Yeni Doblo'ya uluslararası ödül

Yeni Fiat Doblo, "Uluslararası Yılın Ticari Aracı" ödülüne layık görüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TOFAŞ'ın Bursa'daki fabrikasında üretilen Yeni Fiat Doblo, "Uluslararası Yılın Ticari Aracı" ödülüne layık görüldü.

Ticari araçlar konusunda uzman, 24 ülkeden 24 gazetecinin oluşturduğu "Van of the Year" jürisi tarafından "2011 Uluslararası Yılın Ticari Aracı" olarak seçilen Yeni Fiat Doblo'nun ödülünü 63. Hannover Ticari Araçlar Fuarı'nda Fiat Hafif Ticari Araçlar Üst Yöneticisi (CEO) ve Uluslararası Operasyonlar Yöneticisi Lorenzo Sistino aldı.

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan bulunan TOFAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır, TOFAŞ olarak Bursa'daki fabrikada ürettikleri, üzerinde kaliteli Türk işçiliği ve yüksek mühendisliğinin izi olan Yeni Fiat Doblo'nun başarısının, global çapta bir ödül ile taçlandırıldığını belirtti.

Pandır, "Avrupa'da kısa sürede 60 bin adetten fazla sipariş alarak ihracatımıza büyük katkı sağlayan, Türkiye'de ise 15 bine yaklaşan müşterimizin ilk tercihi olan Yeni Fiat Doblo'nun kazandığı uluslararası ödül, otomotiv sektöründe Türkiye'nin emeğinin, bileğinin ve zekasının rüştünü ispat eden bir diğer değerli semboldür" ifadelerini kullandı.

Ali Pandır, Yeni Fiat Doblo'nun 2011 Yılının Ticari Aracı unvanına layık görülmesinin, Fiat ticari araç yelpazesinin uzun zamandır ne derece güçlü olduğunun önemli bir kanıtı olduğuna işaret ederek, bu önemli organizasyonun 2006 ayağında yine Bursa'da TOFAŞ tarafından üretilen Fiat Doblo, 2008 ayağında ise Fiat Scudo, 2009 yılında ise yine fikri mülkiyet hakkı TOFAŞ'a ait olan Fiat Fiorino'nun da dahil olduğu Minicargo ile aynı ödülün kazanılmasının, Fiat'ın ticari araç segmentinde doğru ürün yapılandırmasındaki başarıyı net biçimde gösterdiğini kaydetti.

Ali Pandır, 2011 sonuçlarını açıklayan Uluslararası Yılın Vanı jürisinin Başkanı Pieter Wieman'ın, "Ödülü kazanan Yeni Fiat Doblo'nun tasarımı, birçok açıdan jüriyi etkiledi ve her şeyden önce de Fiat'ın platform ve gövde versiyonlarını bu kategorideki herhangi bir ticari araca göre çok fazla çeşitlendirmiş olması en önemli bir unsur oldu" ifadelerini kullandığını aktardı.

Pandır, Van of the Year jürisinin, turbo beslemeli CNG'li motorlardan tanıtımı ilk olarak Türkiye'den gerçekleştirilen elektrikli versiyonlara kadar geniş motor yelpazesi bulunan Yeni Fiat Doblo'nun sunduğu sürüş kalitesi ve yüksek konfor seviyesini de etkileyici bulduğunu kaydetti.

Yeni Fiat Doblo projesi

TOFAŞ ile Fiat Auto S.p.A  arasında Ekim 2007'de imzalanan anlaşmayla Bursa TOFAŞ Fabrikasında mevcut Doblo üretiminin yerini alacak tamamen yeni bir hafif ticari aracın üretilmesi kararlaştırılmıştı.

P263 olarak adlandırılan Yeni Fiat Doblo projesinin ana hatları ise şöyle planlanmıştı:

"Yıllık üretim kapasitesi 140 bin adettir. 8 yıl ömür öngörüsü esasına göre söz konusu araçtan yaklaşık 1 milyon adet üretilmiş olacaktır. Toplam üretimin yüzde 30'u iç pazara verilecek olup yüzde 70'i ihraç edilecektir. Bununla birlikte 8 yıl içinde 6,3 milyar dolarlık döviz girdisi sağlanacaktır. Proje dolayısıyla yapılan sabit kıymet ve araç geliştirme yatırımları için 425 milyon euro harcanmıştır.

Ürünün geliştirilmesinde  ağırlıklı olarak Türk ürün geliştirme ve tasarım uzmanları çalışmış olup gerek TOFAŞ'ın ve gerekse de proje kapsamındaki yerli yan sanayinin araç geliştirme kabiliyetleri  artırılarak gelecekte yeni projelerin Türkiye'ye gelme imkanı artırılmıştır. Yeni Fiat Doblo projesinin Ar-Ge sorumluluğuyla birlikte fikri ve sınai mülkiyet hakları TOFAŞ'a aittir. Bu proje sayesinde, TOFAŞ'ın 360.000 adet/yıl olan üretim kapasitesi 400 bin adet/yıla çıkarılmıştır."

Bu konularda ilginizi çekebilir