”Yeni bir Anayasaya ihtiyacımız var”
Arınç, "16 Ocak Basın Onur Günü" dolayısıyla düzenlenen törende gazetecilerin ekonomik ve özlük haklarına dikkat çekti
KOCAELİ - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Baştan sona yenilenmiş Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, AB süreci, özgürlüklerin daha bir genişlemesi ve demokratikleşmenin tamamlanmasıyla bütünleşecek bir anayasaya ihtiyacımız var" dedi.
”Gazeteci haklarının güvence altına alınması lazım”
Arınç, "Basına bakış açısı, basının içinde bulunduğu şartlar, gazetecilerin ekonomik ve özlük hakların elbette çağdaş ülkelerde olduğu gibi güvence altına alınması lazım" dedi.
Arınç, "16 Ocak Basın Onur Günü" dolayısıyla Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti tarafından Kasr-ı Hümayun'da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 16 Ocak gibi anlamlı bir günü yine aynı mekanda kutlamanın çok önemli olduğunu, Büyük Atatürk'ün Cumhuriyet'ten önceki ilk ve tek basın toplantısını Sultan Abdülaziz'den kalan İstanbul dışındaki saraylardan biri olan bu mekanda gerçekleştirdiğini söyledi.
Cumhuriyet'e giden yolda bu mekanın çok önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade eden Arınç, Kocaeli Gazeteciler Cemiyetinin her yıl 16 Ocak'ta bu günü "Basın Onur Günü" olarak kutlanmasına karar verdiğini, bu vesileyle Atatürk'ü ve çalışma arkadaşlarını şükranla yad ettiğini belirtti.
Basının Anayasa ile güvence altına alınan önemli bir kurum olduğu dile getiren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bazıları '4. kuvvet medya' diyor, bazıları sıralamaya itiraz ediyor, çok daha önemli bir yerde olduğunu ifade ediyor. Medya yerel gazeteleriyle, televizyonlarıyla, belgesel yayın yapan televizyonlarıyla, bütün gücüyle sektör olarak çok önemli. Halkımızın bilgilenme hakkını en güzel şekliyle yerine getiriyor. Basında sansürün kaldırılışının yıl dönümünü kutladığımız gibi, 6 gün önce de 'Çalışan Gazeteciler Günü' kutlandı. Basının hür olması elbette sadece Türkiye için değil, bütün dünya için, halklar için çok önemlidir. Anayasamızın 28 ve müteakip maddelerinde de bunlar güvence altına alınmıştır. Bir meselenin Anayasada kanunlarla güvence altına alınması, sadece satırlarda kalmasını gerektirmiyor. Bunun gerçekten işlevselleştirilmiş olması lazım.
Basına bakış açısı, basının içinde bulunduğu şartlar, gazetecilerin ekonomik ve özlük hakları elbette çağdaş ülkelerde olduğu gibi güvence altına alınması lazım. Eğer Türkiye çağdaş demokratik, özgürlükçü bir yapıya kavuşacaksa bunda en büyük pay basına düşmektedir. Bunu isteyenler basının da bu konudaki önemini iyi bilmek zorundadırlar."
Bülent Arınç, 16 Ocak Basın Onur Günü dolayısıyla geldiği Kocaeli'nde Büyükşehir Belediye Başkanlığını ziyaret etti.
Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Arınç, sanayisiyle ve gelişen toplumuyla Türkiye'nin çok önemli illerinden biri olan Kocaeli'nin, parlamentoda da en iyi şekilde temsil edildiğini söyledi. Bir gazetecinin , "Anayasa değişikliği konusunda muhalefetten beklentiniz nedir?" sorusu üzerine Arınç, bu konuda henüz bir teklif bulunmadığını ifade etti.
Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılması, hatta bugüne kadar üçte biri değişmiş olan 1982 Anayasası'nın daha çağdaş bir düşünceyle AB normlarını içeren, daha demokrat, daha sivil bir Anayasa olarak düzenlenmesi konusunun Türkiye'nin epeyden beri gündeminde olduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:
"2007 seçimlerini takiben böyle bir anayasa çalışmasını iktidarımız yapmıştı. Fakat bugüne kadar, umumi anlamda yeni ve sivil bir anayasa yapma imkanını bulamadık. Anayasa'da bugüne kadar kısmen değişiklikler yapıldı. AB sürecinde Anayasa'nın 40'tan fazla maddesi değişti. Bugüne kadar da 1982'den bu yana 60 maddesi değişti. Dolayısıyla 175 madde olan Anayasa'nın üçte birinin zaten değiştiğini kabul edebiliriz. Dolayısıyla baştan sona yenilenmiş Avrupa insan hakları sözleşmesi, AB süreci, özgürlüklerin daha bir genişlemesi, demokratikleşmenin tamamlanmasıyla bütünleşecek bir anayasaya ihtiyacımız var. Bunun için iki ihtiyacımız bulunuyor. Bir tanesi, anayasa nitelikli oyla değişebiliyor. En az 330, en fazla 367'nin ötesi olması lazım. Sayısal çoğunluğa parlamentoda sahipseniz anayasa değişikliğinden bahsedebilirsiniz. Bazen bir partinin, tek başına sağlayabileceği milletvekili sayısıdır, bazen iki üç partiye ihtiyaç duyulabilir. İkincisi de anayasalar temel belgelerdir. Bunlar üzerinde değişiklik olurken, siyasi mutabakat kadar, toplumsal mutabakatın da olması gerekir. Toplumda genel bir mutabakatın olduğunu söyleyebiliriz ama parlamento içinde hem nitelikli çoğunluğa ulaşabilen hem bütünlük itibariyle muhalefet partilerinin de desteklediği bir değişiklikten bahsetmek şu anda söz konusu değil."
RTÜK kanununda düzenleme
Arınç, 2004 yılında sektörün bütün temsilcilerinin katılımıyla bir şura gerçekleştirildiğini ve Basın Kanunu'nu çıkardıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Kabul edelim ki üzerinde çok fazla itiraz edilmeyen bir kanuna sahibiz. Şüphesiz uygulamalar sırasında aksayan ve eskiyen hükümler olursa bunlar da değiştirilebilir. Önümüzde önemli bir çalışma var. RTÜK'ün 1994 yılında çıkan kanununu yeni baştan düzenledik. 51, 52 maddelik bir kanun oldu. Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği hükümlerin yerine yeni hükümler koyduk, boşluklar vardı onları doldurduk. Terminoloji değişmişti onu dikkate aldık. AB uyum sürecinde, radyo ve televizyonların yeniden düzenlenmesiyle ilgili yeni çağdaş bir RTÜK Kanunu'nu taslak haline getirdik. Üç dört aydır web sitemizde yayınlandı, bununla ilgili itirazlar dikkate alındı. Bir hafta içinde TBMM'ye sevk edilmiş olacak."
Basın şurası
Aynı zamanda TRT'den de sorumlu olduğunu hatırlatan Bülent Arınç, TRT'nin kamu yayıncılığı yaptığını, kanunla kendisine verilen görevi yerine getirmeye çalıştığını söyledi.
TRT-5 Anadolu kanalından yerel televizyonların da yararlandığını anlatan Arınç, "Onlar içinde program yapabiliyorsunuz, onlardan program desteği alabiliyorsunuz" dedi.
TRT'nin bugün 11 kanala ulaştığını belirten Arınç, önümüzdeki hafta İstanbul'da Avrupa Birliği ülkeleriyle ilgili yeni bir kanalın hizmete gireceğini ifade etti.
Ardından tamamen İngilizce bir kanalın hizmete gireceğini dile getiren Arınç, "TRT turizm, belgesel, müzik, TRT-Türk ve diğerleriyle farklı kanallarla daha çok izleyiciye ulaşmak niyetindeyiz" dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç'a, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti tarafından "Basın Onur Ödülü" verildi. Arınç'a ödülünü, Cemiyet Başkanı Halit Yılmaz sundu.