Yeni varlık barışı yolda

Amerikan Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ortaklaşa düzenlediği "Türkiye Yatırım Haftası" dolayısıyla New York'ta bulunan Başbakan Yardımcısı Babacan, "Varlık Barışı" konusunu düşündüklerini, benzer bir yapı getirebilecekleri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Önder BARLAS
 
İSTANBUL - Türk özel sektörünün kayıtlara geçen yurtdışındaki yatırımlarının 130 milyar doları bulduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, bir süredirMaliye Bakanlığı ile "Varlık Barışı" konusunu düşündüklerini, benzer bir yapı getirebileceklerini bildirdi.
"Türkiye Yatırım Haftası" dolayısıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) kalabalık bir heyetle New York'ta bulunan Babacan, söz konusu etkinlik kapsamında, ABD'nin teknoloji borsası olarak bilinen Nasdaq'ı ziyaret etti. Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte, ağırlıklı olarak teknoloji şirketlerinin hisse senetlerinin işlem gördüğü ABD'nin ikinci büyük borsası Nasdaq'ta kapanış zilini çaldı. Tören Times Meydanı'nda bulunan Nasdaq binasının dışındaki dev ekrana yansıtıldı.
 
New York'taki temasları ile ilgili gazetecilere yaptığı değerlendirmede, Amerikan Ticaret Odası'nın 3 milyon üyesi bulunduğunu belirterek, "Bunların yüzde birini Türkiye'ye ilgisini çeksek, 30 bin işadamı demek. Bırakın yüzde birini, binde biri gelse, 3 bin Amerikalı işadamının ülkemize yönelmesi anlamını taşır. Amerikan Ticaret Odas, Türkiye'ye alım heyetleri getirmeyi planlıyor. Amerikalı yatırımcılar da bu dönemdeki önceliği Amerika dışında yatırım yapmak. Biz bu yatırımlardan pay almak istiyoruz" dedi.
Türk özel sektörünün yurtdışında 2012'de yaptıkları yatırımların 4.5 milyar doları bulduğunu, 2012'de bu konuda rekor kırıldığını belirten Babacan, bir yandan bunu istediklerini, diğer yandan da Türkiye'ye daha fazla uluslararası yatırım çekmeyi hedeflediklerini söyledi. 
BIS verilerine göre Türk özel sektörünün uluslararası kayıtlara geçen yurtdışındaki portföy yatırımlarnını 130 milyar dolar düzeyinde olduğunu ifade eden Babacan, "Yani, Türk özel sektörünün yurtdışında tuttuğu para minimum 130 milyar dolar düzeyinde bulunuyor" dedi. Türklerin yurtdışında kayıtlara geçmeyen parası ile ilgili bir tahmin yürütmek istemeyen Ali Babacan,  Türk vatandaşlarının yurtdışında tuttukları paraları Türkiye'ye getirmeleri için birkaç yıl önce çıkarılan "Varlık Barışı" ile ilgili bir hatırlatma üzerine,   "Evet, o dönemde bir kaynak girişi olmuştu. Şimdi yine bu konu üzerinde çalışıyoruz" dedi.
 
"Yeni Varlık Barışı bu dönem daha etkili olabilir"
 
Başbakan Yardımcısı Babacan, "O zaman yeni bir Varlık Barışı mı söz konusu?" şeklindeki soru üzerine şunları kaydetti: "Evet. Maiye Bakanlığı ile bu konuyu görüşüyoruz. Yeniden Varlık Barışı benzeri bir uygulamayı düşünebiliriz.  İlkini çıkardığımızda dünyada kriz vardı. Türkiye bugünkü kadar öne çıkmamıştı. Bu dönemde 'Varlık Barışı' daha etkili olabilir. Türkiye'de 10-11 yıldır siyasi ve ekonomik istikrar ortamı yaşanıyor. Birçok ülke ve uluslararası kuruluş, bu istikrarı imrenerek izliyor."
Babacan, bir başka soru üzerine, yargı ve eğitim başta olmak üzere önemli reformlar gerçekleştirilirse  orta gelir tuzağına düşülmeyeceğini söyledi. Babacan, " Yaptığımız hesaplamalar 2015'te kişi başı gelirimizin 12 bin 500 doları aşabileceğini gösteriyor. Böylece Türkiye o tarihte 'zengin ülkeler' ligine yükselebiliyor.  Ortalama yüzde 4-5 büyümeyle milli gelirimizin 2 trilyon dolara, kişi başına gelirimizin 25 bin dolara çıkması hiç de zor görünmüyor" diye konuştu.
Uzun vadede Türk Lirasının güçleneceğini belirten Babacan,  "Türkiye 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilir mi?" sorusuna ise "Şu anda bizim önümüzde bulunan 5-6 ülkenin performansına bağlı. Hedeflediğimiz tarihte ilk 10 ekonomi arasına girmemiz o kadar kolay olmayabilir" karşılığını verdi.
 
"Çözüm, yatırımcıyı Doğu ve Güneydoğu'ya yönlendirecek"
 
Başbakan Yardımcısı Babacan, çözüm sürecinin Doğu be Güneydoğu Anadolu'daki yatırımlara etkis ile ilgili bir soru üzerine "Çözüm, hem yerli, hem de yabancı yatırımcıları Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönlendirecektir" dedi. Terörün maliyeti ile ilgili bir soruya ise "Bana, 'En iyi hesabı sen yaparsın' diyenler oldu. Ben bu konuda bir hesap yapmak istemem" karşılığını verdi.
 
Citibank CEO'su ile görüşmesi
 
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, New York'ta Citibank CEO'su Mike Corbat'la da görüştü.Babacan, buna ilişkin ise gazetecilere şu değerlendirmeyi yaptı:  "Citibank'ın Başkan Yardımcısı bir süre önce beni ziyarete geldi, Türkiye'de perakende bankacılık birimini elden çıkaracaklarını bildirdi. CEO ile bu konuyu da görüştük. ABD'de yaşanan krizden Citigroup ve Citibank da etkilendi. Bu nedenle ellerindeki bazı varlıkları satıp, sermayelerini güçlendirme yolunu seçtiler. Akbank'taki yüzde 20'lik hisselerinin yarısını bu kapsamda satmışlardı. Perakende bankacılık birimini satmaları da aynı nedene dayanıyor. Citibank, gelecekte Türkiye'de daha büyük oyuncu olmayı hedefleiyor. 
Babacan, Türkiye'ye gelen yabancı bankaların memnun olduklarını ifade ederek, " Türkiye'ye gelip yatırım yaptığına pişman olan yabancı banka yok. Hepsi memnun" dedi.
 
"Belki Borsa İstanbul da Nasdaq'tan hisse alır"
 
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte New York'ta Nasdaq'ın kapanış gongunu çaldıktan sonra kurumun CEO'suyla da görüştü. Babacan, bu görüşmeye ilişkin olarak, " Nasdaq, dünyada teknolojik altyapısı en gelişmiş borsa konumunda. Borsa İstanbul'un yeniden yapılanması sırasında Nasdaq'ın teknolojik altyapı birikiminden yararlanmak istiyoruz. Ayrıca stratejik işbirliğine girmeyi de planlıyoruz.          Nasdaq'ın Borsa İstanbul'dan hisse almasına kadar uzanacak işbirliği olabilir. Gerek New York, gerekse Londra, İstanbul'un bölgede finans merkezi olacağına inanıyor. Onlar İstanbul'u kendilerine rakip görmüyor. Yani, işbirliğine sıcak bakıyorlar.