Yeni önlem paketine destek yok

Portekiz Başbakanı Socrates'in istifa etmesi ve azınlık hükümetinin düşmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Portekiz'de sosyalist hükümet, kamu açığını düşürüp dışarıdan finans desteği alınmasını önlemek amacıyla sunduğu yeni ekonomik önlem paketine parlamentodan destek alamadı. Başbakan Jose Socrates'in istifa etmesi ve azınlık hükümetinin düşmesi bekleniyor.

Portekiz meclisinde 5 saat süren görüşmeler sonrasında yapılan oylamada, Socrates hükümetinin "Büyüme ve İstikrar Programı" (BİP) kabul edilmedi. 2013 yılına kadar kamu açığının yüzde 2'ye düşürülmesini öngören önlemler paketinde, emekli maaşlarının dondurulması veya 1500 eurodan fazla alanların maaşlarında yüzde 5 ila yüzde 10 arasında kesinti yapılması, sağlık, eğitim harcamalarının ve yerel yönetimlerin bütçelerinin kısıtlanması gibi maddeler yer alıyordu.

Bu sabah gazetecilere açıklamasında "Eğer bu programı kabul etmezsek, daha sert önlemleri zorunlu kılacaklar" diyen Başbakan Socrates'in, "Büyüme ve İstikrar Programı" nın Maliye Bakanı Fernando Teixeira de Santos tarafından açıklanmasından sonra meclisi terk etmesi dikkati çekti. Konuşmasında "Tasarruf etmeliyiz, daha az harcamalıyız" diyen Santos, sözlerini, "Hepimiz, tüm siyasi partiler, karşılaştığımız zorlukları aşabilmek için Portekizlilerden daha çok fedakarlıkta bulunmasını istemeliyiz. Ben bunu saklamıyorum. Gerçek bu" diye sürdürdü.

Sosyalist hükümet, "Portekiz'in özgürlüğünü yeniden elde etmesini sağlamalıyız" diyen muhalefet partilerince, "gerçekleri saklamak, şantaj yapmak, başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere dış faktörlerin etkisinde kalarak yeni önlemleri kabul ettirmeye çalışmak" gibi sert suçlamalara maruz kaldı.

Portekiz'in 2005 yılından bu yana başbakanı olan, 2009 yılı Eylül ayındaki son genel seçimlerde azınlık hükümeti kuran Socrates, BİP'in kabul edilmemesi halinde ülkeyi yönetecek şartlara sahip olmayacağını daha önceden açıklamıştı. 24-25 Mart'ta yapılacak ve euro bölgesiyle ilgili yeni ekonomik kararların alınacağı AB Konseyi zirvesinden önce siyasi kriz yaşayan Portekiz'in, Yunanistan ve İrlanda gibi dış finans desteği almak zorunda kalabileceği yorumları yapılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir