Yeni bir markayız, zor şartlar içinde önemli bir yere geldik

Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Bülent Koç, 2012 yılı itibariyle kara geçmeyi planladıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Türk sigorta sektörünün en genç üyesi olan ve Aralık 2009'da ilk poliçesini kesen  Neova Sigorta, 2012 yılıyla birlikte kar elde etmeyi planlıyor.  Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür B. Koç , şirket olarak 2011 yılı hedefleri olan 90 milyon TL'lik prim üretim hedefine uygun bir ilk çeyrek geçirdiklerini belirterek, "2011 sonunda önceki yıla göre hem sektörde hem de şirketimizde daha makul sonuçlar bekliyoruz. 2012 yılıyla birlikte kar etmeye başlamayı planlıyoruz. Beş yıl önce kurulsaydık, şu an çok daha ileride olurduk. Tek şanssızlığımız sektörün tarihi zarar yazdığı bir yılda piyasaya girmek oldu" dedi.

Özgür B.Koç  Neova Sigorta'yı ve sektörün geleceğine yönelik DÜNYA'ya değerlendirmelerde bulundu.  2010 yılının ilk yılları olmasına rağmen, üretim rakamı ve dağıtım kanalı kurma açısından iyi geçtiğini belirten Koç, "2010 sonu itibariyle 300 acente, 2 banka kurduk ve 62 milyon TL üretim yaptık. Ancak sektörün toplamda yapmış olduğu zarardan biz de payımızı aldık.  2011 yılında dağıtım kanallarımıza şu ana kadar 65 acente ve 1 banka daha ekledik. Üretim hedefimiz olan 90 milyon TL'ye uygun bir ilk çeyrek geçirdik.2011 sonunda önceki yıla göre hem sektörde hem de şirketimizde daha makul sonuçlar bekliyoruz. 2012 yılıyla birlikte kar etmeye başlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

Sıfırdan kurulan bir şirket olmalarının bazı dezavantajları olması yanında avantajlarınının da olduğuna dikkat çeken Koç, "Beş yıl önce kurulsaydık, şu an çok daha ileride olurduk. Tek şanssızlığımız sektörün tarihi zarar yazdığı bir yılda piyasaya girmek oldu.Ama yeni bir marka ve grup olarak var olan zor şartlar içerisinde önemli bir yerde olduğumuzu ve ileriki dönem için gelişme potansiyeli yüksek olan bir  Şirket olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.

Rekabetin şiddeti azalacak

Sektörde yaşanan fiyat odaklı rekabete yönelik görüşlerini sorduğumuz Koç şunları söyledi: "Rekabet sektörümüzün değişmeyen tek gerçeğidir. Her zaman vardı ve olmaya da devam edecek. Sektör açısından baktığımızda, artık faaliyet zararlarını telafi edecek yatırım gelirleri azaldı ve mali piyasalar bu şekilde devam edecek. Bu yüzden sektörde rekabet geçtiğimiz yıllardaki kadar şiddetli devam etmeyecektir. Sektörümüzde bence rekabetin dışında en önemli problem suistimaller. Özellikle tespit tutanağındaki suistimalleri bir an önce asgariye indirecek kapsamlı bir çalışma yapmamız gerekiyor. Zira fiyat artırmak özellikle kaskoda tek başına çözüm değil, fiyat arttıkça iyi müşteri sistemden çıkıyor."

Prim üretimizde motor branşını azaltıyoruz

2010 yılının Neova açısından daha çok dağıtım kanalı ve altyapı çalışmalarıyla geçtiğini ifade eden Koç, bu yılın ikinci yarısında kasko, konut, ferdi kaza ve mali mesuliyet branşlarındaki yeni ürünlerini dağıtım kanallarına sunacaklararını belirtti.

2010 yılında prim üretimlerinin yüzde 80'lik bir kısmının motor branşında olduğunun altını çizen Koç : "Bu yılın ilk çeyreğinde hem üretimimizi artırdık, hem de motor branşlarını yüzde 65'e çektik. Yıl sonu hedefimiz bu rakamı yüzde 63'e indirmek. Teknik karlılık açısından bakarsak en problemli branş trafik. Sektörümüzün bu branştaki zarara bir an önce çözüm bulması gerekiyor. Bu branştaki problemi çözersek, diğer branşlardaki problemlerin de azalacağı kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

Acentelerimize çok şey borçluyuz

Acentelerine özellikle ilk yılda Neova'ya destekleri nedeniyle  çok şey borçlu oluklarını ifade eden Özgür Koç,  "Bize ve şirketimize inandılar ve destek verdiler. Bundan  sonraki dönemde hem kazanıp hem de onlara daha fazla kazandıracağız"dedi.   Öte yandan şirket olarak KOBİ'lere özel bir yer verdiklerini de ifade eden Koç, kapsamlı KOBİ paket ürünleri olduğunu belirterek şunları söyledi: "Önümüzdeki yıl ortasında yürürlüğe girecek olan yeni Ticaret ve Borçlar Kanunuyla birlikte özellikle sorumluluk alanında KOBİ'lerin yeni ihtiyaçları doğacaktır. Bir mesaj vermeyi uygun görmüyorum, zira OSTİM'deki patlama ve oluşan zarar tek başına sigortanın önemini anlatmaya yeterlidir."

Takaful uzun ince bir yol

Takaful (İslami sigortacılık sistemi) konusunda nasıl bir yol izlediklerini sorduğumuz Özgür Koç şunları söyledi: 

"Takaful mevzusu uzun ve ince bir yol. Sonuçta biz prensipleri yerleştirdik ancak ulaşılması gereken çok müşteri var ve bu konunun yanlış anlamalara yol açmadan çok dikkatli anlatılması gerekiyor. Özellikle banka kanallarımızda bu mevzuya ilgi oluşmaya başladı ve zaman ilerledikçe daha fazla ilgi uyandıracağını zannediyorum"

Birliğin yeni yönetiminden beklenti

Sohbetin sonunda TSRŞB'de nisan ayı içinde yeni yönetimin belirlendiğini hatırlatan Koç,  yeni yönetimden beklentilere yönelik ise şunları söyledi: "En önemli beklentim kaza tespit tutanağı uygulamasıyla ilgili suistimallerin üstüne etkili biçimde gidebilecek bir yapının oluşturulması ve aktif hale getirilmesi. Bununla birlikte yönetim kurulunda yer almayan şirketlerle daha sık bir araya gelinmesinin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu vesileyle de yeni yönetimimize başarılar diliyorum zira oldukça zor bir zamanda zor bir göreve talip oldular."

Sektör daha fazla reasürans koruması alabilir

Dünyadaki iklim değişimlerinin reasürans maliyetlerine nasıl etki edebileceğini sorduğumuz Özgür Koç, reasürörlerin bu yılın ilk çeyreğinde deprem ve sel hasarlarından ciddi olarak etkilendiklerinin gözlendiğini fakat daha önümüzde iki çeyrek daha olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti. "Açıkçası reasürörler açısından bu yıl pek parlak başlamadı"diyen Koç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Reasürans maliyetleri ise hasar olan ülkelerde ciddi artış görecektir ancak dünya genelinde sermaye ve kapasite problemi olmadığından ülkemiz için bir artış beklemiyorum, şu anki durum itibariyle yatay bir yenileme olacağını tahmin ediyorum. Tabii ki yılın geri kalanını da bu şekilde tamamlarsak. Ancak belirtmem gereken bir nokta var ki o da Yeni Zelanda depreminin yarattığı paradigma değişikliğidir. Meydana gelen sadece 6.3'lük deprem tahmin edilenin çok üzerinde (10-12 milyar dolar) bir sigortalı hasara yol açtı ve bu sonuç modelleme yapan kurumların varsayımlarını değiştirmelerini gerektirdi. Bu sonucun ülkemiz için yapılan modellemeleri de yüzde 15-20 civarında negatif etkileyeceğini zannediyorum. Yani geçtiğimiz yıla göre daha fazla reasürans koruması almamız gerekebilir."

Ortadoğu kökenli gruplar şirket kurmak istiyor

Sigorta sektörüne olan yabancı sermaye ilgisine değinen Özgür Koç, olumsuzluklara rağmen bu ilginin sıcak kaldığının altını çizdi.   Son olarak gelen Japon Sigorta grubundan sonra bazı Ortadoğu kökenli grupların da şirket kurmak istedikleri yönünde duyum aldıklarını belirten Koç,  "Sektöre ilgi olması tabii ki olumlu bir şey. Grubumuzun yakın dönemde bir satın alma planı yok, organik büyüme planlıyoruz. Sonuçlar itibariyle grubumuz sektöre ilk girmeyi planladığı 2007-2008 yılındaki sonuçları göremiyor ama uzun vadeki planlarımızda bir değişiklik yok. Amacımız Neova'yı önce Türkiye'de, sonra da Türki Cumhuriyetlerde önemli bir sigorta markası yapmak" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir