”Yeni Petkim, Tüpraşlara ihtiyaç var”

Ali Koç, Petkim Kurumsal Kaynak Planlama Projesi'nin uygulamaya geçirilmesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Türkiye'nin rekabet endeksinde 61.sırada yer almasının tatmin edici olmadığını, ülkede yeni Petkim ve Tüpraşlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Koçsistem tarafından tamamlanan Petkim Kurumsal Kaynak Planlama Projesi'nin (ERP) uygulamaya geçirilmesi nedeniyle Petkim'in Aliağa kompleksinde basın toplantısı düzenlendi.

Türkiye'nin dünya rekabet gücü sıralamasında 61. sırada olmasının tatmin edici olmadığını, kriz senesinde yerini korumasının iyi olarak yorumlanabileceğini, ancak dünyanın 10. büyüğü olmayı hedefleyen bir ülke için rekabet endeksindeki mevcut yerin kabul edilir olmadığını söyleyen Koç, Türkiye'nin bu endekste 15-20'li sıralarda olması gerektiğini dile getirdi.

Ülkenin rekabet gücünün artmasının ekonomimin yanında şirketlerin rekabet gücünün artmasına da bağlı olduğunu dile getiren Koç, bu konuda doğru istikamette bulunmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Koç, şunları kaydetti:

"Bu ülkede pek çok Tüpraşlar, Petkimler yaratmamız lazım. Ülkemiz bölgesinde, dış politikada söz sahibi, ekonomisi, borsası büyüyen, artık uluslararası arenada kanaat önderi bir konuma geliyor. 10 sene önce bunları konuşsaydık inanırdık belki ama bu kadar çabuk olacağına inanmayabilirdik. Ancak teknoloji olmadan olmuyor. Bu çağın, bu devrin teknolojisi de bilgi teknolojileri."

Kendi grupları içinde yer alan bazı şirketlerin de Petkim'de yapılan dönüşümü örnek alması gerektiğini, kimi zaman bu fikirleri uygulamakta zorlandıklarını ifade eden Koç, Petkim'de hayal edilen noktalara ulaşılmasının kendilerini de zorlayacağına inandığını ifade etti.

Koç, bir gazetecinin "Rafineri kurmaya hazırlanan Petkim ile Tüpraş'ın birbirine rakip olmasının bu ortak projede etkisi oldu mu?" sorusuna iki şirketin birbirinin doğrudan rakibi olmadığını, Koçsistem'in diğer sektörlerde de Koç Topluluğu'na rakip olabilecek şirketlere hizmet ettiğini, bunun gelecekte de devam edeceğini belirtti. Koç, Tüpraş ile ilgili soruları yanıtlamadı.

Rafineri projesi 2015'te hayata geçecek

Socar & Turcas Üst Düzey Yöneticisi Kenan Yavuz, 2004 yılında başlattıkları değişim ve dönüşüm hareketinin fotoğrafında eksik olan parçayı bugün tamamladıklarını söyledi.

2004 yılından sonraki ekonomik ortamda, Türk lirasının giderek değerlendiğini, artık verimlilik, rekabet gücü ve şirket yönetimi kavramlarının büyük önem kazanır hale geldiğini söyleyen Yavuz, petrokimya sektöründe de Ortadoğu ülkelerinde kurulan yeni tesislerin pazar payını hızla artırdığını, bu ortamda özelleştirmeyi tamamladıklarını, kapasite ve teknoloji yatırımları yaptıklarını söyledi.

Yavuz,  "Biz şimdiye kadar hayal ettiğimiz her şeyi gerçekleştirdik. Bugün Türkiye'de 2040 yılını Petkim'den başka konuşabilecek bir şirket bilmiyorum. Ali beye biraz fazla yüklenmiş olmayalım, inşallah vardır. Olmasını da isteriz" dedi.

Projenin 13 ayda tamamlanmasının kendisini de şaşırdığının, 3-5 senede bitmeyen, bitse de çöpe giden proje örneklerine rastladıkları bir dönemde bu başarının kendisini rahatlattığını kaydeden Yavuz, "Bu proje Petkim'in yaşadığı dönüşümün bir özü, ifadesi oldu. Ama bu noktada kalmamalı. Yapmamız gereken üçüncü dördüncü fazlar var" dedi.

Yavuz rafineri projesini 2015'de hayata geçirmeyi planladıklarını, ardından ikinci bir petrokimya tesisi oluşturmak istediklerini, daha sonra yine rafineri ve petrokimya tesisi yatırımlarına devam etmeyi hayal ettiklerini kaydederek, 200'e yakın projelerinin bulunduğunu ifade etti.

Yavuz, ERP projesinin 7 milyon dolara mal olduğunu ve getireceği yararla 8 ayda kendisini amorti etmiş olacağını söyledi. Tüpraş ve Petkim'in birbirinin en büyük müşterisi olduğunu, sıklıkla biraraya gelerek ortak çalışmaya devam ettiklerini belirten Yavuz,

 

Bu konularda ilginizi çekebilir