atilla Özer, Prof.Dr. Ergun Özbudun, Prof.Dr. Erdal Onar, Prof.Dr. Mehmet Turhan, Prof.Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Prof.Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Prof.Dr. Hasan Tunç, Prof.Dr. Serap Yazıcı, Prof.Dr. Sibel İnceoğlu, Prof.Dr. Mustafa Erdoğan, Prof.Dr. Zafer Gören, Prof.Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Prof.Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof.Dr. Zühtü Arslan, Prof.Dr. Yavuz Atar, Prof.Dr. Mehmet Merdan Hekimoğlu, Prof.Dr. Sevtap Yokuş, Prof.Dr. Oktay Uygun, Prof.Dr. Mustafa Koçak, Prof.Dr. Meltem Dikmen Caniklioğlu, Prof.Dr. Bertil Emrah Oder, ve Prof.Dr. Korkut Kanadoğlu katıldı.

Toplantıda, akademisyenler 10'ar dakika süreyle görüşlerini ifade etti. Yeni Anayasanın içeriğine girmeyen akademisyenler, "24. Dönem Meclisinin Anayasa'ya yapıp yapamayacağı ve hangi yöntemle yapması gerektiği" konusunda görüşlerini aktardı.

Akademisyenlerin kendilerine tanınan süreye riayet ederek konuşmasını yaptığı, soru-cevap ve tartışma olmadığı, tutanak ve kayıtların siyasi partilere gönderileceği öğrenildi.

İki farklı görüş

Toplantıda, iki farklı görüş ortaya çıktı. Bunlardan "Yüzde 95'ten fazla temsil gücüne sahip olan 24. Dönem Meclisinin 'Kurucu Meclis' gibi yeni anayasayı yapabileceği" görüşü ağırlık kazandı. Diğer görüş ise "Ayrıca bir Anayasa Meclisi olsun ve yeni anayasayı bu Meclis yapsın" oldu. Aynı görüş içinde ayrıntılarda farklılık oluştu.

Uzlaşma komisyonunda mutabakat

Akademisyenler, yeni anayasa konusunda Uzlaşma Komisyonunun işlevsel olması gerektiği konusunda görüş birliğine varırken, eşit temsil ve nitelikli çoğunlukla çalışmasını, ayrıca, yasal dayanağının da olmasını önerdi.

Akademisyenler, "BDP ve tutuklu milletvekillerinin Meclise gelmesi ve ant içmesi, sürece katılmalarının Meclis Başkanı Çiçek tarafından teşvik edilmesini" istedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir