Yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkartmak zorunlu olacak

Yeni yapılan binalarda 'Enerji Kimlik Belgesi (EKB)' çıkartmak 1 Ocak 2011 tarihi itibari ile zorunlu hale getirildi. Mevcut binalara ise EKB’lerini tamamlamaları için 2017 yılına kadar süre tanındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye enerji temini için doğalgaz ithal ediyor, tüketimin artmasıyla her yıl dışa bağımlılık artırıyor. Bundan dolayı milli servetin ve tüketicilerin korunması için enerji tasarrufunun önemi de artıyor.

 Bu çerçevede evlerde enerji tasarrufunun teşvik edilmesi için birçok yasa gündeme geliyor. 1 Ocak 2011 tarihinde yeni yapılan binalarda zorunlu hale getirilen 'Enerji Kimlik Belgesi (EKB)' uygulaması 2017 yılına kadar mevcut binaları da kapsar hale gelecek. 02 Mayıs 2017 tarihinden sonra tüm bina alım - satım ve kiralamalarında EKB’nin ibraz edilmesi zorunlu olacak. Böylece satın alan veya kiralayan tüketici aldığı yapının Enerji Sınıfı’nın ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecek, bu da talebe ve yapı fiyatlarına yansıyacak. 

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) Başkanı Zafer Yavuztürk, uygulamayla ilgili olarak; "Enerji tasarrufu konusunda herkes bilinçlenmeli ve ortak bir paydada buluşmalı. EKB uygulaması da enerji tasarrufu konusunda gerekli önlemleri alan ve enerji kullanımı konusunda bilinçli vatandaşlarımızı teşvik eden bir uygulama. Binalarında Isı Pay Ölçer kullanımı, ısı yalıtımı ve tasarruflu aydınlatma gibi enerji verimliliği gereklerini yerine getiren ve enerji tasarrufu konusunda tüm önlemleri alan bina sahipleri kiralama, alım-satım gibi işlemlerde EKB’deki sınıflandırma sebebiyle fiyat avantajına sahip olacaklar. Aksi durumda ise EKB’si düşük nota sahip binaları çeşitli yaptırımlar bekleyecek. Vatandaşımız EKB için 2017 yılını beklememeli bir an evvel gerekli enerji tasarrufu önlemlerini alarak EKB için başvurmalıdır. EKB uygulaması sayesinde ısı yalıtımı yaptıran binaların sayısının artacağını, merkezi sistemle ısıtılan dairelerde ısınma maliyetlerinin kullanıma bağlı olarak ölçülmesi ve bu amaçla gereken Isı Pay Ölçer cihazlarının, ayrıca ısınma kontrolü için gereken Termostatik Vanaların kullanımının yaygınlaşacağını, enerji verimli haneler sayesinde dışa bağımlılığın her geçen yıl biraz daha azalacağını düşünüyoruz" dedi.