Yeni üniversite esintileri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'den / Mahmut SABAH

Ve nihayet, onun da temeli atılabildi. Artık denilebilir ki, Erciyes Üniversitesi ve Melikşah Vakıf Üniversitesi'nden sonra, Kayseri'nin yakın bir gelecekte bir de Nuh Naci Yazgan Üniversitesi olacak. 

Kayseri, kalkınmaya giden yolun eğitimden geçtiğine inanmış bir kent. Erciyes Üniversitesi eğer bugünkü saygın konumuna gelme, ya da Melikşah üniversitesi kısa zamanda kapılarını öğrenime açma şansını yakalayabilmişse, her iki üniversite de, bunu kent halkının, özellikle de hamiyetperver işadamlarının "okumuş insan" hassasiyetine borçlu.

Erciyes Üniversitesi sürekli büyüyor. Gerek fiziki, gerekse akademik gelişimde gelinen nokta, üniversitenin bugün en saygın bilim yuvalarından biri konumuna gelmesini sağlamış. Bunda, eğitime gönül vermiş Kayserili işadamlarının büyük payı var. Zira onlar, birbirleriyle yarışırcasına, yüklü bağışlarda bulunuyor; kampus alanlarında fakülte binaları, yüksek okullar, kültür merkezleri öğrenci yurtları, yüksek okul ve enstitü binaları yaptırıyorlar.

Eğitimden yoksun iş gücüyle başarılı olunamayacağı ortada. Teknopark ve tekstil laboratuarı kurmak ya da sanayiciye kolaylık olsun diye üniversite bünyesinde "uluslararası ofis"ler açmak, sorunlara çare olmaya yetmiyor. Üniversite-Sanayi İşbirliği'nin işlerlik kazanması ve de "kalifiye teknik eleman" yetiştirecek kurumların bir an önce devreye sokulması gerekiyor.

"Üniversite" sözcüğü, daha bir müddet kent gündeminde kalacak gibi. Melikşah Vakıf Üniversitesi geçen yıl açıldı. Nuh Naci Yazgan Vakıf Üniversitesi 2011 sonunda açılıyor. Tabii sırada "Abdullah Gül Üniversitesi" de var.

Hayırsever işadamı merhum Nuh Naci Yazgan'ın adını yaşatacak üniversitenin temeli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atıldı.Üniversite, Kayseri Yüksek Öğrenim ve Yardım Vakfı'nın öncülüğünde kuruluyor. Dünya ticaretinde rekabetin arttığı, ekonomide eğitimin ön plana çıktığı bu dönemde tercih, "kalifiye" teknik eleman yetiştirecek bir üniversiteden yana.

Vakıf başkanı Mustafa Nevzat Özhamurkar, 'zahmetli' buna karşın 'onurlu' bir görev üstlenmiş olmanın heyecanını yaşıyor. Arsa sorununa çözüm bulmak, bürokratik engelleri bir bir aşıp üniversite için "olur" almak… Dört dörtlük bir kampus için özel 'mimar grupları' oluşturup, 'master planlar' hazırlamak… Ve de sonunda, yıllardır iş dünyasının hayallerini süsleyen teknik eleman yetiştirecek bir üniversitenin temellerini atmak… Az şey mi?

Özhamurkar, "Vakfımız bugüne kadar verdiği hizmetlerle varlığını kanıtlamış bir kuruluş. Binlerce öğrenciye yüksek öğrenim yapma imkanı sağladık. Üniversite kurma hizmetinde de başarılı olacağımıza inanıyorum" diyor.

Dilerim, "özverisini" seferber ederek iki üniversitenin kuruluş sınavından alın akıyla çıkmasını bilen Kayseri, Nuh Naci Yazgan sınavından da başarıyla çıkar.

Bu konularda ilginizi çekebilir