Yeni teşvik sistemi yarın Başbakan'da

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yeni teşviklerle ilgili çalışmayı yarın Başbakanımıza sunucağız ve Başbakanımızın uygun gördüğü tarihte, Başbakanımız tarafından kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşviklerle ilgili çalışmanın yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağını ve Başbakan Erdoğan'ın uygun gördüğü tarihte kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) 31. Olağan Genel Kurulunda konuşan Çağlayan, yeni teşvik sistemi ile uluslararası sermayenin kendine yön arayan, kendisine pazar arayan yatırımcıların yeniden çok cazip teşviklerle karşı karşıya kalacağı bir ortama süratli bir şekilde girildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Tahmin ediyorum ki bir aksilik olmazsa yarın sayın başbakanımıza teşvikle ilgili çalışmamazı sunuyoruz. Yarından sonra başbakanımızın uygun göreceği bir tarihte yeni teşvik sistemimizi kamuoyuyla Başbakanımızın liderliğinde açıklayıp, düzenlemeleri süratle yaparak yeni teşvik yasasını Türkiye'nin gündemini getirmiş olacağız. yeni teşvik yasasını yaparken elimizde çok önemli bilgi ve bulgular var. Çok sağlam bir altyapı yaptık. Sağlam bir temel üzerine oturttuk."

"Teşvik sisteminin 4 bacağı var"

Dışardan ithal etmek zorunda kalınan ürünleri Türkiye'de üretecek bir teşvik sistemi oluşturduklarını bildiren Çağlayan, teşvik sistemini 4 önemli bacağa ayırdıklarını ifade etti.

Çağlayan, "Bunun bir tanesi genel teşvik sistemidir. Bir diğeri bölgeseldir, bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasını amaçlar. Bir diğeri büyük projedir. Büyük projeler süregelen sistemimizde devam eder vaziyette olacaktır. 12 sektörde bu konuda verilecek teşviklerin yoğunlukları yeniden değiştirilecektir. Son olarak da asıl getirdiğimiz, bir yerde cari açığın panzehiri olacak, stratejik yatırımlar dediğimiz teşvikler olacaktır. Asıl önemli nokta, cari açık noktasında bu" diye konuştu.

Benim hayalimdi

Yeni teşvik sistemi açıklandığı zaman, geçmiş dönemlerden çok farklı olduğunun görüleceğine işaret eden Zafer Çağlayan, şunları söyledi:

"Bir yerde bu benim hayalimdi. Türkiye'nin hem mevcut imkanlarını hem de gelecek bir yapı olacak. Daha fevkaladesi yapılabilir miydi? Elbette yapılabilirdi. Bugün Türkiye'nin imkanlarını maksimum zorlayarak ortaya çıkarmış olduğumuz bir şey. Türkiye bugüne kadar göstermiş olduğumuz performansın en büyüğünü burada gösterecek. Gerek ulusal gerek uluslararası yatırımlar açısından Türkiye bir cazibe merkezi olacak. Türkiye'nin yeni bir sanayi stratejisine dönük olarak bu teşvik sistemini hazırlıyoruz. Yüksek katma değeri fazlasıyla önemseyen bir teşvik sistemi olacak.

Türkiye yeni dünya düzeni içinde hak ettiği yeri almaya karar vermiştir. Gerek hazırlamış olduğumuz teşvik sistemi gerekse Türkiye için yeni bir konsept olacak olan Özel Ekonomik Bölgeler, bu yeni çalışmamızla beraber Türkiye'de yapılacak olan yatırımların yönünü ve çeşidini değiştireceğiz.

Özel Ekonomik Bölgeler

Özel Ekonomik Bölgelerle hizmet sektörünü, sağlık, eğitim, yazılım, eğlence, her türlü etkinliğin içinde olduğu bu kavramla Türkiye'de yatırım yapmayı çok daha cazip hale getireceğiz. Artık 'Serbest Bölgeler' kavramını 'yeni nesil serbest bölgeler' kavramına taşıyacak Özel Ekonomik Bölgeler konusunda da belli bir noktaya gelmiş durumdayız. Çok kısa bir süre içerisinde özel ekonomik bölgelerle ilgili çalışmamızı Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) değerlendirip, sonra bu konu ile ilgili hazırlayacağımız tasarıyı Meclis'ten geçirerek, artık Serbest Bölgeleri, Özel Ekonomik Bölgeler konseptine taşıyacak yeni bir yapıya döneceğiz."

Bakan Çağlayan, yeni teşvik sistemi ile Türkiye'ye gelecek yabancı sermaye yatırım hacminde çok ciddi artışlar olacağını belirterek, "Yatırımların orijinlerinin çeşitlenmesinin çok daha fazla arttığını, yatırımlarda sektör çeşitliliğini hep beraber göreceğiz" dedi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir